Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
7.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

sadike kivi Bavarski kivi vitamin C

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 7.30

6 let, 6 mesecev

Bavarski kivi – mini kivi z veliko vitaminov

Oglasno sporočilo

Bavarski kivi Actinidia arguta za razliko od večjega in bolj znanega sorodnika iz rodu Actinidia deliciosa vsebuje od dva- do štirikrat več vitaminov in mineralov.

Bavarski kivi Weiki – ženski | Foto: Bavarski kivi Weiki – ženski

V primerjavi z limono, ki ima 40–70 miligramov vitamina C na sto gramov plodov, ima bavarski kivi, odvisno od sorte, 120–300 miligramov vitamina C. Plodovi vsebujejo še veliko vitamina E, vitamin B2, vitamin A, B6, kalcij, kalij, magnezij, mangan, železo, folno kislino … Zaradi bogate vitaminske sestave jih imenujejo tudi mini vitaminska bomba. Okusni sadeži z odlično aromo in raznolikih barv so zelo bogati z encimi, ki pomagajo pri prebavi, in so nepogrešljiv dodatek sadnim solatam. Plodov se ne lupi, uporabni so sveži, za peciva, lahko se jih posuši, primerni so za marmelade, džeme, vina, likerje, kis, zamrzovanje itd.

Sajenje kivijev

Bavarski kiviji so bolj odporni od navadnih kivijev in vzdržijo temperature do –30 stopinj Celzija ter rastejo do nadmorske višine 700 metrov. Sadike kivija se sadi v medvrstni razdalji od dveh do štirih metrov med sadikami in od treh do štirih metrov med vrstami. Sadilne jame naj bodo velike 40 x 40 centimetrov in globoke od 30 do 40 centimetrov, idealen pH je med 5 in 6,5, kar pomeni, da je rahlo kisel, zato je smiselno humusu dodati nekaj šote ali zemlje za rododendrone. Moško sadiko je zaradi nekoliko bolj bujne rasti smiselno saditi na začetku vrste, en opraševalec pa zadostuje za od pet do osem ženskih rastlin. Primerna vzgoja je na pergolah ali kot zelena ograja na mrežah v intenzivnih nasadih v vrstah s stebri v obliki črke T. Vsaj v prvih treh letih po sajenju je dobrodošla talna zastirka iz lubja ali trave, da je dovolj vlage, v intenzivnih nasadih je priporočljivo namakanje. Zimska rez se opravlja v času mirovanja januarja in februarja.

Actinidia hardy red | Foto: Actinidia hardy red

Sorte bavarskih kivijev

Običajno je rastlina dvodomna, kar pomeni, da so moški in ženski cvetovi ločeno na dveh rastlinah, obstajajo pa tudi sorte, ki so samooplodne in ne potrebujejo dodatnega opraševalca. 

Za samooplodne sorte je značilno, da začnejo zelo hitro roditi, ponavadi že leto po sajenju. Najboljše sorte so Issai, Vikivi in Kokuva, po barvni priljubljenosti jim sledijo ženske rastline rdečih barv Kens red, Hardy red, Purpurna sadova itd. in ne nazadnje zelene sorte, ki so prav tako priljubljene zaradi odličnih okusov, npr. Rogow, Jumbo, Geneva …

Bavarski kiviji se vse bolj uveljavljajo v ekoloških nasadih, saj nimajo izrazitih bolezni, povprečen donos na sadiko pa je 15 kilogramov. Različnost okusov in barv to sadno vrsto uvrščajo med vse bolj zaželeno sadje. Zaradi izjemnega povpraševanja in sajenja intenzivnih nasadov v Evropski uniji letošnjo pomlad ni bilo mogoče dobiti nekaterih sort kivijev, zato je jesen morda pravi čas, da posadite kakšno sadiko iz pestre ponudbe bavarskih kivijev.

Ananasnaya | Foto: Ananasnaya

Več o ponudbi sadik lahko najdete na spletni strani www.fajntim.si ali pa pokličite na številki 070 499 387 in 068 18 4644.

Janko Belcl, direktor podjetja Fajn tim

 

Ne spreglejte