Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 10.23

8 let

Hrana, ki zdravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če pogosto izbirate nekatere vrste živil, boste precej zmanjšali tveganje za infarkt, znižali količino holesterola v krvi, zaščitili svoje zobe in celo izgubili kakšen kilogram.

Katere so tiste vrste živil, ki so zdravilne? Večinoma mislimo, da je zdrava prehrana sestavljena iz veliko sadja in zelenjave. To je seveda res, vendar nam lahko uživanje prave hrane v pravem trenutku pomaga ohraniti zdravje ali celo pozdraviti manjše bolezni. Učinke živil, ki vam jih predstavljamo, priznavajo tudi zdravniki.

Ribe z veliko maščobe Losos ali sardine vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki znižujejo nivo krvnih maščob in preprečujejo krvne strdke, kar je pomembno za preprečevanje srčnih bolezni. Zato jejte ribe vsaj enkrat na teden, saj boste tako zmanjšali možnost za srčno-žilne bolezni kar za polovico. Poleg tega omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo vnetje, kar pomeni, da vam redno uživanje rib lahko pomaga pri artritisu in otečenih sklepih. Zmanjšali boste tudi možnost, da vas zadene kap, poleg tega pa boste imeli manjšo možnost, da vas doletijo bolezni oči, povezane s starostjo.

Pekoča paprika Čili vsebuje substanco, ki tako učinkovito preprečuje, da bi signali bolečine prispeli v možgane, da ga uporabljajo tudi v medicini za lajšanje bolečin pri artritisu in rakavih obolenjih. Poleg tega je pekoča paprika tudi odlična za urejanje prebave.

Banana Banane vsebujejo veliko kalija in pomagajo uravnavati krvni pritisk, zato ljudem z visokim krvnim tlakom priporočamo, da pojedo eno do dve banani na dan. Seveda morajo zmanjšati tudi vnos soli in maščob, vendar je banana odlično naravno sredstvo za odpravljanje previsokega tlaka.

Oreščki Neslani oreščki znižujejo možnost srčnih bolezni, poleg tega pa vsebujejo kvalitetne maščobne kisline. Čeprav so bogati z maščobo in vsebujejo veliko kalorij, so zdravi, saj vsebujejo tudi antioksidante, ki so odlično sredstvo v boju s prostimi radikali.

Soja Višji kot je vaš holesterol, bolj učinkovito ga bo soja znižala. Za dober učinek jo morate pojesti vsaj petindvajset gramov na dan. Poleg tega je dokazano, da imajo azijske ženske, katerih prehrana je bogata s sojo, veliko manj raka na prsih kot na primer Evropejke. Po nekaterih raziskavah soja blaži tudi težave v menopavzi. Poleg tega pa je tudi odličen nadomestek za meso.

Čaj Čaj je že dolgo znan kot zniževalec možnosti za nekatere vrste raka in dokazano je, da nekatere sestavine v zelenem čaju povzročajo, da se rakaste celice uničijo. Če grgramo črni čaj, izboljšamo našo odpornost, redno pitje čaja pa tudi preprečuje zobnim oblogam, da bi se prilepile na zobe. Poleg tega pravi čaj vsebuje sestavino, ki uničuje bakterijo, ki tvori zobno kislino in povzroča gnilobo. V čaju je tudi malo fluora, ki prav tako pomaga ščititi zobe.

Med Med že stoletja uporabljamo za celjenje ran, saj preprečuje razvoj bakterij, zmanjšuje vnetja, zatekanje in bolečine ter spodbuja rast novega tkiva. Učinkovit je tudi pri lajšanju želodčnih bolečin in ima močan antibakterijski

Ne spreglejte