Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
22. 9. 2016,
16.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Četrtek, 22. 9. 2016, 16.07

6 let, 7 mesecev

Aplikacija 1, 2, 3 Ljubljana za trajnostno mobilnost in bolj zdravo življenje

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Nova aplikacija, imenovana 1, 2, 3, Ljubljana, ki bo po širšem testiranju na voljo prihodnje leto, spodbuja h gibanju in bolj trajnostni mobilnosti v mestu, stavi pa tudi na sodelovanje uporabnikov.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so pred ljubljansko mestno hišo predstavili novo tehnološko rešitev, ki spodbuja h gibanju in trajnostni mobilnosti. Posameznike namreč nagovarja, da namesto vožnje z avtomobilom hodijo ali uporabljajo kolo in javni prevoz.

1, 2, 3 Ljubljana poziva k akciji, pravi antropolog Dan Podjed, ki je z inženirji in drugimi raziskovalci razvil aplikacijo. Številke 1, 2 in 3 v imenu se nanašajo na tri glavna področja, ki jih uporaba nove rešitve naslavlja. 1, 2, 3 Ljubljana poziva k akciji, pravi antropolog Dan Podjed, k spremembi navad, ki so pozitivne tako za posameznika, skupnost kot okolje.  | Foto: 1, 2, 3 Ljubljana poziva k akciji, pravi antropolog Dan Podjed, k spremembi navad, ki so pozitivne tako za posameznika, skupnost kot okolje.

S spodbujanjem ljudi h gibanju - k hoji ali vožnji s kolesom namesto uporabe avtomobila v mestu - tako meri na izboljšanje počutja in zdravja posameznika. Takšne oblike mobilnosti, kamor spada tudi uporaba javnega prevoza namesto osebnega, so tudi bolj trajnostne, zato imajo pozitivne posledice tudi za mesto in širše za naš planet.

Devet ur dnevno sedimo

Ljudje sedimo več kot devet ur dnevno, po nakupih ali sestankih se najpogosteje odpravimo z avtomobilom, namesto da bi šli peš ali s kolesom ter se tako med potjo razgibali, prihranili gorivo in zmanjšali škodljive izpuste, so ugotovili raziskovalci pri razvoju nove aplikacije.

Prav to želi spremeniti novo orodje za mobilne telefone, ki tehnologijo postavlja v motivacijsko vlogo. Ta uporabnikov tako ne pasivizira, temveč nasprotno - spodbuja jih h gibanju in do okolja prijaznejšemu delovanju. Uporabniku namreč pokaže, koliko je v zadnjem dnevu hodil, kolesaril, uporabljal javni prevoz ali se vozil z avtomobilom. Ob tem tudi izračuna, koliko izpustov CO2 v okolje je v primeru hoje ali kolesarjenja prihranil.

Aplikacija uporabnike k spremembam spodbuja prek individualnih in skupinskih akcijah, v katerih se sodelujoči borijo za skupno nagrado. Pri tem je pri novem tehnološkem orodju pomemben preobrat od posameznika k skupnosti. To prek sodelovanja in povezovanja uporabnike nagovarja, da pri vzpostavljanju sprememb nismo sami.  | Foto: Aplikacija uporabnike k spremembam spodbuja prek individualnih in skupinskih akcijah, v katerih se sodelujoči borijo za skupno nagrado. Pri tem je pri novem tehnološkem orodju pomemben preobrat od posameznika k skupnosti. To prek sodelovanja in povezovanja uporabnike nagovarja, da pri vzpostavljanju sprememb nismo sami.

Od posameznika k skupinskim akcijam

Ob dnevnih izzivih in nasvetih, ki jih ponuja aplikacija (primer: na cesti je gneča, raje uporabite kolo ali avtobus), 1, 2, 3, Ljubljana prinaša še pomemben družbeni preobrat. Pozornost od posameznika obrača k skupini.

"Gre za preusmeritev od egocentričnih aplikacij in omrežij, v katerih smo v središču pozornosti, k poudarjanju pomena povezovanja in sodelovanja," pojasnjuje Dan Podjed. To vzpostavlja prek skupinskih akcij, v katerih se bodo uporabniki v mestu skupaj potegovali za nagrado.

Aplikacija 1, 2, 3 Ljubljana je nastala v sodelovanju med antropologom, inženirji in drugimi raziskovalci. | Foto: Aplikacija 1, 2, 3 Ljubljana je nastala v sodelovanju med antropologom, inženirji in drugimi raziskovalci.

Kot poudarja antropolog, je ta skupinski vidik pomemben zaradi zavedanja, da pri vzpostavljanju sprememb nismo sami. Z raziskavami v Ljubljani, Beogradu, Budimpešti in Newcastlu so namreč ugotovili, da so aplikacije, ki spodbujajo k spreminjanju življenja na individualni ravni, le kratkotrajno učinkovite, saj se nikomur ne zavežemo. Če se pridružimo skupini, pa je rezultat lahko drugačen.  

Ne spreglejte