Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2024,
14.40

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Oglasno sporočilo

Natisni članek

noad NYD klinika melanom kožni rak dermatolog kožno znamenje koža PR članek

Četrtek, 4. 4. 2024, 14.40

2 tedna, 5 dni

Nevarna kožna znamenja: kako jih prepoznati?

Oglasno sporočilo

Koža je človekov največji organ. Varuje nas pred mikroorganizmi, poškodbami, dehidracijo in UV-svetlobo. Ravno izpostavljenost UV-sevanju je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek kožnega raka.

Tipi nevarnih kožnih znamenj 

Kožni rak je ena izmed najpogostejših oblik raka, ki v zadnjih letih še narašča. Pregled kožnih znamenj omogoča zgodnjo prepoznavo in hiter začetek zdravljenja, ki močno vplivata na verjetnost ozdravitve. Kožni rak se pojavi, ker se pojavijo napake v DNK kožnih celic. Te mutacije nato povzročijo nekontrolirano rast rakavih celic. 

Tipi kožnih rakov:

  • Melanomski

    Melanom je tumor, ki nastane z maligno preobrazbo melanocitov. To so celice v koži, ki proizvajajo pigment melanin, ki daje koži barvo. Čeprav ni najpogostejši med kožnimi raki, je zaradi hitrega širjenja zagotovo najnevarnejši. Obstaja več podtipov melanoma: 

    Melanom s površinskim širjenjem: je najpogostejši, pojavlja se na trupu pri moških in na nogah pri ženskah. 

    Nodularni melanom: običajno se pojavi na glavi in ​​vratu starejših ljudi, hitro raste in lahko zakrvavi. 

    Lentigo maligna (znana tudi kot Hutchinsonova pega): dokler je omejen, se razvija počasi, ko postane invaziven, pa lahko hitro napreduje. Pogostejši je pri starejših od 60 let.

    Akralni lentiginozni melanomi: pojavljajo se izključno na dlaneh in podplatih ter pod nohti. Med belci se redko pojavljajo. 

NYD znamenje 3_1200 | Foto: NYD klinika Foto: NYD klinika

  • Nemelanomski 

    Nemelanomskim rakom rečemo tudi keratinocitni, saj izvirajo iz celic keratinocitov. Sem uvrščamo:

    1. Bazalnocelični karcinomom (BCC) je najpogostejši rak pri ljudeh. Obstaja več podtipov BCC-ja. 

    Površinski BCC je videti kot rožnato-rdeča, luskasta sprememba v ravni kože, manjša od enega centimetra, ki lahko vsebuje telangiektazije. To so dilatacije majhnih žil, ki se kažejo kot rdeče znamenje. Najpogosteje se pojavi na ramenih, prsnem košu ali hrbtu. Na prvi pogled je lahko podoben luskavici. 

    Nodularni BCC je videti kot sijoča ​​čvrsta sprememba nad ravnjo kože, manjša od enega centimetra, rožnate ali mesnate barve s površinsko telangiektazijo. Kaže se kot množica ponavljajočih se krast in krvavitev. Najpogosteje se pojavi na obrazu. 

    Morfeaformni BCC se kaže kot zatrdlina bele ali kožne barve. Na dotik je običajno gladek, lahko opazimo skorje z erozijami ali razjedami. Ponavadi je bolj agresiven, lahko je videti kot brazgotina. 

    NYD znamenje 1_1200 | Foto: NYD klinika Foto: NYD klinika
    2. Ploščatocelični karcinom (SCC) je druga najpogostejša oblika kožnega raka, ki se pogosto razvije iz predhodnih lezij, imenovanih aktinične keratoze. To so luskaste lise, znane tudi kot sončne keratoze, ki se pojavijo pri starejših od 40 let zaradi povečane izpostavljenosti UV-sevanju. SCC se najpogosteje pojavi na obrazu, vratu, plešastem lasišču, podlakti in na golenici. Njegova barva se spreminja od kožne do eritematozne z različnimi stopnjami lusk, skorje, razjed in čezmerne poroženelosti kože. Ploščatocelični karcinom je lahko ploščat s precejšnjo zatrdlino in/ali podkožnim širjenjem, ki ga je mogoče začutiti na dotik. Občasno je boleč in občutljiv na dotik, kar so lahko znaki širjenja v okolico živca.

NYD znamenje 2_1200 | Foto: NYD klinika Foto: NYD klinika

Kaj je pravilo ABCDE? 

ABCDE je kratica za zgodnjo prepoznavo in odkrivanje melanoma. Če se maligni melanom odkrije zgodaj, je večinoma ozdravljiv, če pa napreduje in se razširi na druge dele telesa, je lahko usoden. Postopek ABCDE pomaga pri odkrivanju sumljivih kožnih sprememb. 

Asymmetry – ASIMETRIJA: melanomsko znamenje je običajno nepravilne oblike asimetrično, medtem ko so benigna nenevarna znamenja običajno okrogla in simetrična. 
Borders – ROBOVI: pri melanomu so robovi običajno nepravilni, zamegljeni, medtem ko ima benigno znamenje gladek, enakomeren rob. 
Color – BARVA: melanom običajno sestavlja več odtenkov rjave, črne in sive (lahko tudi vijoličaste, rdeče, modre), medtem ko je benigno znamenje običajno v enem odtenku rjave. 
Diameter – PREMER: za znamenje, ki je večje od petih milimetrov, lahko sumimo, da je melanomsko. 
Evolution – RAZVOJ: melanom sčasoma spreminja velikost, barvo, lahko začne krvaveti, se luščiti, srbeti.

Kdaj obiskati dermatologa?

Nujno morate obiskati dermatologa, če pri samopregledovanju opazite katerega izmed zgoraj opisanih znakov ABCDE

Obisk dermatologa se priporoča tudi ob prisotnosti dejavnikov tveganja za nastanek kožnega raka, ki vključujejo: 

  • pozitivno družinsko anamnezo: v družini je že več sorodnikov zbolelo za kožnim rakom,
  • prisotnost več kot 50 pigmentnih znamenj,
  • prisotnost prirojenih znamenj,
  • koža, ki ob izpostavljenosti soncu hitro postane opečena, 
  • že preboleli kožni rak,
  • izpostavljenost UV-žarkom, predvsem UV-B žarkom. 

Za belce na splošno, zlasti za tiste s svetlim tipom kožne polti in modrimi očmi, so redni preventivni obiski dermatologa zelo priporočljivi. 

Kako vam lahko pomagamo v NYD kliniki?

Velik vpliv na preprečitev pojava kožnega raka imamo ljudje sami. V prvi vrsti je to seveda ustrezno znanje o varni izpostavitvi soncu kot najpomembnejšem dejavniku tveganja, v drugi vrsti pa so poleg samopregledovanja pomembni še redni strokovni dermatološki pregledi. 

V NYD kliniki vam bo dermatolog z optičnim instrumentom, imenovanim dermatoskop, pregledal sumljivo kožno spremembo. Dermatoskop ima visokokakovostno povečevalno lečo, ki omogoča natančen pregled strukture kože. Po potrebi bo spremembo izrezal in poslal na patohistološko preiskavo, s katero lahko pod visoko zmogljivim mikroskopom najdemo rakave celice in določimo vrsto, stopnjo ter globino vraščanja morebitne maligne spremembe.

Za odstranjevanje kožnih sprememb in znamenj se uporabljata dve tehniki: lasersko odstranjevanje znamenj (RF) in kirurško odstranjevanje znamenj ter drugih sprememb z navadnim ali radiofrekvenčnim nožem. Vse spremembe, ki zahtevajo patohistološko analizo tkiva, je treba kirurško odstraniti, tako da patolog dobi ustrezen material za analizo. Če znamenje ali sprememba ni tvegana in analiza ni potrebna, se uporabi radiofrekvenčna odstranitev. Vse omenjene metode so varne in preizkušene ter za pacienta popolnoma neboleče. 

Naročnik oglasnega sporočila je NYD KLINIKA.

 

Ne spreglejte