Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
13.32

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča ZD Ljubljana

Natisni članek

zaščita klopi cepljenje advertorial ZD Ljubljana

Četrtek, 20. 10. 2016, 13.32

2 meseca

Ali živite na ogroženem območju? Ukrepajte še danes.

Vsebino omogoča ZD Ljubljana
družina park sprehod narava

Nekajmilimetrski zajedavci, ki na nas prežijo v podrasti, na grmičevju ali travnih bilkah, nam lahko povzročijo velike zdravstvene težave. Preverite, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje in zdravje svojih otrok.

Slovenija med najbolj ogroženimi regijami: samo previdnost ni dovolj

Slovenija spada med najbolj ogrožena območja v Evropi po razširjenosti klopov, ki so okuženi z virusom klopnega meningoencefalitisa (KME).

KME je huda, lahko tudi usodna bolezen osrednjega živčevja, ki lahko povsem spremeni potek posameznikovega življenja. Gre za hudo, v od enem do dveh odstotkih tudi usodno vnetje možganskih ovojnic in možganov.

Cenejše cepljenje v Zdravstvenem domu Ljubljana

klop meningitis cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zdravstveni dom Ljubljana si prizadeva, da bi se v Sloveniji čim več ljudi cepilo proti klopnemu meningoencefalitisu, saj je obolevnost pri nas zelo visoka. Letno zboli v povprečju okrog 260 oseb, delež cepljenih oseb pa je zelo nizek – 12-odstoten.

V ZD Ljubljana so zato pripravili akcijo cepljenja proti KME po nižji ceni za posamezni odmerek cepiva.

Cena cepljenja proti KME bo v okviru akcije znašala 20 evrov tako za odrasle kot za otroke.

Akcija cepljenja bo potekala od 25. do 27. oktobra med 8. in 18. uro na treh lokacijah:

  • ZD Ljubljana Bežigrad, Kržičeva ul. 10, Ljubljana,
  • ZD Ljubljana Moste - Polje, Prvomajska ul. 5, Ljubljana,
  • ZD Ljubljana Šiška, Derčeva ul. 5, Ljubljana.

klop meningitis cepljenje ZD Ljubljana | Foto: ZD Ljubljana Foto: ZD Ljubljana

Tudi igra na otroškem igrišču predstavlja tveganje za okužbo

Tudi če nismo zagrizeni planinci in nismo redni obiskovalci gozda, se klopom v Sloveniji ne moremo izogniti.

Klopi na nas prežijo v gozdovih z gostim podrastjem, na travnikih, ob rečnih bregovih, na močvirnatih površinah in jasah. Razširjeni so tudi na zelenih mestnih površinah, zato obstaja tveganje za ugriz klopa in okužbo tudi na otroških igriščih, na vrtu za hišo ali zelenici pred blokom, skratka povsod, kjer z otroki radi preživljamo brezskrbne proste trenutke.

Preventiva, ki je primerna tudi za enoletnike

otrok igrišče | Foto:

Edina zanesljiva zaščita proti KME je cepljenje, ki ga priporoča tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Svetujejo ga vsem osebam, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer so klopi okuženi z virusom meningoencefalitisa. V Sloveniji je virus močno razširjen na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Cepivo je varno in učinkovito tudi za otroke od enega leta dalje.

Jesenski meseci najprimernejši za prvi odmerek cepiva

klop meningitis cepljenje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za brezskrbne spomladanske sprehode se moramo cepiti že jeseni, saj popolno zaščito dosežemo, če izpeljemo celotno cepilno shemo. To pomeni, da bomo do februarja, ko klopi spet postanejo aktivnejši, prejeli tri odmerke cepiva.

Delno zaščito dosežemo že po prvih dveh odmerkih, ki jih prejmemo z enomesečnim razmikom, za stoodstotno zaščito pa moramo prejeti tretji odmerek, ki sledi čez od devet do 12 mesecev po drugem.

Poživitveni odmerki sledijo najprej čez tri leta, nato pa na pet let. Po 50. oziroma 60. letu so priporočljivi poživitveni odmerki na tri leta.
 

Ali ste vedeli?

  • klop cepivo | Foto: Čeprav nas klopi lahko ugriznejo kadarkoli v letu, so najbolj aktivni med zgodnjo pomladjo in pozno jesenjo.
  • Klopi pozimi prezimijo pod listjem, spomladi pa se ob temperaturah nad šestimi stopinjami Celzija prebudijo in ostanejo aktivni do novembra.
  • Ob ugrizu z rilčkom klopi vbizgajo virus KME v človekovo telo.

Znaki klopnega meningoencefalitisa

bolezen postelja zdravje ženska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomembno je, da se po zadrževanju v naravnih žariščih bolezni dobro opazujemo. Če opazimo pritrjenega klopa, ga moramo takoj odstraniti.

Pozorni moramo biti na simptome, podobne gripi: utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročino in glavobol. Sledijo visoka temperatura, močan glavobol, slabost, bruhanje in drugi znaki, ki kažejo na prizadetost osrednjega živčevja. Bolezen ima lahko resne posledice, lahko pa se pojavijo tudi usodni zapleti (pri od enem do dveh odstotkih obolelih).

Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze, pa tudi ohromelost.

Vsak vbod okuženega klopa še ne pomeni, da se bo bolezen razvila, saj virusna okužba ne napreduje vedno v meningoencefalitis.

ZD Ljubljana svetuje: Cepljenje je najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom.

Ne spreglejte