Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
9.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

zastrupitev čemaž

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 9.59

5 let, 1 mesec

Nabiranje čemaža: pazite, da ga ne zamenjate s strupenimi dvojniki!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

čemaž | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Čemaž je med nabiralci gozdnih rastlin eden od spomladanskih favoritov, a vedno znova se dogaja, da kdo namesto tega nabere in zaužije kakšno od strupenih rastlin, ki so mu podobne.

"Čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica imajo podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje," je za Siol.net že pred časom opozoril vodja centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru Miran Brvar.

Kljub vsakoletnim opozorilom se namreč še vedno pojavljajo zastrupitve, aprila lani sta zaradi zastrupitve - namesto čemaža sta nabrala in zaužila podlesek - umrla mož in žena.

Čemaž
Novice Zaradi zastrupitve s podleskom umrla mož in žena #video

Zato je nujno, da poznate razlike med čemažem in njegovimi strupenimi dvojniki.

Rastline, med katerimi morate znati razlikovati: 1. čemaž, 2. bela čmerika, 3. šmarnica, 4. jesenski podlesek | Foto: Rastline, med katerimi morate znati razlikovati: 1. čemaž, 2. bela čmerika, 3. šmarnica, 4. jesenski podlesek

Ob vizualnih razlikah lahko čemaž od drugih rastlin razlikujete tudi po vonju - če list čemaža pomanete med prsti, zavohate izrazit vonj po česnu. Čemaž namreč spada v rod lukov ter je sorodnik čebule, šalotke in česna, zato se ga drži tudi ime divji ali medvedji česen.

Čemaž in podlesek, njegov najbolj strupen dvojnik, lahko ločite tudi po rastišču. Čemaž namreč praviloma raste v gozdni podrasti, jesenski podlesek pa načeloma na travnikih in gozdnih robovih.

Toda če niste resnično in stoodstotno prepričani, kaj nabirate, tega raje ne počnite. Čemaž lahko kupite tudi na tržnici in v bolje založenih trgovinah in čeprav ni poceni, zanj ne boste plačali z življenjem.

čemaž | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kako je videti zastrupitev z jesenskim podleskom

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dve uri do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.

Kako je videti zastrupitev z belo čmeriko

Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.

Kaj storiti, če sumite na zastrupitev

V centru za zastrupitve opozarjajo, da moramo v primeru prebavnih težav po obroku čemaža vedno pomisliti na zastrupitev z omenjenimi strupenimi rastlinami. V teh primerih je zato pomembno čim prej obiskati urgentno ambulanto. S seboj nujno prinesite zaužito rastlino, saj na podlagi tega, za katero rastlino gre, določijo tudi zdravljenje zastrupitve.

Preberite še:

divji šparglji
Trendi V lov na divje šparglje: kje rastejo in koliko jih smete nabrati?
trobentice
Trendi Spomladanska zelišča: katera so najbolj blagodejna in kako jih uporabimo?
Ne spreglejte