Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
31. 1. 2017,
4.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

zajtrk zdravo življenje skleda hrana dobro počutje

Torek, 31. 1. 2017, 4.01

5 let, 10 mesecev

Kaj je skledomanija in zakaj je prevzela vse gurmane

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Foto: Instagram

Družbena omrežja so preplavile takšne in drugačne sklede, sladke in slane, vse pa zelo pisane, slastne in predvsem zdrave. Nekateri temu trendu pravijo kar skledomanija.

Japonci, obrok
Trendi Štiri starodavne japonske skrivnosti o zdravju in lepi postavi

Tako kot imamo trende v modi, jih imamo tudi v prehrani. Na eni strani na družbenih omrežjih ves čas spremljamo modo, trende in lepotne nasvete, na drugi strani pa recepte in gurmanske užitke. Zadnjim se je v zadnjem času pridružil trend skled, ki so polne sadja, kosmičev in superživil ali pa so v njih sladek krompir, avokado in pečen piščanec.

Gre za nekakšno skledomanijo, saj so obroki, servirani v ličnih skledah, videti zelo mamljivo. V trendu so tako imenovane "smoothie bowls" in "buddha bowls", ki kar kličejo po tem, da jih preizkusite še sami doma.

buddha bowl | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zakaj se je ta trend tako uveljavil, ni znano, je pa nutricionistka Mojca Cepuš povezavo našla v Aziji. "Jedi, ki jih servirajo v večjih skledah, so tradicionalno značilne za azijske dežele. Tudi pri nas so v preteklosti velikokrat jedli enolončnice iz ene sklede. Včasih je bila to nujnost, saj se pri kuhanju več živil v eni posodi porabi manj energije, pa tudi obroki niso bili tako raznoliki kot danes."

Sklede so prevzele tudi Mojco, postale so eden njenih najljubših načinov uživanja hrane. V njih je našla prednost predvsem pri pripravi smoothie sklede, saj moramo sadje žvečiti, pravi. "Smothieje je dobro uživati le, če so zelenjavni, sicer pa moramo sadje žvečiti. Prebava se začne v ustih."

vadba
Trendi 10 fit navdihov z Instagrama za popotnico do bolj zdravega življenja

smoothie bowl | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bistvo smoothie sklede je namreč v tem, da sadje z mlekom ali jogurtom zmiksamo v gosto teksturo, takšno, da jo lahko jemo z žlico.

Ultimativni recept za smoothie skledo, ki ga lahko prilagajate čisto po svojem okusu:

Za osnovo zmiksajte banano, avokado ali jagodičje z grškim jogurtom. Po želji dodajte nekaj beljakovinskega praška in arašidovega masla. Če je zmes pregosta, dodajte nekaj mleka ali rastlinskega napitka, kot so ovseni, rižev, mandljev ... Potem je na vrsti zabavnejši del: oplemenitenje sklede z dodatki, kot so oreščki po vaši izbiri, čokoladni koščki, narezano sadje, sončnična ali bučna semena.

Kako pripraviti smoothie skledo, ob kateri se cedijo sline:

Če smoothie sklede skrbijo za slastne zajtrke, pa so buddha sklede odlična rešitev za kosila in večerje. Možnosti je ogromno, igrate se lahko z različnimi okusi, prehranski strokovnjaki pri pripravi te sklede svetujejo le eno: beljakovine v središču.

Buddha skleda:

Preberite si še, kdaj je po mnenju trenerja najboljši čas za kosilo v službi, in si buddha skledo pripravite dan vnaprej.

hrana, zdravje
Trendi Kdaj je najboljši čas za kosilo v službi?

Zdaj morate samo še poiskati kakšno vabljivo skledo, iz katere boste z užitkom jedli obe različici. In še namig: na Instagramu boste našli malo morje receptov tako za smoothie kot buddha sklede. Iščite pod #smoothiebowl in #buddhabowl.

Ne spreglejte