Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

alergija

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 12.00

8 let

Cvetenje ambrozije na vrhuncu. Kako poskrbeti za svoje zdravje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z drugo polovico avgusta hkrati prihaja tudi vrhunec cvetenja ambrozije, ki velja za eno najbolj alergenih rastlin. Zato je pomembno vedeti, kako prepoznati znake vnetja in kako jih ustrezno zdraviti.

Ambrozija je sicer le ena od alergenov, ki povzroča alergijski rinitis. Njegov pojav je povezan predvsem s cvetenjem te rastline, ki se razrašča na opuščenih zemljiščih.

Dve obliki alergijskega rinitisa Alergijski rinitis je sicer vnetje nosne sluznice, povzročeno z alergeni, kot so cvetni prah, pršice, plesni ali delci kože nekaterih živali, navajajo pri Lekarniški zbornici Slovenije, ki s Tednom zdravja opozarja na sezonske alergije. Pri alergijskem rinitisu razlikujemo dve obliki: - trajni ali celoletni alergijski rinitis, ki nastane kot odgovor na plesni, živalske alergene ali pršice, in - občasni ali sezonski alergijski rinitis, ki je posledica preobčutljivosti na alergene, kot je cvetni prah. Sezonski alergijski rinitis imenujemo tudi seneni nahod, saj je ljudem včasih največ težav povzročal maja in junija, ob spravilu sena, ko je v zraku veliko cvetnega prahu in peloda.

Vpliv na kakovost življenja Sezonski alergijski rinitis se, kot še opozarjajo, uvršča na prvo mesto med kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Za alergijskim vnetjem nosne sluznice in očesne veznice namreč trpi približno 30 odstotkov Evropejcev, v desetih letih pa naj bi se ta delež že povzpel nad 50 odstotkov. Simptomi se običajno kažejo v blažji obliki, a lahko močno vplivajo na kakovost bolnikovega življenja, in sicer z motnjami spanja, slabenjem sposobnosti za opravljanje vsako¬dnevnih opravil ali negativnim vplivom na sposobnost koncentracije in učenja ter posledično na uspešnost pri delu ali v šoli.

Prav tako je nezdravljen alergijski rinitis dejavnik tveganja za nadaljnji razvoj astme, izpostavljajo pri Lekarniški zbornici.

Znaki in zdravljenje Zaradi znakov, kot so kihanje, srbenje, izcedek iz nosu ali zamašen nos, imajo včasih ljudje, pa tudi zdravstveni delavci, težave pri razločevanju med prehladom in alergijskim rinitisom.

"Razlike se pojavljajo predvsem v času trajanja simptomov. Pri prehladu običajno izzvenijo v dveh tednih, pri alergijskem rinitisu pa trajajo, vse dokler smo izpostavljeni alergenu. Pomembna pomoč pri razlikovanju je tudi sosledje ponavljanje simptomov in sočasne težave z očmi ter srbenje, saj je oboje značilnejše za alergijski rinitis," pojasnjuje Bojan Madjar iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Večina ljudi, ki trpi za alergijskim rinitisom, se sooča z blagimi simptomi, ki jih je mogoče preprosto in učinkovito zdraviti, vedno pa je priporočljivo, da se posvetujejo s strokovnjakom.

Ob milejših simptomih, ki trajajo krajši čas, lahko farmacevti predpišejo in svetujejo kapljice ali pršila, težje oblike alergij pa zdravijo z zdravili na recept. Pregled pri zdravniku je potreben, ko simptomi vplivajo na kakovost bolnikovega življenja.

Ne spreglejte