Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

krvodajalstvo Daruj kri

Petek, 3. 6. 2016, 15.44

6 let, 6 mesecev

Darujem z veseljem

Oglasno sporočilo

4. junija zaznamujemo dan slovenskega krvodajalstva. Vsako leto je ta dan priložnost za zahvalo vsem plemenitim krvodajalcem, ki darujejo svoje dragoceno darilo.

 | Foto: Daruj kri Foto: Daruj kri

Pozitivci, negativci, nule – vsi so posebni. Skupaj z njimi praznujemo praznik solidarnosti, zaradi katere imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi, ki rešuje življenja.

Šesto nadaljevanje uspešne krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje letos poteka pod sloganom Darujem z veseljem, "ambasadorji" pa so tokrat motoristi. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so lahko tudi prejemniki darovane krvi. Veliko motorističnih klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Nova spletna aplikacija Lahko darujem?

Vsako leto se podporniki krvodajalske iniciative trudijo uvesti določeno novost, ki transfuzijski službi omogoča boljše načrtovanje zalog krvi, krvodajalcem in tistim, ki to želijo postati, pa olajša odločitev za darovanje. V preteklih letih smo zato pripravili epruvetke, ki prikazujejo stanje trenutnih zalog krvi, obrazec za vpis v bazo krvodajalcev in mobilno aplikacijo.

 | Foto: Daruj kri Foto: Daruj kri

Letošnja novost je preprosta spletna aplikacija Lahko darujem?, s katero lahko tik pred odhodom na darovanje krvi hitro in zanesljivo preverite, ali ustrezate pogojem za darovanje krvi. Namen aplikacije je, da zavarujemo vaše in prejemnikovo zdravje ter vam prihranimo nepotrebno pot. Aplikacija je dostopna na www.daruj-kri.si.

 | Foto: Daruj kri Foto: Daruj kri Gesto solidarnosti lahko od zdaj tako krvodajalci kot nekrvodajalci izrazijo tudi s posebnim e-podpisom na spletni strani www.daruj-kri.si. Z njim sta izraženi individualnost in podpora krvodajalstvu.

Že šest let iniciative Daruj energijo za življenje 

V zadnjih šestih letih smo v sodelovanju z družbo Petrol, Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije pod okriljem krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, prihodu krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter pripomogli k širjenju baze krvodajalcev. Skupaj smo k darovanju privabili več kot 60 tisoč ljudi, ki so "darovali kri z veseljem".

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite ter tako nesebično pomagajo in spodbujajo  solidarnost.

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato skrbno spremljamo zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potrebe po določeni krvni skupini vabimo krvodajalce na krvodajalske akcije. Za hitro prilagajanje potrebam je treba imeti na razpolago krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To nam omogoča spletna baza krvodajalcev. Prav zaradi tega tudi letos poleg darovanja krvi pozivamo tudi k vpisu krvodajalcev v spletno bazo.

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, in sicer na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah in s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.  

 | Foto: Daruj kri Foto: Daruj kri

Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na strani Daruj kri na Facebooku in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo in nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.

Aplikacija Daruj kri

Na spletnih straneh www.daruj-kri.si, www.ztm.si in na strani Daruj kri na Facebooku je aplikacija Daruj kri za mobilne telefone, ki sta jo pripravila Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije v okviru mednarodnega projekta BESSY. Krvodajalci lahko prek aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.

Ne spreglejte