Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
21.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 21.57

7 let, 12 mesecev

"Ne tehtajte se, tehtnica ne pove nič!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Korenit premik v mišljenju je naredila, ko je postala mama, saj je takrat ugotovila, da nima več toliko časa zase, za svoje konjičke, za svoj poklic, celo za svojo ženskost.

"V resnici se naše telo začne v naših možganih in v našem čustvovanju," je vodilo Tine Pustovrh, ustanoviteljice integriranega koncepta treninga Body Bodhi. Specialistka za kondicijski trening, bodoča doktorica kineziologije, edina master inštruktorica vadbe Gliding™ na območju nekdanje Jugoslavije in ena od redkih master inštruktoric fitnesa Lebert™, se je pred kratkim vrnila iz Nemčije, kjer je svoje znanje predajala udeležencem največjega izobraževanja za funkcionalni trening v Evropi – Perform Better Summit. Kot edina predstavnica Slovenije in edina ženska predavateljica je zbrane tako navdušila nad sistemom Lebert fitnes, da se v München vrača decembra. Mesec prej pa načrtuje odhod v Mehiko, kjer bo z ekipo izbranih strokovnjakov z različnih področij vodila poseben program za izboljšanje kakovosti življenja, ki ga bo izvedla v okviru svojega najnovejšega projekta – organizacije luksuznih aktivnih počitnic.

Koncept Body Bodhi vsebuje kombinacijo atletskega treninga in duhovnosti. Bi vam jogisti, ki vseskozi opozarjajo na upoštevanje posameznikovih telesnih sposobnosti in nenasilje nad svojim telesom, lahko oporekali, da je vaš koncept v praksi težko izvedljiv?

Kaj sploh je nasilje nad lastnim telesom. Šele ko definiramo ta pojem, lahko podrobneje razpravljamo o tem ... O uporabi joge v športnem treningu sem pisala diplomsko nalogo, zato o njej veliko vem. Tudi o tem, da ima veliko izpeljank. In marsikatera med njimi je daleč od nenasilja. Ashtanga joga na primer je daleč od kakega poležavanja. Rada bi poudarila, da je vse odvisno od posameznikove telesne pripravljenosti in njegovega načina življenja. Če govorimo o usmerjenem treningu, ne moremo govoriti o nasilju, v vseh vajah, ki jih dovolj pogosto vadimo, sčasoma postane udobno, takrat je treba stopiti korak naprej. Določen fizičen cilj namreč lahko dosežeš samo s premikanjem svojih meja. Če se ves čas giblješ v območju udobja, ne moreš doseči vidnejših, tako fizičnih kot psihičnih sprememb.

Poleg izboljšanja fizične kondicije trening Body Bodhi spreminja tudi način mišljenja in čustvovanja vadečih. Katere so najbolj pogoste napake v mišljenju, s katerimi se srečujete pri delu z njimi?

Vseskozi poudarjam, da je stres eden od največjih strupov današnjega časa. Najhujše je takrat, ko se človek, ki pride k meni, ne zaveda, da je pod stresom. Ne zaveda se dejavnikov, ki so stres v njem sprožili. Tudi nekdo, ki lahko dela nekaj, kar ga zelo osrečuje, in v tem pretirava, je lahko pod stresom. Ljudje bi morali na vsako stvar, ki se jim zgodi, pogledati s pozitivne strani, spremeniti svoje percepcije in si vzeti več časa zase, za stvari, ki jih pomirjajo, sproščajo, osrečujejo.

Obstaja ključni trenutek v vašem življenju, ko ste sami naredili korenit premik v mišljenju?

Obstaja, to je bilo takrat, ko sem postala mama. Takrat se je kar naenkrat zgodilo, da nisem več imela dovolj časa zase, za svoje konjičke, ki jih obožujem, za svoj poklic, celo za svojo ženskost. Vsaka mama ve, kakšni občutki te obletavajo, ko se zavedaš, da pride čas v dnevu, ko se moraš postaviti na prvo mesto, da se obnoviš in spočiješ, kljub temu da je tam majhno bitje, ki te neskončno potrebuje in ga imaš najraje na svetu.

Kaj se je takrat dogajalo?

Dvanajst let sem delala v medijih, na daljavo sem pisala članke za znano slovensko revijo. Leta 2006 sva s partnerjem, ki je bil poklicni nogometaš, živela na Kitajskem, letos pozneje sem rodila, nato pa smo leta 2008 znova zaradi fanta, ki je dobil novo pogodbo s klubom iz Grčije, odšli živet na Rodos. V primerjavi z življenjem prej, ko sva se selila brez otroka, je bilo tokrat veliko težje, saj nisem imela nikogar, ki bi mi lahko pomagal z varstvom. Kljub temu da sem imela še druge obveznosti, sem bila 24 ur na dan mama. Čeprav sem bila v nestresnem okolju, v katerem sem si vedno želela živeti (morje, sonce, vročina ...), nisem od tega imela nič. Logične posledice so bile celo težave na partnerskem področju in ugotovila sem, da je prišel čas, da se začnem bojevati zase, za svoje sanje. Partnerski odnos je postal spet trdnejši, mama srečnejša, samozavestnejša, posledično pa tudi srečen, vesel in razgledan otrok, ki ima pred seboj pravi vzor, kako slediti svojim sanjam.

Na trgu se pojavlja vse več vadb, ki so nekakšni hibridi med različnimi kondicijskimi treningi, pilatesom, jogo … Kako med vso ponudbo posameznik lahko loči med bolj in manj kakovostno vadbo?

Zelo težko. Svetovala bi jim, naj gredo vadbo preizkusit. Če ugotovijo, da jim ustreza, da v njej uživajo, in vidijo, da deluje, potem je to to. Dobro pa je tudi vedeti, kdo stoji za konceptom vadbe, kakšne so njegove reference. Dobro je, da je njegovo znanje strokovno podkrepljeno. V Sloveniji je prav strokovnost težava, ker kadra nihče ne nadzoruje, nihče ne nadzoruje licenc … Zgodi se, da z ljudmi delajo ljudje, ki niso bili nikoli športniki oziroma so samooklicani trenerji, ki nimajo nobenega strokovnega znanja. Prav zaradi tega se zgodijo težke telesne poškodbe, izčrpanost, kolaps imunskega sistema itd. Strokovnost naj bo tako na prvem mestu. Je pa seveda vse stvar tudi prave kemije med trenerjem in vadečim. Če je ni, vadba ne bo nikoli učinkovala.

Opozarjate na vprašanje uporabe prepovedanih poživil, ki jih je pri nas mogoče dobiti že v "vseh bolje založenih fitnes centrih". Čemu se morajo ljudje izogibati in komu lahko prijavijo osebo, ki jim ponuja tovrstne substance?

Ponujanje prepovedanih substanc, kot so na primer steroidi, lahko prijavijo policiji. Težava je, ker v fitnesih ponujajo tudi različne tabletke, na primer za pospešeno izgorevanje maščob. Ljudje so dostikrat naivni in, misleč, da gre za koristen dodatek, s katerim bodo hitro shujšali, vse pojedo. Res je, da lahko pomagajo pri izgorevanju maščob, ampak sama zagovarjam naravno pot. Ta je edina, ki ji bo telo lahko sledilo in ohranjalo željeno stanje. Pri vseh drugih stvareh lahko doživiš učinek jojo – hitro shujšaš, ampak dobiš tudi dvojno nazaj, da o nezdravih posledicah, ki lahko sledijo hitremu hujšanju, niti ne govorim. Odločno nasprotujem kakršnimkoli nenaravnim dodatkom.

Poleti se številni tik pred odhodom na dopust lotijo drastičnih diet in naporne vadbe. Namesto pridiganja o nesmiselnosti tovrstnih ukrepov nam zaupajte, kaj malega pa vendar lahko storijo za lepšo postavo?

Najprej je treba ločiti med izgubljanjem mišične mase in izgubljanjem telesne maščobe. Glede na to, česa se želite znebiti, sta tudi odvisna način vadbe in prehranjevanja. Če shujšaš v mišično maso, boš pridobil vitko, ampak nečvrsto telo. Čeprav ne želite, da pridigam, moram. Ljudje se morajo zavedati, da z drastično dieto ne bodo naredili nič. Rekla bi tudi, naj se ne tehtajo, ker tehtnica ne pove nič! Mišice so težje od maščobe. Najprej se dobro spoznajte. Vsi odgovori so znotraj vas!

Kaj vi porečete na to, da je v današnjem hitrem tempu življenja in več kot osemurnem delavniku, ki je nemalokrat zelo stresen, nemogoče še dobro skrbeti za svoje zdravje?

Strinjam se. Zelo je težko, tudi za nas trenerje. Težko je biti vseskozi dosleden, ampak nekaj odstopanj je celo dobrodošlih. Telesa ni treba navaditi na strog režim vadbe in diete, ker tudi takšna skrb zase lahko sproži stres, odvisnosti itd. Zavedati se je treba, da je treba telesu nameniti poleg vadbe enako količino počitka. Ljudje imamo glavno težavo pri doziranju – ne vemo, koliko spanca, hrane, telesne aktivnosti, pozitivnega okolja potrebujemo … Redni trening štirikrat na teden po trideset minut je dovolj, ampak trening mora biti kakovosten. Temu pa morajo nujno slediti kakovosten počitek, pravilna prehrana in zdrava okolica.

Ne spreglejte