Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
12. 4. 2016,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

čaj pravi čaj čajne vrečke zeleni čaj

Torek, 12. 4. 2016, 9.56

6 let, 6 mesecev

Ko pride do čajev, Slovenci pijemo odpadni material

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Foto: Thinkstock

Kava pri nas prekaša čaje, morda je to razlog, da smo o njihovi kakovosti tako slabo poučeni.

Slovenci smo večinoma strastni kavopivci – velika večina dan raje kot s čajem začne s kavo, podobno se nadaljuje čez dan. A če bi izbirali in kupovali prave čaje, takšne v lističih in ne tistih v vrečkah, bi bil učinek na naše počutje in raven energije veliko boljši.

O pravem (zelenem) čaju se je na straneh e-knjige razpisal Rok Bohinc, osebni trener in specialist za prehrano, ki se je temeljito posvetil učinkom zelenega čaja in njegovim prednostim.

Med prebiranjem njegove knjige morda v oči najbolj zbode dejstvo, da čaji v vrečkah, kakršnih smo vajeni skoraj vse življenje, pravzaprav niso kakovostni, so nenaravni in nekakšen odpadni material v proizvodnji pravega čaja. Rok takšnim čajem pravi kar "zelišča, poparjena z vodo", za pravi čaj pa dodaja, da Slovenci o njem vemo zelo malo.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj bi se morali Slovenci naučiti o čaju?
Predvsem, da ima tisto, kar najdemo v čajnih vrečkah v trgovinah, zelo malo oziroma nič pozitivnih učinkov na naše telo, ravno nasprotno od tistega, kar piše na embalaži. Čaj je lahko veliko več kot samo vroča voda z okusom. In pri raztresenem in kakovostnem čaju, pa če govorimo o pravem ali pa o poparkih z vodo, lahko izkoristimo pozitivne lastnosti. Tudi to, da je zeleni čaj do zdravja veliko prijaznejši kot kava. O zelenem čaju ljudje najpogosteje zmotno mislijo, da je grenak. Ob pravilni pripravi in kakovostnem čaju zeleni čaj nikakor ne sme biti grenak. Še več, njegov okus je lahko zelo dober!

Pravite, da so čajne vrečke pravzaprav odpadni material?
V čajne vrečke in na množični trg prodaje čaja se daje predvsem prah, ki je stranski proizvod pridelave in obdelave čajnih lističev, namenjenih za prodajo. Zato je čaj v lističih tudi nekoliko dražji – ker je to primarni izdelek. Take stvari lahko zelo hitro testiramo s skodelico čaja v čajni vrečki iz trgovine ali zvrhano žličko čajnih lističev. Okus, barva, pozitivni učinki – čisto vse je drugače.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj pa sadni čaji, ki so pri nas tako priljubljeni?
Sadni čaji so prav tako poparki. Ne razumite me narobe, tudi poparki iz zelišč in sadja so lahko blagodejni za naše telo. Pravi čaj in beseda čaj iz zgodovine izhajata iz rastline Camellia sinensis, ki raste v Aziji. Iz omenjene rastline lahko z različno obdelavo in pripravo dobimo zeleni, črni, beli čaj ali malo manj poznani vrsti Oolong in Pu-erh. Najmanj izmed naštetih je obdelan prav zeleni čaj, zato ima tudi največ pozitivnih učinkov na naše telo.

Zakaj menite, da smo tako slabo poučeni o čajih?
Kultura pitja pravega čaja do zdaj preprosto ni bila razvita na višji ravni, kot je recimo v tujini. Menim, da v veliki meri zaradi navade pitja kave. Podatki pravijo, da trg pravega čaja pri nas raste, da smo vedno bolj ozaveščeni o pozitivnih učinkih zelenega čaja in tudi drugih pravih čajev. Želim prispevati svoj delež o informiranju in izobraževanju, zato sem tudi izdal e-knjigo o zelenem čaju, kar je samo prvi korak.

 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako naj ločimo dober čaj od slabega?
Če govorimo o zelenem čaju, sta to barva lističev (zelena v večini primerov, vsekakor ne rjava) in velikost lističev (odprite čajno vrečko, ki jo kupite v trgovini, in poglejte, kaj je notri!). Dober čaj tudi nima dodanih umetnih arom, aromatičnih olj ali celo parfumov, z vročo vodo pa ga lahko prelijemo več kot enkrat (tiste najboljše celo od sedem- do osemkrat) in obdrži svoj okus.

Predlog glede uporabe lističev? Jih damo neposredno v vodo ali lahko uporabimo vrečice, odcejalnike?
Lističe lahko damo v filter vrečke za bolj priročno uporabo. Seveda lahko uporabimo tudi cedilo za čaj, kot je po večini tudi praksa. Sam priporočam, da se čajne lističe namaka v vodi brez pripomočkov (v čajniku), saj imajo tako dovolj prostora, da se odprejo in v vodo izločijo vse antioksidante, vitamine, minerale in konec koncev tudi okus. Potem iz čajnika skozi cedilo vodo prelijemo v skodelico.


Pozor: Lističe lahko namočimo v vodo večkrat, vendar se vmes ne smejo posušiti (torej je optimalno, če čaj pripravljamo za več oseb ali ga želimo sami spiti malo več). To omeji čas ponovne uporabe na približno 30 minut. Poleg tega skodelice s ponovnim namakanjem (drugim, tretjim) ne bodo vsebovale teina (kofeina), saj se ta sprosti v vodo že v prvi minuti in pol. Po domače: v prvi skodelici dobimo tisto energijo, ki jo iščemo, v preostalih namakanjih pa ne.


 | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj pa sladkanje čajev? Kakšno sladilo je najboljše, če sploh?
Pravega čaja se ne sladka, še posebej ne zelenega, ker bi tako izgubil tisti pravi okus. Za tiste, ki na okus niso navajeni oziroma jim ne ustreza, so boljša izbira čaji, ki poleg lističev vsebujejo še sušeno sadje in različna zelišča. Taki okusi so lahko naravnost čudoviti (za primer lahko dam okus mango in pomaranča, ki ga ponujamo).
V skrajnem primeru, če brez sladila res ne gre, potem priporočam naravno sladilo stevia.

Kakšne posode so najprimernejše za shranjevanje lističev?
Posode, ki ne prepuščajo zraka ali svetlobe, to je najpomembneje. Paziti moramo tudi, da posod ne puščamo na vročini. Material in oblika niti nista tako pomembna, dokler posoda nima močnega vonja (na primer nekatere lesene) in ustreza zgornjim kriterijem. Osebno res ne maram vrečk s sponkami, saj jih nikakor ne moreš dobro zapreti, zato smo pri Chaizenu tudi izredno premišljeno poskrbeli za pakiranje v tulcih, v katerih lahko čaj zdrži leto in pol.

Še več prednosti o pravem čaju, predvsem zelenem, si lahko preberete v e-knjigi, ki jo Rok do konca aprila ponuja brezplačno prek TE POVEZAVE.

Ne spreglejte