Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 14.42

8 let

5 minut za boljše zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mislite, da je pet minut premalo, da bi v njih lahko kaj storili za svoje zdravje? Potem se motite.

Vsaka minuta šteje, vprašanje je le ali si želite kaj narediti zase ali ne. In če si, potem si preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste izbrali zdravje! Presenečeni boste, kako preproste je pravzaprav vse skupaj.

Sprostite se Prva stvar, ki jo lahko naredite zase in ki vam bo vedno prišla prav, je, da se sprostite. Ne glede na to, kje ste in kaj počnete, boste lažje nadaljevali svoja opravila, če boste sproščeni in umirjeni. Tako boste tudi bolj zbrani in osredotočeni na delo. In kako to storiti? Preprosto, potrebujete le pet minut. Sedite vzravnano, zaprite oči, globoko vdihnite, nato izdihnite. Zamislite si, da ste nekje daleč, tam, kjer vam je najbolj lepo - v hribih, na morju, na domačem kavču. Mirni ste, nič vas ne more spraviti s tira, vse kar se dogaja, se dogaja z razlogom. Nato se počasi vrnite v realnost. Se počutite kaj bolje? Seveda! Sedaj lahko nemoteno nadaljujete z delom. Vajo lahko ponovite vsakič, ko čutite, da ste pod stresom, nemirni ali se ne morete zbrati.

Pojdite bolj zgodaj v posteljo Če ne spite dovolj, ste naslednji dan utrujeni, razdražljivi in brezvoljni ter nepozorni in neosredotočeni na delo. Poskusite se v posteljo odpraviti vsaj uro prej. Če boste spali vsaj sedem ur na noč, se bo to poznalo na vaši telesni in psihični pripravljenosti. Bolj boste učinkoviti, dobre volje, lažje boste razmišljali ter več naredili.

Ostanite v stiku s svojimi bližnjimi Nič ni boljšega kot vedeti, da vam je vaša družina vedno na voljo. Poskrbite, da boste s svojimi bližnjimi imeli in ohranjali pristen in ljubeč odnos, saj se bo to poznalo tudi na vašem obnašanju. Posvetite jim pozornost, ki si jo zaslužijo. Podarite jim lepo besedo, pogled, objem ali vsaj telefonski klic. Verjemite, obrestovalo se vam bo, saj smo prepričani, da vam bodo na voljo, ko in če jih boste potrebovali.

Gibajte se Se izgovarjate, da nimate časa za redno vadbo? Nekaj gibanja lahko kljub temu vključite v svoj vsakdan. Zamenjajte dvigalo za stopnice, sedenje za hojo, avto za kolo ali hojo in še bi lahko naštevali. Bodite domiselni in se gibajte, saj gibanje izboljša telesno pripravljenost in koncentracijo.

Zdravo se prehranjujte Nezdrava prehrana vam bo ne le prinesla odvečne kilograme, temveč vas bo naredila tudi bolj utrujene in brezvoljne. Kaj vam je storiti? Poskusite sprva z malimi koraki - namesto mastnega zrezka, naročite zrezek na žaru ali še bolje ribo na žaru, ki je lažje prebavljiva ter vsebuje zdrave, omega tri maščobe. Namesto polnomastnega jogurta izberite manj mastnega, namesto belega kruha, poskusite polnozrnatega. Začetek bo morda težak, a kmalu vam bo prešlo v navado in ta navada bo opazna tudi na vaši postavi ter tudi vašem počutju. Poskusite, ne bo vam žal!

Ljubite in bodite ljubljeni Sovraštvo je premočno čustvo, da bi ga prakticirali kar tja v en dan. Poleg tega vam jemlje energijo, vas spravlja v slabo voljo in povrh vsega še prinaša slabo karmo. Verjamemo, da tega res ne potrebujete, zato svoja negativna čustva raje spremenite v pozitivna. Sprejmite tudi tiste, ki vam niso najbolj pri srcu, oprostite tistim, ki bi jim že zdavnaj morali in se raje osredotočite na lepe stvari. Ljubite svoje bližnje, svojega partnerja in prijatelje. Nič ni lepše kot življenje preživeti med ljudmi, ki jih imate radi in ki imajo radi vas. Priznajte, da je tako vsak dan poseben, saj imate ljudi, ki jim lahko zaupate in ki vam pomagajo, ko pomoč potrebujete. Neprecenljivo, kajne?

Ne spreglejte