Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sol prehrana zdravje

Sreda, 1. 5. 2013, 14.07

8 let

Manj soli, več zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prevelika količina soli v hrani načenja zdravje in je povezana z razvojem različnih bolezni, zato vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, kako jo omejiti in jesti bolj zdravo.

Deset napotkov za prehrano z manj soli

1. Ko kuhate, hrano solite manj kot običajno, okus izboljšajte z začimbami in dišavnicami. Prav tako se izogibajte temu, da bi hrano dodatno solili na mizi, če je treba, si skrijte solnico, da se boste postopoma navadili na manjše količine soli.

2. Jejte čim več sveže hrane, ki je boljšega okusa in bolj zdrava, ter čim manj pripravljene, konzervirane in predelane hrane, kot so juhe iz vrečke in podobni koncentrati, pripravljene omake, slani prigrizki, klobase, salame, hrana iz konzerve …

3. Ko kupujete hrano, preberite deklaracijo, na kateri piše, koliko soli vsebuje. Sol je pogosto označena kot natrij, velja pa, da je 2,5 grama natrija enakovredno šestim gramom soli. Dnevna potreba po soli je le 1,4 grama, zgornja dovoljena meja pa je pet gramov soli. Če pomislite, da ima že rezina kruha lahko več kot 0,5 grama soli, lahko že z nekaj kosi mimogrede zadovoljite dnevno potrebo po soli.

4. Sendviči so tihi sovražniki zdravja, saj so poleg (pre)slanega kruha pogosto napolnjeni še s salamo in sirom, ki sta prav tako lahko hitro preslana. Najbolje je, če si sendvič pripravite sami doma. Izpustite salamo in izberite sir, kot je mocarela, ki ne vsebuje veliko soli, okus pa popestrite z zelenjavo, na primer z rezino paradižnika, listom solate, bučkami, kumarami …

5. Pica ni najboljša izbira za zdravje, saj je običajno že samo testo dovolj slano, če k temu prištejete še paradižnikovo omako, sir in druge sestavine, ki jih dobite na njej, pa ste mimogrede presegli količino dovoljene soli. Izberite vsaj vegetarijansko, na kateri ni predelanih mesnin.

6. Pri naročanju solate ne pozabite naročiti, naj jo prinesejo brez zabele ali polivk, raje si jo zabelite sami, saj boste tako lahko nadzorovali količino soli. Solata je tudi najboljša izbira pripravljene hrane, ki jo lahko izberete, seveda če nima nezdravih polivk.

7. Meso in ribe bodo bolj okusni, če jih pripravljate v marinadi, namesto da jih pošteno solite, zato si vzemite čas in naredite svojo marinado iz olja, kisa, gorčice, česna, peteršilja in drugih začimb.

8. Tudi sladkarije lahko vsebujejo presenetljivo veliko soli, zato preverite deklaracijo, naj gre za piškote ali rogljičke. Še vedno pa je najbolj zdravo, če jih spečete sami.

9. Hrano iz konzerve zamenjajte s svežo hrano ali vsaj zamrznjeno, če pa jo boste vseeno uporabili, jo pred tem sperite, da odstranite vsaj nekaj odvečne soli.

10. Dajte si čas, da se navadite na manj slano hrano in začnete spet uživati v njenem naravnem okusu. Poleg soli se izogibajte tudi ojačevalcem okusa.

Ne spreglejte