Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2017,
8.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Morela okulisti

Torek, 30. 5. 2017, 8.01

6 let, 6 mesecev

Mednarodno srečanje strokovnjakov za lasersko odpravo dioptrije

Oglasno sporočilo

V Ljubljani je ta konec tedna potekalo  mednarodno srečanje oftalmologov, ki se ukvarjajo predvsem z refraktivno kirurgijo. To področje zajema laserske operacije oči, operacije z vstavitvijo multifokalnih leč in operacijami sive mrene.

Morela Okulisti | Foto:

Laserske operacije dioptrije se izvajajo že več kot 30 let, najbolj poznane pa so po tem, da ljudje, ki imajo dioptrijo, po operativnem posegu ne potrebujejo več očal oziroma leč. Tak poseg je še posebej primeren za tiste, ki jih optični pripomočki motijo ali morda celo ovirajo pri njihovem športu ali poklicu.

Laser odstrani dioptrijo in cilinder

Čeprav kirurgi posege laserske odprave dioptrije opravljajo že več kot tri desetletja, pa mnogim še vedno vlivajo strah, da bi se jim vid še poslabšal ali da bi celo oslepeli. "Na račun temeljitih podrobnih pregledov pred operacijo in stroge selekcije pacientov so rezultati po operaciji zelo dobri, sicer ne bi delali toliko posegov," pravi kirurginja in dodaja, da je posebej pomembno, da pacient kirurgu zaupa in da se že pred posegom razjasnijo vsi mogoči zapleti in težave.

Najpogostejši stranski učinki laserskih operacije so:

  • suho oko in bleščanje, težave v večini primerov izvenijo nekaj mesecev po operaciji,
  • pri nekaterih zaradi počasnejšega celjenja je okrevanje vidne ostrine nekoliko daljše,
  • v redkih primerih ponoven pojav slabšega vida, ki se lahko z dodatnim posegom korigira.

"Tudi očala ali leče so lahko v redu, če jih človek prenaša in ga ne motijo. Vendar imajo mnogi težave z lečami, ali zaradi alergij ali suhih oči. Uporabniki kontaktnih leč imajo od 50 do 60 odstotkov večjo možnost, da zaradi teh dobijo hudo vnetje oči v primerjavi s tistimi, ki jih ne uporabljajo.

Korektivni učinki posega so vidni in takoj opazni, saj ti stoodstotno spremenijo življenje. Tudi sama sem dala to skozi in lahko samo potrdim."

Morela Okulisti | Foto:

"Lahko odstranimo dioptrijo, vendar ne pri vseh"

Sicer pa Mikekova poudarja, da korekcije vida ne morejo narediti vsakemu, ki si tega želi. "Od 20 do 30 odstotkov ljudi, ki se zanimajo za operacijo, žal za to ni primernih in jim je ne moremo narediti."
Težava je predvsem, če ljudje slabo vidijo zaradi drugih očesnih bolezni ali ker se jim vid v mladosti ni razvil. "V takih primerih težko pomagamo. Lahko sicer odstranimo dioptrijo, ni pa nujno, da bo vid najboljši," opozarja kirurginja.

Od očal se lahko poslovijo celo pacienti s sivo mreno

Laserski posegi na rožnici so res najbolj znani, a še zdaleč ne edini del refraktivne kirurgije, pove kirurginja Kristina Mikek iz očesnega centra Morela okulisti.

"Pri operaciji sive mrene lahko na primer poleg odstranitve zamotnjene naravne očesne leče tudi korigiramo dioptrijo za daljavo in bližino. Tako je po vstavitvi multifokalne leče človek lahko brez očal za daljavo in bližino," pravi kirurginja. Tovrstne posege se lahko izvede tudi pri pacientih, ki sive mrene nimajo, pa bi se vendarle želeli trajno znebiti očal.
To je tudi ena najaktualnejših tem, o kateri so strokovnjaki razpravljajo na kongresu v Ljubljani, na katerem je bil prisoten tudi madžarski kirurg Zoltan Nagy, ki je pred leti začel tehnologijo operacije sive mrene s femtosekundnim laserjem.

Obolenje roženice, ki ga lahko zaustavimo

Aktualna tema srečanja je bilo tudi zdravljenje keratokonusa roženice z metodo crosslinking, s katero lahko  zaustavijo napredovanje bolezni.  Keratokous je zahrbtno obolenje, ki zaradi nepravilnega izbočenja roženice povzroča slab vid, ki se ga z očali ne da popraviti.
"Če napredovanje bolezni z vse bolj uporabljeno metodo Cross-linking pravočasno zaustavimo, se lahko izognemo presaditvi roženice. S tem posegom se je število presaditev roženice po svetu zelo zmanjšalo," pojasnjuje Mikekova.

Če tudi vas zanima, ali ste primerni za katero od metod trajne odprave dioptrije, se prijavite na brezplačni informativni pregled v centru Morela okulisti.

 

 

Ne spreglejte