Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
1. 4. 2016,
16.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

zdravo življenje zdrava prehrana razstrupljanje Mojca Cepuš

Petek, 1. 4. 2016, 16.47

6 let, 6 mesecev

Hujšanje po prazničnih pojedinah in kako se ga lotiti

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88
Hujšanje po velikonočnih praznikih in kako se ga lotiti | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Lenarjenja je uradno konec, čas je za miganje in pripravo na poletje.

Velikonočni prazniki so ponavadi tisti mejnik in rdeča črta, do katere lahko morda še brezskrbno uživamo v hrani in lenarjenju, potem pa nas od vsepovsod začnejo bombardirati s shujševalnimi programi in pripravo na kopalke.

Roko na srce, če ste od lanskega poletja bolj malo migali, boste v dveh, treh mesecih težko dosegli svoje najbolj sanjsko telo, a vsak začetek je dober. Že odločitev, da nekaj spremenite, je dovolj, da se malce potrepljate po ramenu.

Dnevi po veliki noči so kot naročeni za motivacijo. A kje začeti? Najprej v kuhinji – trebušne mišice se najprej ustvarijo tam, šele nato v telovadnici. Tam jih le še izklešete.

Najboljša razstrupitev je razstrupitev z odsotnostjo hrane, pravi Cepuševa. | Foto: Najboljša razstrupitev je razstrupitev z odsotnostjo hrane, pravi Cepuševa.

Nutricionistka Mojca Cepuš pravi, da najprej odpravite vso hrano, ki vam povzroča nelagodje. Če se vsaj za tri dni odrečete takšni hrani, boste začutili spremembo na bolje, pravi. "Za izboljšanje počutja ni tako pomembno, kaj jemo, temveč česa naj ne bi. Če se odrečemo mesu, jajcem in sladkarijam, nam ostanejo stročnice, kot so leča, grah, fižol, zelenjava … Trenutno imamo veliko špargljev, koprive, regrata in seveda sadje," priporoča.

Uredite prebavo

Če je vaš prvi problem neurejena prebava, si najprej pomagajte s hrano, ki vsebuje veliko vlaknin, svetuje nutricionistka. "Izstopajo ovseni kosmiči, laneno seme in suhe slive. Najbolje, je če pojeste kar ovseno kašo s slivami in žlico mletih lanenih semen. To jejte za zajtrk in večerjo in po nekaj dneh bi morale težave izginiti." Seveda morate paziti, da čez dan popijete zadostno količino vode.

Razstrupite se

Po praznikih se marsikdo odloči za razstrupljanje, pri čemer pa je pomembno vedeti, da so najrazličnejši izdelki, ki jih vidite v oglasih, povsem odveč. Cepuševa namreč pravi, da je najboljša razstrupitev z odsotnostjo hrane. "Razstrupimo se, ne ker nekaj pojemo, ampak ker ne jemo in tako telesu omogočimo, da si samo pomaga," pravi in dodaja, da je najmočnejši razstrupljevalni sistem naše telo samo.

Na krožniku naj vedno prevladuje sezonska zelenjava. | Foto: Thinkstock Na krožniku naj vedno prevladuje sezonska zelenjava. Foto: Thinkstock

 

Potem je na vrsti zdravo hujšanje

Pomembno je, da telesa ne šokirate. Zdravo hujšanje mora biti postopno, premišljeno in predvsem brez nepotrebnih dodatkov, ki obljubljajo nerealne rezultate čez noč. Takšni "triki" se vam lahko kmalu maščujejo in hitro boste zašli na stara pota.

Kako se torej lotiti? Varno hujšanje po mnenju sogovornice pomeni izguba enega kilograma na teden. Njen nasvet: hrano čez dan si razdelite na pet obrokov.
 

  • Predlog za zajtrk: "Za zajtrk je dobro pojesti nekaj, kar nam bo zagotovilo energijo. Recimo kruh, pršut in malo zelenjave ali kosmiče s sadjem. Nikakor pa ne pa medu in marmelade, saj sta za zajtrk to presladki živili."

  • Predlog za malico: "Lahko si privoščite jogurt ali sadje."

  • Predlog za kosilo: "Rižota z zelenjavo in solato, pri čemer pazimo, da je solate več kot rižote."

  • Predlog za večerjo: "Omleta s porom ali pa manjša količina pečenega mesa in seveda ponovno veliko zelenjave. Več kot je je, bolje bo."

In še eno pravilo: "Zajtrk mora biti obilnejši kot večerja."

Ne pozabite še na omejevanje sladkorja, ki se skriva v vseh živilih. Vzemite si čas in pri vsakem preverite, koliko ga vsebuje. Imejte v mislih, da je za zdravega fit človeka zgornja mera 25 gramov sladkorja na dan.

Ne spreglejte