Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mraz

Sreda, 27. 11. 2013, 14.14

8 let

Kar veste o ogrevanju telesa, velikokrat ne drži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne drži, da vas bo srkanje vročega čaja pozimi pogrelo. To pa niti ni edina "napaka", ki jo počnemo, ko se želimo pogreti.

V splošnem poznamo kar nekaj tehnik in načinov, za katere menimo, da so učinkoviti pri ogrevanju telesa, ki pa nujno ne držijo. Alkohol za ogrevanje telesa niti ni tako dobra ideja, saj njegovo uživanje povečuje možnosti za podhladitev, telesu pa preprečuje naravne poti za ohranjanje temperature. Razlog, da vam je med uživanjem alkohola bolj toplo, je v širjenju krvnih žil in poganjaju krvi po telesu. A učinek je samo začasen in na koncu bistveno zmanjša sposobnost telesa za boj proti mrazu.

Topel napitek Medtem ko pijemo vroč napitek, živčni receptorji v jeziku telesu sporočajo, da vnašamo nekaj vročega, na kar se telo odzove s potenjem. Nevroznanstvenik Peter McNaughton s cambriške univerze je za Huffington Post pojasnil: "Uživanje vročih napitkov v telesu sproži ohlajevalni mehanizem, kar na primer preseže dejanski učinek pitja čaja, katerega smisel naj bi bil v ogrevanju telesa. Dejansko pa se začnemo potiti, s tem pa ohlajati. S tem si ne boste naredili nobene usluge."

Občutek mraza je v glavi Tibetanski menihi pogosto izvajajo meditacijo gtummo, s katero želijo nadzirati notranjo energijo, s tem pa tudi temperaturo. Raziskovalci nacionalne univerze Singapur so odkrili, da četudi na Zahodu večinoma izvajajo le osnovne forme omenjene meditacije, predvsem gre za dihalni tehniki, lahko z njimi uspešno ogrejemo telo. Ena izmed vaj narekuje, da si predstavljate plamena, ki se vijejo ob koncu vaše hrbtenice. Osredotočeni na to podobo globoko dihajte. To naj bi bila metoda, ki vas bo ogrela. V Huffing Postu so objavili zgodbo o Nizozemcu, ki je ob vzponu na Kilimandžaro leta 2009 nosil le majico s kratkimi rokami in sandali. Seveda takšna oprema v visokogorju ni priporočljiva, dobro pa je, če verjamete vase in poznate tehnike, s katerimi se lahko ogrejete.

Ingverjev piškot vas bo pogrel Ingver že stoletja velja za učinkovito naravno sredstvo za dvig odpornosti, pri lajšanju simptomov prehlada, slabostih in drugih želodčnih težavah. Pospeševal naj bi krvni obtok in lajšal simptome prehlada. Raziskave so potrdile, da ingver, če ga zaužijemo tudi le kot dodatek k hrani, dviguje telesno temperaturo. Zato niti ni nenavadno, da ingverjeve piškote oziroma ingverjev kruh povezujemo z zimskim časom. A ingver ni edino živilo, ki vas bo ogrelo. Neolupljen riž in drugi kompleksni ogljikovi hidrati vas bodo prav tako ogreli, saj so težje prebavljivi.

Osamljenost lahko znižuje telesno temperaturo Skupina strokovnjakov iz tokijske univerze je ugotovila, da pomanjkanje socialnih stikov lahko vodi do fizičnih posledic. V raziskavi so sodelujoče razdelili v dve skupini in jih prosili, da naj se vživijo v položaj, v katerem so se počutili vključene ali izključene. Potem pa so jih prosili, da naj še po občutku določijo temperaturo sobe. Izkazalo se je, da so tisti, ki so opisali socialno izključujoč položaj, v sobi čutili tudi nižjo temperaturo.

Na mrazu se boste prehladili Izpostavljenost nizkim temperaturam še ne pomeni, da se boste prehladili, niti nimate za to več možnosti. Pravzaprav imajo za viroze in gripe več možnosti tisti, ki večino svojega časa preživijo v notranjih prostorih in ne na zraku. V zaprtih prostorih se hitreje okužimo, prav tako pa vam v toplem plašču ni treba skrbeti, da se boste prehladili, če boste pozimi veliko časa preživeli na prostem.

Ženske so bolj zmrzljive Raziskava iz leta 1998 je pokazala, da notranja telesna temperatura med moškimi in ženskami ne variira za več kot pol stopinje. Prav tako tudi ne drži, da je, ker so ženske roke praviloma hladnejše od moških, nujno različna tudi telesna temperatura. Kar je pomembno, je mišična masa, saj so mišice dobre za proizvodnjo telesne temperature, maščoba pa za njeno zadrževanje.

Mraz bo prispeval k hujšanju Pozimi telo porabi več energije za ogrevanje, pri čemer že res porabimo več kalorij, a to ne pomeni, da s tem izgubljamo tudi kilograme, saj ob vzdrževanju telesne temperature trošimo tudi rjavo maščobo. Pravzaprav ob tem kurimo več rjave kot bele maščobe, pri čemer je bela povezana s shranjevanjem energije (debelostjo), rjava pa ima pomembno vlogo pri njenem odvajanju. Zato se tisti, ki menijo, da bodo ob zmrzovanju izgubili tudi kilograme, motijo.

Ne spreglejte