Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Celjski sejem

Natisni članek

advertorial Celjski sejem

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 8.40

2 meseca, 3 tedne

Majhni koraki za veliko dobrega zase

Kaj ste danes že naredili za svoje zdravje in dobro počutje?

Vsebino omogoča Celjski sejem
zdravo življenje, zdravje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zdravo življenje, dobro počutje – vsi si to želimo, a marsikdaj ne naredimo dovolj, čeprav v resnici ni potrebno veliko. Ali boste vzeli te pomembne stvari malo bolj resno v svoje roke?

Ritem sodobnega vsakdana je neizprosen. Najti moramo čas in energijo za obveznosti na delovnem mestu, kjer so zahteve in pričakovanja vedno večja, za vsakodnevne opravke, za ustvarjanje čim boljših življenjskih razmer za sedanjost in prihodnost, ob vsem tem pa za kakovostno osebno življenje in razvoj ter usklajevanje zasebnega in poklicnega.

Za vse najdemo čas, še najtežje pa zase

Čas je dragocen, velikokrat nam ga neusmiljeno jemljejo prometni zastoji in zamude, dolge poti, čakalne vrste, neusklajeni urniki … Ko nam zvečer pogosto izčrpanim uspe ugrabiti minuto ali dve zase, ugotovimo, da smo ta dan zase naredili premalo ali celo nič.  

V resnici ni treba veliko, da bi zase naredili ogromno. Pomembne so odločnost, predanost in doslednost.

Uravnovešenost je ključna – prava mera vsega ob kar se da zdravi prehrani in vsaj zmerni količini telesne dejavnosti je dober začetek. | Foto: Thinkstock Uravnovešenost je ključna – prava mera vsega ob kar se da zdravi prehrani in vsaj zmerni količini telesne dejavnosti je dober začetek. Foto: Thinkstock

Univerzalnega recepta, kaj komu dobro dene, ni, so pa zdravniki, antropologi, sociologi in drugi znanstveniki v mnogo raziskavah odkrili, kaj so dejavniki, ki ugodno vplivajo na naše zdravje in počutje. Uravnovešenost je ključna – prava mera vsega ob kar se da zdravi prehrani in vsaj zmerni količini telesne dejavnosti je dober začetek.

Modrost nekoč najstarejše Zemljanke

Zbrali smo še nekaj predlogov in priporočil, ki jih lahko preizkusite, če jih že ne izvajate. Seznam gotovo ni popoln, a morda tudi vam da kakšno idejo ali spodbudo.

Preverite, kaj vam najbolj ustreza, kaj vam najbolj izboljša počutje. Vsekakor pa začnite – sprva se bo zdelo težko, a boste potem veseli, da ste naredili ta korak.

Američanka Besse Cooper, ki je bila nekaj časa najstarejša Zemljanka in je leta 2012 umrla v spoštovanja vredni starosti 116 let, je dejala: "Moja skrivnost je, da ne jem hitre prehrane ter da se ne ukvarjam z drugimi in njihovimi težavami." Na preprost način je povedala, da se izogiba stresu, če je le mogoče.

Naj bo na vašem jedilniku vsak dan nekaj rdečega in modrega sadja. Vaše telo vam bo hvaležno. | Foto: Naj bo na vašem jedilniku vsak dan nekaj rdečega in modrega sadja. Vaše telo vam bo hvaležno.

Jesti rdeče in modro je zares modro

Ali ste vedeli, da ima rdeča paprika več vitamina C kot pomaranča? Rdeča pesa pomaga pri čiščenju krvnih žil, vseh koristi paradižnika pa sploh ne moremo našteti na omejenem prostoru. Borovnice, robidnice in (zlasti) suhe slive so izjemen vir koristnih antioksidantov, zato naj bo vsak dan na vašem jedilniku nekaj svežega in rdečega, kar nam daje narava.

Banana, naš prijatelj

Banana v katerikoli obliki – sveža, v soku, sušena – je prava zakladnica kalija, ki uravnava učinke presežne soli v prehrani (saj res, ne solite svojih jedi preveč!). Z rednim uživanjem banan skrbite, da krvni tlak ne zaide v previsoke vrednosti. Že ena banana na dan vsebuje priporočeno količino dnevnega vnosa kalija!

Banana v katerikoli obliki – sveža, v soku, sušena – je prava zakladnica kalija, ki uravnava učinke presežne soli v prehrani. | Foto: Thinkstock Banana v katerikoli obliki – sveža, v soku, sušena – je prava zakladnica kalija, ki uravnava učinke presežne soli v prehrani. Foto: Thinkstock

Izziv poldrugega kilometra

Preizkusite se pri teku na poldrugi kilometer in ugotovite, kako hitro lahko premagate to razdaljo. Znanstveniki Cooperjevega inštituta za preventivno medicino in javno zdravstvo iz Dallasa v ZDA (ta ni povezan s prej omenjeno dolgo živečo gospo Besse) so v svoji študiji pokazali, da s tem lahko zelo natančno napoveste, v kakšnem stanju bosta vaše srce in ožilje čez tri ali štiri desetletja.

Če boste moški to razdaljo pretekli v osmih minutah oziroma ženske v devetih, ste lahko zadovoljni, če pa moškim ne bi zadoščalo deset minut oziroma ženskam 12 minut, se zavedajte, da imate 30 odstotkov več verjetnosti za razvoj bolezenskih stanj, povezanih s srcem.

Vendar ne obupujte: najprej pospešite svojo hojo, ko boste to obvladali, začnite teči na kratki razdalji in jo skladno s svojimi zmožnostmi podaljšujte. In ne pozabite na počepe: ta izjemno preprosta vaja dela čudeže za krepitev mišic. Postopoma boste tudi vi dosegli rezultat, za katerega vam bosta hvaležna vaše srce in duša. Že res, da vsaka minuta sprehajanja telesu pomeni veliko, a koristno je, da tovrstne izzive in zahteve sproti povečujete.

Koliko časa potrebujete za tek na 1.500 metrov? Odgovor vam bo veliko povedal o vaši izpostavljenosti težavam s srcem. | Foto: Thinkstock Koliko časa potrebujete za tek na 1.500 metrov? Odgovor vam bo veliko povedal o vaši izpostavljenosti težavam s srcem. Foto: Thinkstock

Pojdite v posteljo eno uro prej

Že ena ura več spanca dnevno lahko po šestih tednih zniža krvni tlak, zatrjujejo znanstveniki. Pred tem poskusite na videz smešno vajo: dihajte nekaj minut skozi slamico! S tem boste razvijali rutino globljega dihanja in si pomagali pri nižanju krvnega tlaka, uravnavanju srčnega utripa in krepitvi pljuč, katerih zmogljivost se z leti neizogibno manjša.

Manj hrane na krožnik, jejte počasi

Gotovo ste se večkrat znašli v situaciji, ko ste "na hitro nekaj pojedli", kar ni najbolj priporočljivo. Ne le zato, ker signal za sitost telo pošilja z manjšim časovnim zamikom (kar pomeni, da ste največkrat takrat, ko občutite sitost, že pojedli preveč), temveč zato, ker metabolizem bolje deluje, ko ima več časa za svoje delovanje. Raje več majhnih obrokov dnevno kot en nabito poln krožnik zvečer.

Žvečite počasi in večkrat – s tem pospešujete absorpcijo hranljivih snovi, razgibavate čeljust in prej dosežete sitost. Ali ni že to dovolj, da poskusite vsak zalogaj hrane prežvečiti 20-krat, preden ga pogoltnete?

Poskusite se odpraviti v posteljo eno uro prej – že po nekaj tednih boste občutili razliko. 
 | Foto: Thinkstock Poskusite se odpraviti v posteljo eno uro prej – že po nekaj tednih boste občutili razliko. Foto: Thinkstock

Morda ni zaželena pri poljubljanju, a čebula je naš zaveznik

Na seznamu zelenjave, ki ne sme manjkati v prehrani, je zagotovo čebula, saj njene sestavine spodbujajo imunski sistem. Ko jo zaužijete (lahko tudi v omakah), poskrbite še za ustno higieno (pa ne samo takrat), saj lahko v nasprotnem primeru usta hitro postanejo vališče bakterij, zaradi katerih bo zobna gniloba le začetek težav.

Sadje ne spada v hladilnik

Marsikdo misli, da je vsako živilo bolje hraniti v hladilniku kot pri sobni temperaturi. Sadje, zlasti tisto intenzivnih barv, kot so lubenice, rdeča grenivka ali paradižnik, ob shranjevanju na sobni temperaturi ohrani bistveno večje količine dobrih sestavin. Sadja torej ne spravljajte v hladilnik zgolj zaradi boljšega okusa, temveč tudi zaradi boljše prehranske vrednosti .

Čebula je izredno dobra za spodbujanje imunskega sistema – tudi v okusnih omakah! | Foto: Thinkstock Čebula je izredno dobra za spodbujanje imunskega sistema – tudi v okusnih omakah! Foto: Thinkstock

Ne skoparite z nasmehi!

V današnji informacijski družbi nas vsak dan bombardirajo razni podatki. Ne ujemite se v past – zavrzite vse tiste, ki jih ne potrebujete, morda celo kakšnega več. Možgani preprosto niso preveč srečni, če jih obremenjujemo bolj, kot je treba (že tako ali tako se težko obranimo vsega, kar nas nenehno napada).

Poskrbite tudi, da bodo vaši dnevi polni smeha, pa ne le zato, ker to pomeni, da ste zadovoljni, srečni in sproščeni. Ste kdaj pomislili, koliko mišic deluje med vsakim nasmehom in kako dobra vaja je to za vas? Nasmehi delajo čudeže tudi za boljšo prekrvavitev. Ali ste se morda prav zdaj nasmehnili?

Nasmeh nas nič ne stane, a je neprecenljiv – tudi za zdravje. | Foto: Thinkstock Nasmeh nas nič ne stane, a je neprecenljiv – tudi za zdravje. Foto: Thinkstock

Najdite si vzornika!

Pogosto je najtežje narediti prvi korak. Uresničiti sprejeto odločitev. Ljudje smo družabna bitja, zato nam bodo pri tem pomagali prijatelji, ljudje, ki jim zaupamo. Najdite nekoga, ki je zase že naredil več kot vi, in mu sledite. Vadite skupaj, kuhajte zdravo hrano skupaj. Ne le da boste dobili motivacijo, čas boste preživeli v prijetni družbi.

Morda je lahko dober zgled nekdo, ki ima vrtiček na svojem balkonu ali vrtu: vrtnarjenje je zelo posrečena kombinacija kardiovaskularnih, mišičnih in vztrajnostnih vaj, pa še priznati morate, da je prijetnejše in da ima bolj otipljive rezultate kot obisk telovadnice. Z eno uro vrtnarjenja naj bi zase naredili toliko dobrega kot z osemkilometrskim sprehodom.

Ali ste vedeli, da sadje ohrani več prehranske vrednosti zunaj hladilnika kot v njem? | Foto: Thinkstock Ali ste vedeli, da sadje ohrani več prehranske vrednosti zunaj hladilnika kot v njem? Foto: Thinkstock

Sprašujte, poizvedujte, bodite radovedni – pridite na Altermed!

Morda boste vzornika, zagotovo pa dober nasvet za zdravo življenje našli od 10. do 12. marca na Celjskem sejmu, kjer že trinajsto leto poteka sejem Altermed. Namenjen je vsem, ki skrbijo za svoje zdravje ter se želijo seznaniti z novimi zdravilnimi tehnikami, zdravim kuhanjem in superhrano za dobro počutje in vitalnost. Poiščite ga v večji sejemski dvorani L in prisluhnite vsaj kakšnemu od več kot sto predavanj in predstavitev najboljših mojstrov zdravega življenja.

V sodelovanju s projektom Skupaj za zdravje človeka in narave bodo letos v Celju posebno pozornost posvetili vitalnosti v tretjem življenjskem obdobju. Odnos do staranja in potreb, ki jih to prinaša, naravne rešitve, ki so nam na razpolago, ter nujnost drugačnega razumevanja priložnosti in dragocenosti staranja bodo v ospredju zanimivih predavanj in delavnic.

Indijska znanja v Celju

Na Altermedu bo mogoče obiskati tudi sklop predavanj na temo tradicionalne indijske medicine, ki jih Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Hišo Ayurveda. Zanimiv bo tudi sklop predavanj na temo zdravega obdelovanja zemlje – permakulture, ki ga pripravljajo strokovnjaki iz Permakulturnega inštituta Maribor, prvič pa bo mogoče na sejmu prisluhniti tudi predavanju o homeopatiji (otroška homeopatska lekarna).

Odkrito o konoplji

Na sejmu bodo znova govorili o uporabi industrijske konoplje, tudi v medicinske namene. Evropski poslanec Igor Šoltes organizira javni posvet Z industrijsko konopljo do inovativnih in okolju prijaznih izdelkov, novih delovnih mest in trajnostnega razvoja. S sogovorniki bo spregovoril o tem, kakšni so potenciali industrijske konoplje, kako jih izkoriščamo, kje je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državi, kje so ključne ovire za pridelavo in predelavo konoplje v Sloveniji ter kako z uporabo trajnostnih materialov, kot je eko industrijska konoplja, narediti korak naprej k do okolja prijaznejšim izdelkom.

Na letošnjem sejmu Artmed, ki bo potekal v Celju od 10. do 12. marca, bodo veliko govorili tudi o konoplji in njeni uporabi v medicinske namene. | Foto: Na letošnjem sejmu Artmed, ki bo potekal v Celju od 10. do 12. marca, bodo veliko govorili tudi o konoplji in njeni uporabi v medicinske namene.

Zadruga Konopko in Inštitut ICANNA pripravljata mini konferenco na temo kanabinoidov v prehrani in zdravstvu. ONEJ – Društvo prekmurske pobude med drugim pripravlja predavanje o uporabi konoplje pri zdravljenju možganskih malignih bolezni, organizirali bodo tudi razgovor z bolniki – uporabniki konoplje ter vsemi, ki jih zanima konoplja in njena varna uporaba.

Štirje v enem

Altermed je le eden od štirih spomladanskih sejmov z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, ki sočasno potekajo v Celju.

V sejemski dvorani K bo potekal sejem Flora, kjer razstavljavci napovedujejo ugodne nakupe najboljših semen, sadik in zelišč, sadnega in okrasnega drevja. Izbirati bo mogoče med trajnicami in enoletnicami, eko sadikami zelenjave in eko dišavnicami, v ponudbi pa bodo tudi slovenske avtohtone sorte, po katerih je vse večje povpraševanje, saj domače sorte v našem podnebju najbolje uspevajo.

Sejem Poroka v sejemski dvorani L1 prinaša poročne trende, vrhunske kreacije na modni brvi , sejemske ugodnosti ter ideje in nasvete za popoln poročni dan. Na sejmu bo že sedmo leto zapored velika promocijska razstava poročnih šopkov, s katero želita Celjski sejem ter Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS promovirati slovenske cvetličarne in njihovo kreativnost. Paša za bodo zagotovo tudi vrhunski modni reviji poročnih oblek (v soboto in nedeljo) ter predstavitev dijakov in študentov Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, ki bodo letos slovensko poroko predstavili skozi mavrične poročne šopke.

Sejem ApiSlovenija, 40. po vrsti, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), je največji tovrstni sejem v širši regiji | Foto: Matej Leskovšek Sejem ApiSlovenija, 40. po vrsti, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), je največji tovrstni sejem v širši regiji Foto: Matej Leskovšek Največji čebelarski sejem v širši regiji

Sejem ApiSlovenija, 40. po vrsti, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), zadnja leta opaža rast števila obiskovalcev in razstavljavcev na dogodku. Čebelarke in čebelarji obisk največjega sejma v širši regiji izkoristijo za ugodne nakupe opreme, pripomočkov in materialov za čebelarjenje pred začetkom sezone.

Vsi štirje dogodki, ki potekajo od 10. do 12. marca, so obiskovalcem dostopni z eno vstopnico. Sejemska vrata bodo tri dni odprta med 9. in 18. uro, obiskovalce pa pričakuje več kot 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine.

 

Ne spreglejte