Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
13.30

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Vzajemna zobozdravnik zobje advertorial zavarovanje

Četrtek, 18. 5. 2017, 13.30

2 meseca

Greste tudi k zobozdravniku s predračunom in nakupovalnim seznamom?

Vsebino omogoča Vzajemna

Foto: Thinkstock

Preden se pri zobozdravniku usedemo na stol, je dobro preveriti, katere materiale bo pri posegih uporabil. Seznaniti nas mora z vsemi možnostmi, ki jih imamo na voljo, da se bomo lažje odločili za določen poseg.

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zaupanja v zobozdravnika naj ne pokvarijo nejasni računi

Področje zobozdravstvenega varstva je tako kompleksno, da se velikokrat lahko pojavijo nejasnosti na področju cen uporabljenih materialov in storitev. Pred začetkom izdelave zobnoprotetičnega nadomestka nam mora osebni zobozdravnik predstaviti vse mogoče rešitve in nam pojasniti, katere so zagotovljene v obveznem zdravstvenem zavarovanju oziroma za katere bomo morali plačati sami, če bomo z njihovo izdelavo soglašali.

Pred posegom zahtevajmo predračun. Tako se bomo izognili neprijetnemu občutku, ko ne vemo, kakšen znesek bomo morali plačati.

Tudi po opravljeni storitvi nujno zahtevajmo račun za vsako plačilo ali doplačilo.

Kaj krije obvezno zdravstveno zavarovanje

Ob upoštevanju standardov storitev in materialov imajo odrasli zavarovanci obveznega zdravstvenega zavarovanja pravico do:

  • zobje pregled zobozdravnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock pregleda zob enkrat letno na lastno pobudo in kontrolnega pregleda šest mesecev po končanem konzervativnem ali zobnoprotetičnem zdravljenju,
  • zdravljenja, polnjenja in nadgradnje zob,
  • rentgenske diagnostike zobovja ali čeljustnic,
  • zdravljenja vnetnih in drugih sprememb v ustih vključno s kirurškimi posegi v območju ust in čeljusti,
  • zobnoprotetičnih nadomestkov v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in po načrtu osebnega zobozdravnika (prevleke, krone, nazidki ter vlite zalivke, če okvarjene zobne krone ni mogoče zadovoljivo obnoviti s plombiranjem ali zaradi dviga ugriza, biomehanskih vidikov; privesek, s katerim se nadomesti stranski sekalec, ki je togo vezan na zgornji podočnik; mostiček, če manjka en ali več zob v vidnem področju, snemne delne proteze, če manjkajo trije ali več zob zapored; totalne zobne proteze, če manjkajo vsi zobje v eni čeljusti).

Plačati ali doplačati?

Pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju plačamo tiste storitve, ki niso pravica, torej čiščenje zobnih oblog in odstranjevanje zobnega kamna, ter nadstandardne materiale: neamalgamske bele zalivke na ličnikih in kočnikih ter zlato.

Pri nujnih storitvah v celoti plačamo zobozdravstvene storitve in zobne nadomestke, če jih opravi zobozdravnik, ki ni naš izbrani osebni zobozdravnik, če se odločimo za zdravstveni zavod ali zobozdravnika, ki nima pogodbe z ZZZS, če gremo v samoplačniško ambulanto zunaj pogodbeno določenega delovnega časa z ZZZS, če zahtevamo storitve v nočnem času, ob nedeljah in dela prostih dnevih.

Česa obvezno zavarovanje ne krije:

  • odstranjevanja zobnega kamna in čiščenja zobnih oblog pri osebah, starejših od 18 let,
  • implantacij nosilcev protetičnih nadomestkov, razen če gre za avto oziroma homotransplantate kosti, ki so nujni zaradi atrofije alveolarnih grebenov.

Standardne storitve in materiali

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osebni zobozdravnik oziroma specialist, ki izdela protetični nadomestek, mora zagotoviti sledljivost uporabljenih kovin in v dokumentaciji zavarovane osebe hraniti tudi certifikat za uporabljeno kovino ali druge materiale.

Standardni materiali v zobozdravstveni dejavnosti pri zalivkah v vidnem sektorju so fosfatni, silikofosfatni, silikatni cementi ter kompozitni materiali.

Pri zalivkah v stranskem sektorju je to amalgam, pri vlitih zalivkah, prevlekah, kronah in mostičkih uporabljajo srebropaladijeve, zlatopaladijeve oziroma druge polžlahtne zlitine, ki so najcenejše na trgu. Za zobne fasete v prevlekah, krone in mostičke se uporabljajo akrilat ali kompozitni materiali.

Standard za proteze so akrilati, v določenih primerih lahko protezo izdelajo z vlito bazo iz kromkobaltmolibdenove in drugih podobnih zlitin.

Pri snemnih ortodontskih aparatih je standardni material akrilat, pri fiksnih pa konfekcijsko pripravljeni kovinski in drugi elementi.

Kaj prinaša zavarovanje Dental?

Vedno več ljudi se odloča za posebno zavarovanje Dental, ki krije tudi storitve primarnega zobozdravstva brez čakalnih dob.

zobozdravnik ambulanta zobje zdravje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Za sklenitev zavarovanja predhodno ni potreben zobozdravstveni pregled, zavarujejo se lahko vsi, stari več kot 18 let, ne glede na obstoječe zobozdravstveno stanje.

Z novim specializiranim zobozdravstvenim zavarovanjem Dental si za samo 4,99 evra na mesec zagotovite:

  • strokovno obravnavo v sodobni zasebni zobozdravstveni kliniki,
  • kakovostne storitve brez čakanja,
  • brezplačen letni pregled zob z ortopanom,
  • popuste na zobozdravstvene storitve in material iz rednega cenika,
  • izplačilo zavarovalne vsote v primeru raka ustne votline v višini pet tisoč evrov.

Vsakih pet let boste imeli tudi pravico do kritja stroškov zobozdravstvenih storitev v višini 150 evrov.

Ne zamudite priložnosti in sklenite zavarovanje Dental še pred koncem junija 2017, saj boste tako prihranili tudi pri premiji za prvo leto, in to kar 30 odstotkov.

Ponudba velja za vse, ki ste bili člani Vzajemne na dan 31. 12. 2016, popust pa lahko izkoristite v poslovalnicah Vzajemne.

Kako deluje zavarovanje Dental? vzajemna | Foto:

Pri težavah z zobmi pokličete asistenčni center Vzajemne na 080 20 60, kjer vam posredujejo informacije o želeni storitvi. V 24 urah vas pokliče pogodbeni izvajalec Vzajemne, s katerim se dogovorite za prvi obisk.

Ne spreglejte