Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
17.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 17.30

7 let, 12 mesecev

"Ko bi le vsi ljudje znali tapkati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Edina slovenska predavateljica o tehniki za doseganje čustvene svobode EFT, ki si je certifikat za poučevanje pridobila pri Združenju za podporo in razvoj energijskih tehnik (AAMET).

Zase pravi, da je bila od nekdaj bolj občutljive sorte, kar je (pre)večkrat slišala tudi od drugih. Prigovarjanja, naj se sprijazni, da ne more pomagati vsem, je preslišala in danes počne prav to. Z vsemi, ki potrebujejo pomoč, nesebično deli znanje o zdravljenju telesnih tegob, o osvoboditvi čustev in o povrnitvi smisla v življenje. "Pred približno devetimi leti sem preživljala težko življenjsko obdobje. Čeprav je navzven vse delovalo v redu – imela sem službo, stanovanje, družino –, se v sebi nisem počutila dobro. Zdelo se mi je, da življenje nima smisla, kakšnega veselja dolgo časa nisem več kazala. Kaj naj naredim, nisem vedela. Nato mi je nekega dne prijatelj, ki me zelo dobro pozna in je vedel, da že nekaj časa nisem prava jaz, na sprehodu pokazal tapkanje po določenih točkah na telesu," svojo zgodbo začne Pika.

Najprej je odpravila strah pred letenjem Čeprav čudežno izboljšanje počutja ni prišlo iznenada, se je tistega dne v njej nekaj premaknilo. Zaznala je spremembo v počutju, zato je sklenila, da zadevo razišče. Naslednji dan si je priskrbela priročnik o tehniki EFT – eni od vodilnih energijskih tehnik, s katero lahko prek tapkanja na določene točke po telesu povsem sami učinkovito ublažimo ali v celoti odpravimo najrazličnejše telesne in čustvene težave, kot so strahovi in fobije, trema, škodljive navade, bolečine v hrbtu, nespečnost … "Ugotovila sem, da res deluje na točno opisan način. Sicer moraš za nekatere kronične težave izvesti več zaporedij tapkanja, veliko težav pa lahko odpravimo že z enim zaporedjem," pojasnjuje sogovornica, ki se je najprej lotila svojega strahu pred letenjem.

"Rajši sem se na sever Anglije peljala z avtomobilom, samo da mi ni bilo treba sesti na letalo. Prijatelji so se dolgo časa šalili na moj račun, češ, ali si ne znam izračunati verjetnosti, da padem dol z letalom. Seveda je bilo vse skupaj, ker sem bila učiteljica matematike, še toliko bolj neverjetno, a strah je bil nelogičen in res intenziven." Ob prvem srečanju s tehniko EFT je tako najprej "odtapkala" strah pred letenjem. Ko se je po izkušnji s tehniko EFT znova peljala z letalom, je bila ves čas na preži. Namesto strahu so se ji ulile solze olajšanja, saj tokrat med poletom končno ni občutila nič, strah je izginil. Po dveh letih dela na sebi je začela pomagati drugim.

"Nekaj časa sem oklevala, da tega ne bi počela" Prelomna je bila odločitev, ko je leta 2007 v znak zahvale Garyju Craigu, izumitelju tehnike EFT, priročnik prevedla v slovenski jezik. "Mislila sem si, da se bo tu zgodba končala. Vsak, ki bi želel tehniko bolje spoznati, si lahko priskrbi priročnik (elektronska verzija je brezplačna) in začne delati na sebi," se spominja. Nato je prejela cel kup sporočil posameznikov, ki so želeli, da jim Pika tehniko predstavi v živo. "Nekaj časa sem oklevala, da tega ne bi počela in naj si, tako kot jaz, naložijo priročnik, ki ga imajo zdaj tudi v slovenskem jeziku, ter tapkajo sami. Nato sem popustila in sklenila, da jim grem EFT enkrat le pokazat. In imeli smo se tako dobro, da to počnem še danes."

V življenju je preizkusila marsikaj, od različnih oblik meditacije do joge, zanimala jo je zdrava prehrana (med drugim sta z nekdanjim možem leta 1989 odprla v Sloveniji prvo trgovino z ekološkimi izdelki Kalček). Kot učiteljica matematike je poučevala le dve leti, a kmalu ugotovila, da to ni zanjo. Od vseh stvari, ki jih je preizkusila, jo je (med drugim tudi zaradi povezave telesa in misli) dokončno prepričala tehnika EFT. Najbolj jo je prevzelo dejstvo, da prek vpliva na pretok energije vplivamo na občutke (boljši je pretok, boljši so naši občutki, bolj smo močni in motivirani). Nekoga, ki bi imel do EFT-ja odpor, še ni spoznala, miselnost, da s svojimi občutki ne moremo narediti nič, pa pri mnogih spoznava še danes.

"Človeštvo razmišlja rigidno" Da se bo, kot pravi dr. Eric Robins, nekega dne medicinska stroka prebudila in spoznala, da so nerešene čustvene težave glavni vzrok 80 odstotkov bolezni in bo tehnika EFT med temeljnimi načini zdravljenja, ne verjame. "Vsi, ki so se srečali s tehniko EFT in videli, kako so na primer s tapkanjem vojni veterani opravili s posttravmatsko stresno motnjo, so mislili, da se bo na področju medicine kmalu zgodil velik premik. A se ni. Namesto da bi se EFT-ja učili pacienti od zdravnikov, kot je to predvidel Craig, gre ravno obratno – tisti, ki imajo težave in jih odpravijo s tapkanjem, nato tehniko predstavijo zdravnikom. Tega ni nihče pričakoval, a človeštvo razmišlja rigidno. Kot je, je, premik na boljše ali na slabše se zdi nemogoč. Čas pa je, da se končno začnemo ukvarjati s svojimi občutki, in EFT je najbolj priročna tehnika, ki jo zlahka uporabljamo sami."

Danes se Pika kot predstavnica Združenja za podporo in razvoj energijskih tehnik (AAMET) za Slovenijo ukvarja s predavanji in izobraževanjem tistih, ki želijo tehniko uporabljati zase ali pri delu z drugimi. "Zdaj sem prišla do točke, kjer mi je dejansko dobro. To, da lahko pomagam vsakomur, pa mi ne povzroča čustvenega bremena. EFT deluje na vsakomur in večkrat si rečem, 'ko bi le vsi ljudje znali tapkati'," pravi Rajnarjeva, ki se trenutno veseli izida knjige EFT – tehnika doseganja čustvene svobode za telebane, ki je po slovenskem EFT-priročniku tudi prva knjiga v našem jeziku, ki se omenjene tehnike loteva na svoj način. Tedenska tapkanja, ki so večinoma brezplačna, redno potekajo po vsej Sloveniji, tehniko EFT pa bo Pika osebno predstavila tudi v petek, 4. maja, na drugem PBS eko fit vikendu.

Ne spreglejte