Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
13.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

okulist dioptrija korekcija vida laser advertorial

Petek, 20. 2. 2015, 13.22

2 meseca, 1 teden

Misija nemogoče: Kako se naličiti, če imate previsoko dioptrijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vsakodnevno ličenje je prava nočna mora za vse, ki trpijo za visoko dioptrijo in nosijo očala. S trajno korekcijo vida in z vstavitvijo znotrajočesne leče boste zaživeli novo življenje.

Življenje z visoko dioptrijo pomeni, da moramo imeti vedno pri roki zalogo leč, da moramo skrbeti za brezhibno higieno pri vstavljanju leč in da moramo vedno imeti vse pripomočke, saj brez leč skoraj ne moremo funkcionirati. Tisti, ki imajo zelo visoko dioptrijo in nosijo očala, pa imajo tudi visoke stroške s korekcijskimi očali.

Obstaja rešitev, s katero nam lahko povrnejo popoln vid in poskrbijo, da svoja očala pospravimo za zmeraj.

Leča, ki nam "zleze pod kožo"

Če je vaša kratkovidnost ali daljnovidnost zelo visoka, za odpravo dioptrije z laserskim posegom verjetno niste primerni, zato pa vašo vidno ostrino lahko popravijo z operacijo, pri kateri vam vstavijo znotrajočesno ali fakično lečo. Beseda fakičen pomeni, da naravno očesno lečo v očesu pustijo nedotaknjeno. Ta namreč omogoča, da človek še vedno brez težav lahko gleda na daljavo in bližino. To seveda velja za ljudi do 40. leta, po tej starosti pa se začne pri vseh pojavljati starostna daljnovidnost in tudi ljudje z vstavljeno fakično lečo pozneje potrebujejo očala za bližino.

Te posege, ki so podobno uspešni in varni kot laserska odprava dioptrije, čeprav so manj znani, opravljajo v Centru za očesno rafraktivno kirurgijo Morela okulisti.

Zaradi velike razlike med vidno ostrino pred operacijo in po njej je izboljšanje kakovosti življenja z novim vidom še toliko bolj dramatično in praviloma preseže pričakovanja pacientov.

Najkakovostnejši materiali, ki ne spremenijo videza očesa

Fakične oziroma znotrajočesne leče so zaradi svoje majhnosti popolnoma neopazne in v ničemer ne spremenijo videza oči. Izdelane so iz povsem biološko kompatibilnega materiala, ki ga že več kot 50 let uporabljamo pri operacijah sive mrene in ga oko dokazano dobro prenaša. V Centru za očesno rafraktivno kirurgijo Morela okulisti uporabljajo najkakovostnejše znotrajočesne leče Visian ICL.

Ste primerni za fakično lečo? Zdravnik okulist mora najprej preveriti, ali ste primeren kandidat za katero izmed operacij za odpravo dioptrije.

Pred posegom še enkrat pregledajo oči in izvedejo meritve za izbiro in vstavitev znotrajočesne leče. Ob tem pregledu tudi izključijo morebitna obolenja ali spremembe na očesu, pri katerih vstavitev znotrajočesne leče ni priporočljiva.

Dejavnika, ki lahko omejujeta možnost za vstavitev znotrajočesne leče, sta širina očesne zenice in globina sprednjega očesnega prekata. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida svetujejo o izbiri najprimernejše leče za vaše oko. Uporabljajo le najkakovostnejše leče priznanih proizvajalcev, ki so dokazano varne in zagotovijo dosmrtno kakovosten vid.

Niste za laser? Potem ste za znotrajočesno lečo.

Tovrstne posege za odpravo očesne dioptrije priporočajo pacientom, ki zaradi kakršnegakoli razloga niso primerni za laserski poseg.

To so pacienti z visokimi stopnjami kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma, ki presegajo vrednosti, do katerih še lahko varno opravijo lasersko korekcijo dioptrije. Običajne vrednosti dioptrij, pri katerih priporočajo vstavitev znotrajočesne leče, so pri kratkovidnosti nad –8 oz. –9 dioptrije, pa vse do –20 dioptrije ter pri daljnovidnosti nad +4 dioptrije. Metoda je primernejša tudi za paciente z zelo tankimi roženicami, pri katerih bi lahko lasersko glajenje površine roženice to prekomerno oslabilo.

- Tkivo roženice ostane nedotaknjeno. Prednost posegov za odpravo dioptrije z vstavitvijo fakične znotrajočesne leče je, da pri operaciji za razliko od laserskih posegov ne odstranijo tkiva roženice za preoblikovanje površine očesa in tudi ne odstranijo naravne očesne leče.

- Operacija je reverzibilna. To pomeni, da lahko lečo brez težav kadarkoli odstranijo, če oko umetnega materiala ne sprejme ali če se pojavijo morebitni zapleti.

Kozmetični poseg, ki vam povrne vid

Pri refraktivni kirurgiji gre za neke vrste kozmetično operacijo, saj opravijo poseg na sicer zdravem očesu, ki pa brez optičnih pripomočkov ne vidi ostro. Pri tej vrsti operacij je zato toliko pomembneje, da pred posegom opravijo natančen pregled oči.

Poseg vstavitve znotrajočesne leče izvedejo ambulantno, v lokalni anesteziji, celoten postopek traja približno 20 ali 30 minut in je povsem neboleč. Običajno ga opravijo najprej na enem očesu, dva ali tri tedne pozneje pa še na drugem.

Očesno dioptrijo odpravijo tako, da skozi nekaj milimetrov širok rez v sprednjem delu očesa v oko vstavijo umetno lečo.

Po operaciji ranico, skozi katero so vstavili znotrajočesno fakično lečo, zašijejo, ni pa nujno. Šive odstranijo od tri do štiri tedne po operaciji, odvisno od prisotnega astigmatizma. V tem času je lahko tudi vidna ostrina še spremenjena.

Okrevanje po takšnem posegu je hitro, vid je praviloma že naslednji dan povsem normalen. Vseeno se je prve dni po posegu treba izogniti daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije.

Ne spreglejte