Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 16.21

8 let

Čudežna moč oljk in njenih sadežev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oljčno olje že stoletja uporabljamo za nego poškodovanih las in kože, ki jo tako pomirimo, pozdravimo in ji zagotovimo vlago.

Niso pa zdravilne samo olive, temveč tudi njihove koščice in celo oljčno listje.

Oliva Oljčno olje iz mediteranskih oliv je zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje in lepoto znano že od nekdaj. Posebej dobro učinkuje v negi proti staranju. Koža po uporabi olja ali izdelkov, ki ga vsebujejo, dobi gladek, svež in vitalen videz. Koncentrat iz oliv pa poskrbi za boljšo prekrvavljenost kože, učvrsti vezivno tkivo in ga regenerira, kar izboljša strukturo kože tudi na telesu. Olive si lahko privoščite v kremah, milih, luščilnih sredstvih in balzamih.

Oljčno listje Oljčna drevesa rastejo že tisoče let in imajo neverjetno moč regeneracije, saj preživijo tudi v najtežjih pogojih. Tudi ko jo preseka strela ali oplazi ogenj, se oljka vedno obnovi in raste naprej. Oljčno listje je simbol mladosti in življenja. Poleg tega dobro vpliva na našo kožo: pospeši sintezo kolagena in upočasnjuje staranje, saj skrbi tudi za boljšo elastičnost kože. Oljčni listi vsebujejo tudi veliko koncentracijo močnih antioksidantov, ki so pomemben dejavnik pri gradnji obrambnega sistema organizma, saj se borijo proti prostim radikalom.

Oljčno olje Dodano je številnim kremam za obraz, saj prodre globoko v kožo in jo omehča. Bogato je z vitaminom E in polifenoli, zato je tudi odličen dodatek maskam za obraz ali lase, učinkovito pa je tudi pri blaženju sončnih opeklin. Velikokrat so ga uporabljali tudi kot olje za sončenje, čeprav je treba biti pri tem previden, saj ne vsebuje UV filtrov. Vsebuje pa številne antioksidante, ki uničujejo proste radikale in ščitijo kožo pred škodljivim vplivom sončnih žarkov.

Oljčno olje zelo dobro vpliva tudi na človekovo presnovo, saj vsebuje tako nasičene kot nenasičene maščobne kisline, vitamine A, E in D, fosfatide, pigmente in rastlinske voske. Zato ugodno deluje na prebavni trakt, pospešuje delovanje črevesja ter preventivno vpliva na delovanje želodčne sluznice. Preprečuje nastajanje žolčnih kamnov ali jih pomaga raztopiti, pomaga pri razgradnji škodljivega holesterola, blagodejno vpliva na delovanje srca in ožilja. Priporočljivo ga je uporabljati tudi v prehrani otrok in starostnikov, saj preprečuje izgubo kalcija v kosteh, preprečuje zaprtje ter vzdržuje svežino in napetost kože. Oljčno olje je tudi zelo lahko prebavljivo, spodbuja izločanje želodčnih sokov, izločanje žolča in omogoča boljše vsrkavanje vitaminov, predvsem vitamina E. Splošno znano je, da je mediteranska kuhinja, ki vsebuje od maščob skoraj izključno oljčno olje, med najbolj zdravimi na svetu, ljudje v državah, kjer ga porabijo največ, pa so med najbolj zdravimi in dolgoživimi.

Še malo zgodovine Oljčno olje so najprej pridelovali v Siriji in Izraelu, v Evropo pa so oljko prenesli Feničani. Na grškem otoku Kreti najdemo prve sledi pridelave oljčnega olja, od tam pa se je uporaba oljke razširila po celotnem sredozemskem področju. Uporabljali so jih za razsvetljavo v oljenkah, v zdravilstvu in prehrani. Oljka je ena najbolj opevanih in čaščenih rastlin, saj jo že Sofokles opisuje kot blaženo, neukrotljivo in nesmrtno. V današnjih časih največ oljčnega olja pridelajo v Španiji, v pokrajini Andaluzija, kje pokrivajo kar 50 odstotkov svetovnega trga. Za Španijo sta največji pridelovalki oljčnega olja Italija in Grčija.

Ne spreglejte