Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
11.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2013, 11.27

7 let, 12 mesecev

Klorofilna voda, čudežna pijača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mogoče je na prvi pogled zelena voda v skodelici podobna postani vodi iz mlakuže, ampak to je voda, pomešana s klorofilom, čudežna pijača, ki po besedah znanstvenikov pozitivno učinkuje na zdravje.

Klorofil je temnozeleni pigment v rastlinah in algah, ki jim daje njihovo prepoznavno zeleno barvo. Klorofil je nujno potreben za fotosintezo, z njegovo pomočjo rastline srkajo sončno svetlobo in jo pretvarjajo v energijo, ki jo nato uporabijo za rast in dihanje.

Klorofil ima podobno molekularno strukturo kot hemoglobin, to je snov v krvi, ki je odgovorna za transport kisika v telesu.

Zagovorniki trdijo, da uživanje klorofila, razredčenega z vodo, v telesu izboljša učinkovitost prenosa kisika. Rezultat tega je, da dobimo več energije in da se izboljša naše počutje.

Znanstveniki pravijo, da je klorofil močan antioksidant, ki nas lahko zaščiti pred obolelostjo za rakom, deluje antiseptično in protivnetno, pomaga uravnavati prebavo in zagotavlja odličen vir magnezija, vitamina K, vitamin C, folne kisline, železa, kalcija in beljakovin. Poleg tega klorofil pomaga doseči zdrav prebavni trakt in je odličen pri zdravljenju slabega zadaha.

Klorofil ohranja alkalno stanje v telesu Strokovnjak za zdravo prehrano James Duigan, med njegovimi strankami je tudi slavna Elle Macpherson, prisega na blagodejne učinke klorofila: "Klorofil v vodi je dober, saj pomaga ljudem ohraniti alkalno stanje. Nezdrava prehrana spremeni pH-ravnovesje v telesu, zaradi česar je telo vedno bolj kislo, kar lahko privede do nespečnosti in debelosti. Alkalne snovi so bistvenega pomena za ponovno ravnotežje. Prav tako smo ugotovili, da zmanjševanje kislosti zmanjšuje vnetja, zato se ljudje počutijo bolj sveže in čiste."

Klorofil v naravi Najočitnejši vir klorofila je seveda zelenolistnata zelenjava, najbolje jo je zaužiti presno, da se v njej ohranijo vitamini in minerali. Viri klorofila so zeleni pridelki na vrtu, na primer špinača, blitva, zelena solata, por, ohrovt, brokoli, peteršilj, pšenična trava ter kalčki, veliko pa ga vsebujejo tudi zelene alge.

A če ne marate listnate zelenjave, potem si kupite klorofil v tekoči obliki in ga žličko v kozarcu vode spijte enkrat na dan. Za povrnitev energije pa lahko poskusite kakšen zelen smuti. Podajamo vam dva osvežilna predloga!

Smuti iz špinače in mete Šop špinače, malce mete in peteršilja, velika žlica limoninega soka, ena kumara, nekaj listov zelene solate in listov zelene, malce naribanega svežega ingverja ter ledene kocke za poletno svežino. Vse skupaj dajte v mešalnik ter zmešajte. Nato pretočite v kozarce in uživajte v prednostih te zdrave pijače!

Koprivov smuti Koprive so prav tako polne klorofila, zato jih redno uživajte. Šop kopriv operite pod tekočo hladno vodo, nato pa jih kombinirajte z bananami, jagodami, malinami, borovnicami ali pa z zeleno zelenjavo: s špinačo, peteršiljem, zeleno. Dodajte hladno vodo in zmešajte!

Ne spreglejte