Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
26. 3. 2020,
13.21

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

1

Natisni članek

pranje oblačila Koronavirus Korona nasvet

Četrtek, 26. 3. 2020, 13.21

4 leta, 1 mesec

Kako v času koronavirusa skrbeti za svoja oblačila in kako jih prati? #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,71

1

Zdaj že vemo, da lahko novi koronavirus na določenih površinah preživi več ur ali celo dni, a kako je z oblačili, ki smo jih nosili na primer v trgovini ali službi, če ne delamo od doma?

pametni telefon, čiščenje
Trendi Koronavirus in mobilniki: Ne delajte te napake #video

Ker tudi znanstveniki še ne vedo čisto vsega o novem koronavirusu, je vsaka previdnost dobrodošla, tudi pri pranju oblačil, ki smo jih nosili v prostorih z več ljudmi. Na primer v službi ali v trgovini.

Virus lahko na oblačilih preživi več ur, tudi dni, a je vse odvisno od materiala in vremenskih pogojev, saj visoka temperatura in vlažnost vplivata na rast virusa. Vendar pa nas ne bi smelo preveč skrbeti glede prenašanja virusa z oblačili, saj je življenjska doba virusa najverjetneje krajša kot na preostalih površinah, zato je tveganje za okužbo prek oblačil razmeroma majhno.

A previdnost v teh časih ni odveč.

pranje oblačil | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Smernice za pranje oblačil v času koronavirusa

  • Če nihče iz vašega doma ni okužen z novim koronavirusom, perite oblačila kot običajno.
  • Kadar greste v trgovino ali službo in ljudje okrog vas ne upoštevajo pravila varnostne razdalje dveh metrov, oblačila, ki ste jih nosili, po prihodu domov operite.
  • Virus se najdlje obdrži na kovinskih površinah, kar pomeni, da tudi na gumbih in zadrgah, zato te na plaščih, bundah, jaknah po prihodu domov temeljito obrišite z antibakterijskim sredstvom.
  • Nekatere jakne in bunde lahko preprosto obrišete s krpo, rahlo prepojeno z dezinfekcijskim sredstvom, enako lahko storite s kosi iz usnja ali semiša, a tega se lotite nežno in z negrobo krpo.
  • Plašče in jakne je pametno oprati, če v njih s komolci odpirate vrata, pritiskate na gumbe dvigala in se na ta način dotikate drugih kovinskih površin, na katerih se virus zadrži tudi po več dni.
  • Oblačila perite pri najvišji mogoči temperaturi kot jih lahko. Upoštevajte priporočilo na etiketi, saj lahko s previsoko temperaturo oblačilo uničite, to pa vam bo povzročilo dodaten stres.
  • Poskrbite, da bodo popolnoma suha, preden jih pospravite. Če uporabljate sušilni stroj, jih v njem sušite malce dlje, vendar na primerni temperaturi.

pranje oblačil | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kaj pa oblačila osebe, ki je okužena z novim koronavirusom?

Če ima kdo iz vašega gospodinjstva potrjeno okužbo z novim koronavirusom, morate biti pri pranju teh oblačil še posebej pazljivi:

  • Perite jih ločeno od oblačil preostalih članov gospodinjstva.
  • Pri rokovanju z oblačili okužene osebe nosite rokavice za enkratno uporabo in jih pozneje zavrzite, roke pa temeljito umijte.
  • Perila pred pranjem ne stresajte, saj lahko tako razširite virus po površinah, kjer se lahko obdrži več ur ali dni.
  • Glede samega pranja se držite enakih navodil kot zgoraj: temperatura naj bo oblačilom primerna, a najvišja mogoča, oblačila pa naj bodo pred ponovno uporabo popolnoma suha.

Redno pranje oblačil ubije večino virusov, zato je to v času pandemije novega koronavirusa vsekakor priporočljivo in nikakor ne pretirano početje.

Vas zanima, koliko časa je virus prisoten na različnih površinah? Ta se namreč prenaša v kapljicah, ki jih okužena oseba izkašlja ali izkihne, največkrat v zraku, a lahko tudi na površinah, kjer te kapljice pristanejo. Več v videu:

Preverite tudi:

Trendi Če ostanete doma, lahko preprečite 59 tisoč okužb #video
umivanje rok
Novice Koronavirus je tudi tam, kjer ga morda ne pričakujete – ali veste, kako dolgo? #video
Ne spreglejte