Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
11.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 14. 8. 2014, 11.08

8 let

Ali zvezdnice z objavami na Instagramu uničujejo bistvo joge?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hollywoodske zvezdnice so družabna omrežja zasule s selfieji, na katerih izvajajo jogo in s katerimi kličejo po pozornosti. Ampak ali nista osnova joge ponižnost in skromnost?

Miranda Kerr, Gisele Bündchen, Lea Michele in predvsem Hilaria Baldwin, ki vsak dan na Instagramu objavi nov položaj na novem prostoru, so le nekatere od številnih hollywoodskih zvezdnic, ki jih je joga zasvojila. Ob njihovi samopromocijski poplavi jogijskih selfiejev se postavlja vprašanje, ali je objavljanje na Instagramu promoviranje idealov starodavne vede ali le iskanje pozornosti.

Joga je zelo učinkovita psihofizična vadba, ki s tehnikami dihanja in fizičnimi vajami (asanami) omogoča, da se posameznik nauči obvladovati stresne situacije, in pomaga razgibati telo. Številne raziskave so pokazale pozitivne učinke joge, kot so izboljšana fizična moč, boljša telesna drža, pravilno dihanje, preprečevanje srčno-žilnih obolenj, obvladovanje stresa ter večja umirjenost uma in čustev.

Joga, ki jo poznamo na Zahodu, je prilagojena času in kulturi A joga ni samo telovadba, njene korenine so v hinduizmu. Beseda joga v sanskrtu pomeni združitev, povezanost. Z izvajanjem joge naj bi dosegli združitev telesa, duha in uma. "Joga, kot jo danes poznamo na Zahodu, je produkt močnega prilagajanja času in prostoru oziroma naši kulturi. Selektivno izbrane tehnike, vzete iz svojega konteksta, so prilagojene potrebam sodobnega človeka in se ponavadi gibljejo po polju fitnesa, wellnessa, psihoterapije, fizioterapije in new agea. Če je bila joga najprej pot do duhovnega in družbenega napredka, se je kar naenkrat znašla na trgu z raznimi telesnimi vadbami in terapijami, s katerimi tekmuje v všečnosti. Od tod tudi mnogo modifikacij in t. i. brandingov," razloži učiteljica joge Žana Fabjan Blažič.

Posmehovanje osnovnim principom joge? Tako sta se pojavila tudi dva pola, ki različno gledata na razmah zvezdniške joge. Nasprotnike neskromnemu zvezdniškemu razkazovanju moti posmehovanje principom joge. Če je eden od principov joge skromnost, bi za zvezdnice težko rekli, da se ga z jogijskimi položaji na nenavadnih krajih držijo.

Oseba, ki posebej izstopa v izpostavljanju, je Hilaria Baldwin, 29-letna inštruktorica joge in žena igralca Aleca Baldwina. Z novim letom je stopila v projekt 365 dni neumnosti z jogo. Z vsakodnevnimi objavami jogijskih položajev na nenavadnih krajih, recimo na letalu, tračnicah in v avtu pod sedežem, si je Hilaria utrdila status jogijske zvezdnice. Te objave, ki imajo več tisoč všečkov, kličejo zgolj po pozornosti in nimajo nič skupnega s prvotnimi nameni izvajanja joge, kot so ponižnost, zasebnost in iskanje pravega jaza.

"Poglej, kako super položaj lahko naredim" Seveda so se v ZDA na poplavo tovrstnih objav že odzvali razni učitelji joge, med drugim tudi Jennily Carson, ki je za New York Post povedala, da so te objave zgolj posmehovanje bistvu joge. "Z objavo fotografij zvezdnice iščejo le nove oboževalce in fanfare s pozdravi ter uničujejo prvotni namen joge. V jogijski skupnosti prevladuje mnenje, da zvezdnice z objavo fotografij jogi delajo medvedjo uslugo. Zanje je vadba nastopaštvo, pravzaprav to, kar ne bi smela biti: 'Poglej, kako super položaj lahko naredim.'"

Duh časa je zbanaliziral tudi jogo Tudi Žana Fabjan Blažič ima podobno mnenje: "V kulturi narcisizma, individualizma in marketinga me slike zvezdnic v jogijskih položajih sploh ne presenečajo. Ne gre samo za zvezdnice in njihove fotografije na Instagramu, postalo je pač samoumevno, da svojo pot, tudi 'notranjo', deliš na socialnih omrežjih (recimo zapišeš, da si imel danes zares globoko meditacijo). Kaj ima to skupnega z jogo? Predvsem formo, ne pa vsebine. Namesto da bi s prstom kazala na posameznike, bi temu raje rekla duh časa, ki pa je jogo vsekakor dodobra zbanaliziral. To ne pomeni, da jogiji in jogijske institucije v klasičnem pomenu ne obstajajo več. A najbrž jih res ne srečamo v takšnem tržnem kontekstu ali na straneh rumenih medijev."

Poleg tega so za novince položaji, ki jih izvajajo zvezdnice, lahko zelo nevarni. Izvajanje joge v visokih petah ali na železniških tračnicah pomeni izpostavljanje nevarnosti in poškodbam.

Hilaria je čutila, da vse te kritike letijo nanjo, zato ni ostala brez besed, ampak je branila svoje fotografije in na Twitterju zapisala: "Pravi jogiji ne izrekajo ostrih obsodb. Moj nasvet vsem tistim, ki me sovražijo: vadite jogo, dihanje in občutja, dokler ne boste dosegli miru z raznolikostjo."

Pozitivna stran: zvezdnice so lahko dobra motivacija Seveda pa so na drugi strani tisti, ki v zvezdniški jogi najdejo motivacijo. Kot pravijo, zvezdnice s svojimi objavami širijo prepoznavnost joge kot dela zdravega in aktivnega načina življenja, številni pa so se začeli z jogo ukvarjati prav zaradi zvezdniških vzornic.

Prava joga je način življenja in vadba je le ena izmed sestavin celotnega dojemanja joge. Kot pravi Žana Fabjan Blažič: "Zelo mi je všeč rek, ki sem ga nekje zasledila: danes prakticiramo jogo, da bi kaj pridobili (fleksibilnost, zdravje, moč, lepo telo, umirjenost), nekoč pa so jo prakticirali, da bi vse izgubili (ego, navezanost)."

Ne spreglejte