Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
10.01

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Medis

Natisni članek

WAYA probiotiki advertorial otroci Vožnja

Četrtek, 5. 7. 2018, 10.01

2 meseca, 3 tedne

Kako otrokom olajšati naporne dolge vožnje?

Vsebino omogoča Medis
vožnja počitnice

Družinska vožnja na počitnice, ko se polni pričakovanj približujemo svoji sanjski destinaciji, je za mnoge starše lahko izjemen izziv, saj nekateri otroci teže prenašajo dolge vožnje.

Ko otroci že po nekaj kilometrih vožnje do … Trente ali morja prvič vprašajo: "Ali bomo kmalu?", se nam včasih kar zamegli pred očmi, saj vemo, da je pred nami še vsaj ena ura bolj ali manj ovinkaste ceste in da bodo zaspali šele nekaj minut pred prihodom na cilj.

Najprej varnost, potem zabava

Kako bomo ta izziv preživeli, je odvisno predvsem od naše iznajdljivosti: jim bomo namestili multimedijsko napravo, ki jim bo krajšala čas, jim bomo brali knjigice ali predvajali glasbo? Mogoče lahko skupaj z njimi prepevamo otroške pesmi ali pa si sproti izmišljujemo razne kratkočasne igrice.

V vsakem primeru moramo najprej poskrbeti za popolno varnost med vožnjo – otroci morajo biti dobro pripeti v ustreznih varnostnih sedežih, šele potem je lahko na vrsti zabava, primerna njihovi starosti.

vožnja počitnice | Foto:

voda morje poletje
Trendi Zakaj nas bližina vode osrečuje?

Slabost med vožnjo

Predvsem otrokom je v avtu velikokrat slabo, zlasti če gre za daljšo, razgibano pot, a tudi slabost lahko preprečimo. Umirjena vožnja in postanki prispevajo k boljšemu počutju, saj se lahko nadihamo svežega zraka in odpočijemo v senci. Če nočejo jesti, jih ne silimo, zelo pomembno je, da skrbimo, da dovolj pijejo. Otroku lahko sicer vožnjo olajšate s kakšno tableto proti slabosti, nekateri prisegajo tudi na zapestnice proti slabosti, če slabost že nastopi, pa najbolj pomaga vsaj polurni postanek.

Če je otroku zelo slabo, lahko bruha, z bruhanjem pa izgubi veliko tekočine in elektrolitov, kar povzroči dehidracijo. To ga izčrpa in običajno še nekaj časa nima teka. Potovalna lekarna naj zato vsebuje tudi rehidracijsko raztopino, ki pomaga pri težavah, povezanih z dehidracijo. Če je slabost res huda, lahko uporabimo tablete proti potovalni slabosti (ki pa pogosto povzročajo zaspanost).

Med vožnjo skupaj z otroki spremljajmo promet, razlagajmo jim, kako poteka in kaj pomenijo prometni znaki, opazujmo okolico in se igrajmo miselne igre.

Kaj ponuditi malim "nestrpnim" sopotnikom?

oreščki suho sadje malica prigrizki | Foto:

Daljše vožnje organizirajmo tako, da si bomo večkrat lahko privoščili postanke za igro, razgibavanje, predvsem pa za lahke prigrizke in dovolj tekočine. Vožnja v vročini lahko pripelje do dehidriranosti, zato vztrajajmo, da otroci popijejo dovolj vode ali lahkih negaziranih pijač.

Pri prigrizkih bodimo še posebej previdni, saj se postana hrana na vročini lahko hitro pokvari, kar povzroči drisko in bruhanje, tudi to pa lahko pripelje do dehidriranosti. Visoke temperature poleti namreč omogočajo hitrejše razmnoževanje mikroorganizmov, ki nas obkrožajo vsepovsod.

Nagradna igra Na počitnice s probiotiki WAYA®

Sodelujte v poletni nagradni igri in se potegujte za praktične nagrade.

Nagradni sklad:

  • 3-krat brisača iz mikrovlaken in kapsule WAYA,
  • 5-krat torba za na plažo in kapsule WAYA,
  • 10-krat majčka WAYA dela mojstra in kapljice WAYA,
  • 12-krat tatu WAYA in kapljice WAYA.

Sodelujete lahko TUKAJ.

Sveža hrana manj varna

Prigrizki so ob daljših vožnjah z avtomobilom odločilnega pomena za prijetno potovanje. Raje se izognimo hitri ponudbi na postajališčih in bencinskih servisih, saj tako najlažje preprečimo prebavne težave, ki nam lahko pokvarijo vožnjo in veselje ob prihodu na cilj.

Najbolj tvegana za okužbo so vlažna in surova živila, ki jih za na pot spakiramo že doma, kot so hladne solate in sladice, hamburgerji, surove, hladne omake, neolupljeno sadje, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki ter voda iz vodovoda. Suha živila, kot so kruh, trdi siri, sadje, ki ga olupimo, oreščki in žitne ploščice, ter ustekleničena voda so v glavnem varna.

Zelo hranljivi prigrizki so nesoljeni in nepraženi oreščki in suho sadje, ponudimo tudi drobno slano pecivo, na koščke narezano zelenjavo in žitne ploščice.

Znaki črevesne okužbe

kahlica prebava otrok | Foto:

Na potovanju ali počitnicah moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil preprečevanja okužb. A previdnost včasih ni dovolj, driska se lahko pojavi tudi ob strogem upoštevanju navodil. Probiotiki so ob upoštevanju priporočil glede varne prehrane ena od možnosti za preprečevanje driske na potovanju, saj lahko skrajšajo trajanje akutne driske in hkrati prispevajo k hitrejši normalizaciji črevesne flore.

Znaki okužbe se lahko pojavijo že nekaj ur po tem (če smo se okužili z virusi) ali več dni po tem (če smo se okužili z bakterijami), ko smo bili izpostavljeni okužbi. Pri virusnih okužbah je lahko največja težava bruhanje, ki ji sledi bolj ali manj izrazita driska. Pri bakterijskih povzročiteljih so poleg driske lahko prisotni tudi vročina, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, bruhanje pa je manj izrazito.

Kdaj k zdravniku?

Splošno priporočilo za obisk zdravnika je v dveh do treh dneh, če se driska ne izboljša oziroma če opazimo prve znake dehidracije. Pri otrocih je nujno upoštevati starost: čim mlajši je otrok, tem prej se svetuje obisk pri zdravniku.

Kako poleti zmanjšati tveganje za nastanek črevesnih okužb:

stranišče WC | Foto:

– skrbno pripravimo domačo lekarno z obvezilnim materialom, razkužili, sredstvi proti pikom komarjem, proti bolečinam ter tudi pripravki proti akutnim črevesnim okužbam, ki nam lahko hitro pokvarijo dopust. Probiotike, kot so probiotiki WAYA®, jemljemo tako preventivno kot kurativno.

– Uživajmo le brezhibno pripravljeno in neoporečno hrano. Vse ostanke, ki jih nameravamo prihraniti za pozneje, obvezno shranimo v hladilnik. Hrano vedno shranjujmo v dobro zaprtih posodah. Preden začnemo kuhati, si umijmo roke. Če ni na voljo vode, uporabimo razkužilo.

– Živila hranimo na hladnem in jih primerno toplotno obdelamo, da se s tem izognemo bakterijskim okužbam ter prebavnim motnjam in zastrupitvam.

–  Kopajmo se v urejenih kopališčih, kjer nadzorujejo kakovost in čistost vode.Izogibajmo se plavanju ali športnim aktivnostim v vodah, ki so motne, imajo nenavaden vonj ali so vidno onesnažene.

– Po plavanju ali igri v vodi se oprhajmo z neoporečno vodo.

– Če imamo drisko, ne smemo v vodo, s kopanjem počakajmo vsaj 48 ur od zadnjega odvajanja tekočega blata.

Probiotiki WAYA® – prava pot do urejene prebave!

waya probiotiki | Foto:

Probiotiki WAYA® za uravnoteženo črevesno mikrofloro edini vsebujejo 100% mikroenkapsulirani probiotični sev Lactobacillus rhamnosus GG. Probiotična kultura Lactobacillus rhamnosus GG je mlečnokislinska bakterija, ki je najbolj preizkušani probiotični sev na svetu in je normalno prisotna v našem črevesju.

Probiotike WAYA® uporabljamo: Waya | Foto:

  • pred potovanji (začnemo nekaj dni prej),
  • med dopustom,
  • ko se kopamo v naravnih vodah, kjer je verjetnost za prebavne motnje večja,
  • če izvajamo športne aktivnosti, pri katerih smo dalj časa v stiku z vodo,
  • če smo bili izpostavljeni oporečni vodi,
  • če smo pogosto na piknikih, kjer je veliko možnosti za razvoj bakterij,
  • ob oslabljeni odpornosti organizma in
  • kadar se nam prebavne motnje ciklično ponavljajo.
Ne spreglejte