Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
8.07

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Natisni članek

advertorial Morela okulisti dioptrija laserska odprava dioptrije

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 8.07

2 meseca, 1 teden

Je uspešnost laserske odprave dioptrije zagotovljena?

Vsebino omogočajo Morela okulisti
Morela

Če razmišljate o laserski odpravi dioptrije in se vam ob tem poraja kup vprašanj, niste edini. Preverite, katera so najpogostejša vprašanja, ki jih pacienti pred posegom postavijo očesnim kirurgom  v očesnem centru Morela okulisti.

1. Je uspešnost operacije zagotovljena?

To je vprašanje, ki nam ga postavi največ pacientov. Dokazano je, da več kot 99,9 odstotka pacientov po laserskem posegu vidi ostro brez očal. V nekaterih redkih primerih pa je za dosego optimalne vidne ostrine potrebna še dodatna laserska korekcija, ki jo v našem centru, če je to z medicinskega vidika varno, opravimo brezplačno.

2. Lahko z operacijo izgubim vid?

Ne, vida z laserskim posegom ne morete izgubiti, ker v tisti del očesa, ki je namenjen zaznavanju svetlobe, ne posegamo. Dioptrijo ali astigmatizem imamo zaradi nepravilnega uklanjanja svetlobe na roženico in prav na roženici jo z mikroskopsko natančnim laserskim glajenjem tudi odpravljamo.

Če želite izvedeti več o možnostih trajne odprave dioptrije, spoznati glavno očesno kirurginjo dr. Kristino Mikek in ji postaviti še kakšno vprašanje, vabljeni na brezplačno predavanje 11. maja v Ljubljani. Prijavite se.

3. Ali bom takoj po posegu videl ostro?

To je odvisno predvsem od vrste laserskega posega. Najhitreje, običajno že nekaj ur po posegu, se vidna ostrina vzpostavi pri tehnikah Femto iLASIK in LASIK – SBK. Vzpostavljanje vidne ostrine pri metodi LASEK je nekoliko počasnejše. Ostrina prvi teden po posegu, ko poteka celjenje epitelnega sloja celic na površini roženice, še ni optimalna. Popolna vidna ostrina se običajno vzpostavi po enem mesecu.

Morela | Foto:

4. Ali bo moja dioptrija po posegu 0 (nič)?

Večina ljudi ima vsaj malo dioptrije. Cilj laserske operacije je, da dosežemo dioptrijo okrog nič in da za oster vid na daljavo očala niso potrebna. V centru Morela okulisti je tako pri več kot 99,9 odstotka naših pacientov.

5. Ali bo odprava dioptrije trajala do konca življenja?

Načeloma velja, da z lasersko korekcijo dosežemo trajno dober vid na daljavo do konca življenja, kar potrjujejo tudi klinične raziskave. Po nekaj letih se dioptrija deloma spet pojavi le pri zelo redkih posameznikih. Če gre za običajno dioptrijo (kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem), je ponovna odprava mogoča z dodatnim laserskim posegom. Drugače je s starostno daljnovidnostjo. Po 43. letu vsem začne pešati akomodacija naravne očesne leče, kar povzroči neoster bližinski vid, zaradi česar potrebujemo bralna očala. Starostne daljnovidnosti z lasersko operacijo ne moremo odpraviti, lahko pa jo popravimo z vstavitvijo znotrajočesne multifokalne leče. Vidna ostrina na daljavo, ki je bila korigirana z lasersko operacijo, ob tem ostane nespremenjena.

6. In če bo šlo kaj narobe?

Ob uporabi najsodobnejše tehnološke opreme je tveganje za zaplete izjemno majhno. Če se že pojavijo, pa jih je z zgodnjim prepoznavanjem in strokovnim pristopom praviloma mogoče zelo dobro obvladati. Pri tem sta bistveni strokovnost in izkušenost zdravnikov. In prav zato, da vedno lahko pravočasno ukrepamo, smo v našem centru zdravniki nekaj dni po posegu pacientom na voljo 24 ur na dan.

Morela okulisti | Foto:

7. Se mi bo po operaciji bleščalo ali bom imel suhe oči?

To sta dva mogoča stranska učinka, ki se lahko pojavita po laserski operaciji dioptrije, a sta pretežno prehodne narave in ju, dokler ne izzvenita, blažimo s kapljicami. Z uporabo najsodobnejših tehnologij laserske odprave dioptrije se je pogostost takšnih neželenih učinkov precej zmanjšala.

8. Ali lahko z lasersko operacijo odpravimo tudi astigmatizem (cilinder)?

Da, z lasersko operacijo odpravimo tako dioptrijo kot astigmatizem. Z najsodobnejšo  topografsko 3D analizo Contoura Vision v kombinaciji z optimizacijo Wavefront pa odpravimo tudi vse druge optične nepravilnosti na roženici, kar omogoča najboljšo mogočo ostrino in kontrastnost vida ter zmanjša pojav bleščanja na zanemarljivo raven.

9. Je mogoča operacija obeh očes hkrati?

Praviloma poseg opravimo na obeh očesih hkrati. Pacientu to prihrani čas za kontrolne preglede in skrajša čas okrevanja do popolnega vida na obeh očesih. Seveda pa lahko poseg po želji pacienta izvedemo tudi na vsakem očesu posebej.

Naročite se na brezplačni pregled in se o možnostih odprave dioptrije posvetujte z našimi zdravniki.

V očesnem centru Morela okulisti za lasersko odpravo dioptrije uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo in so prvi center v Sloveniji za lasersko odpravo dioptrije z akreditacijo najuglednejše ameriške akreditacijske ustanove za zdravstvene organizacije Joint Commision International.

Ne spreglejte