Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2014,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Na kolo kolesarjenje spolnost

Sreda, 28. 5. 2014, 10.19

8 let

Kolesarjenje slabo vpliva na vaše spolno življenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odgovore na vprašanje, ali kolesarjenje vpliva na impotenco pri moških, zadnja leta iščejo številne raziskave.

Vprašanje, ali kolesarjenje vpliva na spolne motnje pri moških, je dobilo veliko pozornost medijev, postalo pa je tudi vroča tema na različnih forumih.

Povezavo med kolesarjenjem in impotenco je prvi javno odprl leta 1997 bostonski urolog Irwin Goldstein, ki je raziskoval ta problem. "Obstajata samo dve vrsti kolesarjev – tisti, ki so impotentni, in tisti, ki še bodo."

Tudi številne poznejše raziskave so pokazale, da je lahko dolgotrajno kolesarjenje na slabem kolesarskem sedežu povezano z erektilno disfunkcijo ali impotenco, pogosteje pri starejših moških. Toda tveganje je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s številom ur kolesarjenja na teden, teže kolesarja, načina kolesarja in samega sedeža na kolesu.

Pomembna pravilna izbira sedeža Ampak kako lahko kolesarjenje vodi v erektilno disfunkcijo? Dolgotrajen pritisk na presredek (to je območje dimelj med penisom in anusom) lahko poškoduje žile in živce, ki so odgovorni za erekcijo. Ta škoda lahko postane trajna, če so tkiva nenehno poškodovana in se ne morejo opomoči.

Številni faktorji vplivajo na tveganje za razvoj impotence pri kolesarjih. Med drugim kolesarjeva teža (težji kot je kolesar, z večjo težo pritiska na presredek), dizajn sedeža (nekateri sedeži povečajo pritisk na presredek) in tudi intenzivnost kolesarjenja. Študije pa so pokazale, da tekmovalni kolesarji izravnavajo večino svoje mase na sedežu, da več časa kolesarijo stoje, kar po drugi strani zmanjšuje pritisk na presredek.

Simptomi impotence Dobra novica za kolesarje je ta, da ima večina kolesarjev prej simptome, preden problem postane resen. Zmanjšan pretok krvi v presredku namreč povzroča bolečine, odrevenelost ali mravljinčenje veliko prej, preden nastopi impotenca. Če imate zgoraj opisane težave, potem jih rešujte, preden postane prepozno.

Preventiva Če želite čim dlje kolesariti in ob tem ne čutiti odrevenelosti v dimljah in posledično impotence, potem vam ponujamo nekaj nasvetov: • če dolgo kolesarite, potem vmes večkrat naredite kratek premor, da se postavite na pedala, se raztegnete in se nato spet usedete. • Med kolesarjenjem pogosteje menjajte položaj na sedežu. • Uporabite sedež z izrezom za zmanjšanje pritiska na presredek. • Naj bo sedež nagnjen malce navzdol, nikoli nazaj. • Uporabljate dobra kolesarska oblačila.

A če nimate simptomov impotence, potem uživajte v kolesarjenju!

Ne spreglejte