Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
8.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Torek, 9. 5. 2017, 8.41

6 let, 6 mesecev

Krio terapija: po dobro počutje na -150 °C

Oglasno sporočilo

Kdo se prostovoljno poda v komoro, v katero se vpihava mrzel zrak s temperaturo do -150 stopinj Celzija?

 | Foto:

Ko ljudem, ki nikoli niso preizkusili te metode, pripoveduješ o hladni komori, se ob misli na -150 stopinj Celzija kar zgrozijo. V resnici pa se ta hlad občuti popolnoma drugače kot si predstavljajo tisti, ki tega še niso poskusili. Zaradi suhega zraka -150 stopinj Celzija uporabnik ne občuti kot nekaj neprijetnega. Nasprotno, po končani terapiji, ko se uporabnik toplo obleče, kar je predpogoj za pravilni učinek terapije, se takoj počuti osvežen, spočit, poln energije in zadovoljstva. Terapija učinkovito deluje proti vsem vrstam bolečin.
Zelo nizka temperatura, ki smo ji izpostavljeni tri minute, sploh ni neprijetna.

 | Foto: Zaradi suhega zraka nas v dušikovem oblaku namreč ne zebe, čeprav imamo na sebi le spodnje perilo in nogavice. Mraz namreč povzroči krčenje žil na površini kože, kri pa se intenzivneje pretaka v mišičje in notranje organe. Zaradi intenzivne pospešitve obtoka krvi med površino in notranjostjo nam obisk krioterapije povrne svežino ter glavo pripravi na spopad z vsakodnevnimi življenjskimi aktivnostmi. Čeprav se je metoda razvila za izboljšanje regeneracije športnikov, je krioterapija svoje mesto našla tudi kot dodatna metoda pri obravnavi različnih kroničnih obolenj.

Raziskave kažejo, da je mogoče s kratkotrajnim nizkotemperaturnim šokom celotnega telesa, ki ga predstavlja t. i. krioterapija celotnega telesa, v določeni meri zavreti vnetne procese. Zaradi ugodnega učinka krioterapije na zaviranje kroničnih vnetij jo danes vse pogosteje uporabljajo za lajšanje simptomov nekaterih revmatičnih obolenj in kroničnih kožnih bolezni.

 | Foto: Da hlad zmanjšuje bolečino, je znano že dolgo. Zdaj to metodo največ uporabljajo vrhunski športniki po poškodbah in napornih treningih, ko potrebujejo čim hitrejšo regeneracijo, vse bolj pa se uporablja tudi pri lajšanju simptomov pri revmatičnih obolenjih, vnetjih gibalnega aparata, kožnih boleznih, dobri učinki so tudi pri celulitu. Velik učinek je zaznan tudi pri simptomih izgorelosti, brezvoljnosti, depresivnih stanjih in nasploh pri ljudeh, ki trpijo zaradi pomanjkanja energije. Pri vsaki terapiji se izgubi okrog 500 kalorij, kar pripomore tudi pri hujšanju.

 | Foto: Metodo so prvič uporabili na Japonskem davnega leta 1980. Da hlad zmanjšuje bolečino, pa je znano že od veliko prej. Glava je ves čas terapije zunaj kabine, kar pripomore k temu, da je uporabnik ves čas v stiku s izvajalcem terapije. Tudi če v treh minutah, kolikor traja terapija, ne čutimo neke posebne spremembe, se telo odzove takoj, saj dobi impulze, kot da zmrzuje, in v trenutku preklopi na samoobrambo. Začnejo se sproščati endorfini, dopamin in adrenalin, naravni hormonski status telesa pa se napolni.

Tega se zato ne priporoča samo vrhunskim športnikom, ampak tudi ljudem, ki so izpostavljeni stresu. Tako močne osvežitve in regeneracije v tako kratkem času ne ponuja nobena druga terapija. Terapijo še posebej cenijo ženske, ki jim neprestano zmanjkuje časa. Postopek je tako hiter in preprost, da jim ni treba niti odstraniti ličil. 

 | Foto: Na krioterapijo prisega mnogo znanih osebnosti, kot so Cristiano Ronaldo, Floyd Maywether, Daniel Craig, Demi Moore, Alicia Keys, Jennifer Aniston itd. Pri nas to metodo uporabljajo vodilni nogometni klubi, NK Maribor, NK Domžale in NK Olimpija. Mnogo vrhunskih športnikov to metodo uporablja kot podporo pri treningu, recimo taekwondoist Ivan Trajkovič, smučar Boštjan Kline, atletinja Sabina Veit, teniški igralec Blaž Rola, odbojkar Žiga Štern. A treba je ločiti med dvema metodama. Prva je krioterapija v zaprti kriokomori, pri kateri uporabnika zaprejo v komoro, podobno savni, ohlajeno na nizko temperaturo.

Druga metoda je krioterapija v komori, ki je zgoraj odprta. Uporabnik stoji v njej, glava pa ni v komori. Med terapijo neprestano komunicira z operaterjem in deli svoje občutke. Komoro lahko zapusti kadarkoli, saj se vrata odprejo že ob minimalnem pritisku, tudi operater lahko kadarkoli prekine terapijo. Takšna vrsta terapije je popolnoma varna in računalniško nadzirana.

Od konca leta 2016 imamo proizvajalca kriokomor tudi v Sloveniji. Podjetje Vip tehnika, Zgornji Duplek 30e, Spodnji Duplek, je razvilo kriokomoro s popolnoma novim načinom delovanja. Kriokomora je popolnoma računalniško vodena in ima vgrajene številne varnostne sisteme, ki preprečujejo možnost kakršnihkoli človeških napak. Komora sama izvaja pripravo na terapijo, uravnava stalno temperaturo, meri čas terapije in količino kisika v prostoru s kriokomoro ter tlak v posodi z dušikom, prekine terapijo v primeru kakršnegakoli odstopanja od normalnih vrednosti, izvaja pripravo na naslednjo terapijo, zato število zaporednih terapij ni omejeno, na koncu pa izvede še popolno sušenje komore. Ta je izdelana iz lesa, notranjost pa je prevlečena z materialom, ki deluje toplo tudi pri najnižjih temperaturah, zato dotikanje notranjih sten komore ne povzroča nobenih težav.  

Kriokomoro VIP in krioterapijo lahko preizkusite v:

Medeya regeneracijski center Maribor, Tržaška cesta 65, Maribor
Telefon: 041 308 670
E-mail: info@medeya-regeneracija.si                                   
Več na: www.medeya-regeneracija.si ali Facebook: Medeya regeneracijski center
Fortius cryo, Celovška cesta 25 (bazen Tivoli), Ljubljana
Telefon: 064 159 975
E-mail: info@cryo.si 
Več na: www.cryo.si  

 

                                                                                    

 

   

 

 

Ne spreglejte