Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2023,
9.42

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Eubioma možgani omega-3 zdrava prehrana zdravje PR članek

Torek, 19. 9. 2023, 9.42

7 mesecev, 2 tedna

Izboljšajte delovanje svojih možganov s ključnimi hranili

Oglasno sporočilo

Možgani so eden najpomembnejših in najbolj kompleksnih organov v človeškem telesu. Skrb zanje ni pomembna le za ohranjanje splošnega zdravja, ampak je ključna tudi za ohranjanje ostrih umskih sposobnosti in obvladovanje vsakodnevnih izzivov.

Možgani | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdravi možgani so še posebej pomembni v šolskem in delovnem okolju, kjer je treba vzdrževati visoko raven koncentracije. Poleg tega pa so aktivni možgani dobrodošli pri ohranjanju neodvisnosti in samostojnosti pri starejših ljudeh, saj so sposobni opravljati različne dejavnosti, kot so vožnja avtomobila, gospodinjska opravila in vzdrževanje socialnih stikov.

V tem članku razkrivamo nekaj enostavnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri skrbi za svoje možgane.

Maščobne kisline omega 3 za zdrave in ostre možgane

Ker so maščobne kisline omega 3 sestavni del celic, so eno izmed najpomembnejših hranil za možgane. Te esencialne maščobe prispevajo k zdravju živčnih celic, spodbujajo cirkulacijo krvi v možganih in vzdržujejo kognitivne funkcije, kot so koncentracija in spomin.

Maščobne kisline omega 3 in koncentracija

Znanstvene študije so pokazale, da redno uživanje maščobnih kislin omega 3 pomaga izboljšati koncentracijo. Te maščobne kisline uravnavajo pretok krvi v možganih, kar krepi njihovo delovanje in pomaga ohranjati sposobnost koncentracije. Redno uživanje maščobnih kislin omega 3 pripomore k boljši produktivnosti in učinkovitosti pri delu ali študiju!

Maščobne kisline omega 3 in spomin

Zaščita in izboljšanje spomina je še ena ključna korist maščobnih kislin omega 3. Zadostna količina maščobnih kislin omega 3 v prehrani pomaga ohranjati spomin!

Kako zaužiti dovolj maščobnih kislin omega 3?

Današnji način življenja, ki vključuje hitro prehrano in predelana živila, redko zagotavlja zadostno količino maščobnih kislin omega 3.

omega 3, zdrava prehrana, maščobe | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

V iskanju naravnih virov maščobnih kislin omega 3 najdemo nekatere vrste hrane, ki so bogate z njimi. Najboljši viri zanje so ribe, kot so losos, sardoni, sardele in tuna, a žal veliko rib vsebuje tudi veliko težkih kovin. Poleg tega omega 3 vsebujejo tudi rastlinski viri hrane, kot so orehi, mandlji in arašidi, ter semena, kot so lanena semena, chia semena in konopljina semena. Težava rastlinskih virov je v tem, da je omega 3 v njih v obliki, ki jo telo slabše izkoristi.

Pomanjkanje maščobnih kislin omega 3 je še posebej opazno pri ženskah in otrocih, sreča pa je, da se vedno več ljudi odloča za uživanje prehranskih dopolnil in s tem dodaja te pomembne maščobe v svojo prehrano. Kljub temu pa ostaja vprašanje, kako izbrati kakovostno prehransko dopolnilo z maščobnimi kislinami omega 3. TUKAJ lahko preberete nekaj nasvetov.

Odkrijte skrivnost vitalnosti možganov: kako NADH povečuje energijo in izboljšuje vašo mentalno zmogljivost

Še ena snov, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju energije za možgane, je NADH – spojina, nujna za proizvodnjo energije v možganih. Poleg tega ima NADH še druge funkcije, kot so izboljšanje kognitivnih funkcij ter povečanje osredotočenosti in mentalne energije. Vključitev NADH v prehrano prinese varen in naraven način za povečanje energetske ravni v možganih.

Celovita prehrana in dodatki za zdravje možganov

Ali ste vedeli, da obstaja močna povezava med zdravjem črevesnega mikrobioma in zdravjem možganov? Sodobne raziskave so potrdile, da je črevesje več kot le organ za prebavo – dejansko deluje kot naši drugi možgani! Mikrobiom je sicer skupnost različnih bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, in ima ključno vlogo pri vzdrževanju našega zdravja.

zdrava prehrana, malica | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Znanstveniki so ugotovili, da zdravje črevesnega mikrobioma neposredno vpliva na delovanje možganov. Raziskave kažejo, da lahko neravnovesje v črevesni mikroflori, imenovano disbioza, povzroči številne težave, vključno z depresijo, tesnobo in kognitivnimi težavami.

Na srečo pa obstajajo načini, kako ohranjati zdravje črevesnega mikrobioma in s tem tudi zdravje možganov. Ključna je uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, probiotiki in fermentiranimi živili, kot so jogurt, kefir in kislo zelje. Poleg tega je pomembno tudi zmanjšanje stresa, saj lahko visoka raven stresa negativno vpliva na ravnotežje črevesne mikroflore. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo probiotike, lahko pomagajo tudi pri obnavljanju in ohranjanju zdravja črevesnih bakterij.

Eubioma_JESENSKA AKCIJA | Foto: Eubioma d.o.o. Foto: Eubioma d.o.o. Pomembno je razumeti, da ima prehrana s celovitim pristopom, bogata z ustreznimi hranili, kot so maščobne kisline omega 3 in NADH, ključno vlogo pri izboljšanju zdravja možganov. Poleg tega, da uživate maščobne kisline omega 3, je vredno razmisliti tudi o dodatkih v obliki naravnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo NADH – pametna izbira hranil za možgane, skupaj z uravnoteženo prehrano, lahko pozitivno vpliva na vašo koncentracijo, spomin in celotno zdravje možganov

Ne pozabite, da so zdravi možgani temelj za uspešno življenje. Z ustreznim ravnanjem in oskrbo s ključnimi hranili, kot so maščobne kisline omega 3 in NADH, lahko vzdržujete svoje možgane v optimalnem stanju ter izboljšate njihovo delovanje, kar bo pripomoglo k vaši skupni produktivnosti in življenjskemu zadovoljstvu.

Naročnik oglasnega sporočila je EUBIOMA, D. O. O.

Ne spreglejte