Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
28. 3. 2016,
20.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

aromaterapija Melani Kovač nasveti

Ponedeljek, 28. 3. 2016, 20.01

6 let, 7 mesecev

Nasvet aromaterapevtke: Kakšen je vonj zapeljevanja?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Četudi je všečnost vonja osebna, pa vseeno obstajajo vonji, ki veljajo za univerzalne "spodbujevalce ljubezni".

Ljudje feromone pogosto skušamo prikriti s parfumi, umetnimi vonji, s katerimi preglasimo svoj naravni vonj. "S tem v resnici zmedemo in zavedemo simpatijo, saj to povzroči kratek stik v pošiljanju kemičnih signalov. Čeprav proizvajalci tudi parfumom dodajajo feromone, s katerimi privlačimo nasprotni spol, pa je s tem zmeda še večja."

Vonji kot afrodiziak

Vonje je mogoče tudi spretno uporabiti. Eterična olja, ki so osnovno orodje aromaterapije, lahko na primer spodbudijo delovanje določenih hormonov. Na tak način pa lahko pri povečanju čutnosti in erotičnosti delujejo na dveh ravneh.

Lahko neposredno, kot afrodiziaki, ki delujejo na poželenje. Posredno, kot še razlaga Melani Kovač, pa z vplivom na čustvena stanja. "Določena eterična olja, brez izjeme pa vsa, ki se univerzalno uporabljajo kot afrodiziaki, zmanjšujejo stres, napetost in tesnobnost ter prispevajo k sproščenosti in dvigajo razpoloženje."

"Najboljši so tisti, ki uravnotežijo um in telo. V aromaterapiji je pomemben preplet vonjev, ki delujejo kot podpora čustvenim stanjem. Možnosti in kombinacij eteričnih olj ter vonjev pa je veliko," pravi aromaterapevtka Melani Kovač. | Foto: "Najboljši so tisti, ki uravnotežijo um in telo. V aromaterapiji je pomemben preplet vonjev, ki delujejo kot podpora čustvenim stanjem. Možnosti in kombinacij eteričnih olj ter vonjev pa je veliko," pravi aromaterapevtka Melani Kovač.

Dvigovanje telesne temperature

Afrodiziaki so načeloma močni vonji, ki dvigujejo temperaturo našega telesa. Obstajajo različni in so tudi geografsko pogojeni.

"Že stare kulture od Egipčanov do Rimljanov, Indijcev in Sumercev, Perzijcev in Aztekov so dokumentirale učinke določenih rastlin na poželenje: sončnica, meta, jasmin, sandalovina, vetiver, geranija, vanilja, lilija, ilang ilang, pačuli in vrtnica, ki velja za enega od najbolj znanih afrodiziakov. V mediteranskem okolju so to rožmarin, bazilika, mirta, muškatna kadulja, poprova meta, šetraj in drugi," še pravi aromaterapevtka.

"Najboljši pa so tisti, ki uravnotežijo um in telo. V aromaterapiji je pomemben preplet vonjev, ki delujejo kot podpora čustvenim stanjem. Možnosti in kombinacij eteričnih olj ter vonjev pa je veliko."


Senzualni parfum  | Foto:

Sestavine:
- 20 ml jojobinega olja
- 1 kapljica eteričnega olja pačulija
- 2 kapljici izvlečka jasmina ali eteričnega olja ilang ilanga, ki je cenovno bolj ugoden
- 5 kapljic eteričnega olja mandarine

V čist steklen kozarček najprej nakapamo izvleček in eterična olja, kozarček zapremo in ga nežno pretresemo, da se vonji med seboj pomešajo. Dodamo rastlinska olja in še enkrat nežno pretresemo kozarček. Z mešanico se namažemo po vratu, dekolteju in zapestju.

Eterična olja pačulija, ilang ilanga in jasmina so univerzalni afrodiziaki, ki imajo med seboj sinergične učinke tako na kemijski ravni kot na ravni vonjev.

Pačuli prijetno in eksotično deluje v prepletu z notami ilang ilanga in jasmina. Prispeva k človekovi osredotočenosti. Eterično olje pačulija je v 60. leta prejšnjega stoletja spopularizirala hipijevska generacija. Vonj je izredno intenziven in prav tu se izrazi njegova subjektivnost – bodisi so ljudje navdušeni nad njim ali pa ga ne prenesejo. V parfumeriji se uporablja že od antike (parfum, deodorant, za odišavljanje oblek in tkanin).

Visoko vsebnost alkoholov najdemo tudi v jasminu in ilang ilangu, zaradi česar jim lahko pripišemo pomirjujoče učinke, dvig razpoloženja in samozavesti, spodbujajo pa tudi imunski sistem.

Imunski sistem krepi tudi eterično olje mandarine, ki deluje tudi pomirjujoče ter prispeva k sproščenosti.

Pačuli, jasmin in ilang ilang imata posebno mesto tudi pri negi kože. Medtem ko jasmin in pačuli blagodejno vplivata na suho, občutljivo in aknasto kožo ter kožo, poškodovano od sonca, je ilang ilang odličen vlažilen agent, zaradi česar je nepogrešljiv v negovalnih izdelkih za kožo.

Ne spreglejte