Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
9.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2014, 9.52

8 let

Sardinija – turkizne plaže sredi Sredozemlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski otok Sardinija je drugi največji otok v Sredozemlju, bližje pa je Afriki kot Evropi. Opevajo ga kot otok turkizno modrega morja, kjer lahko vedno najdete zalivček le zase.

Je ena od 20 dežel, ki sestavljajo Italijo. Po površini je Sardinija večja od Slovenije, saj meri nekaj več kot 24 tisoč kvadratnih kilometrov. In ti kilometri so v zadnjih letih postali raj za popotnike, ki poleg sanjskih peščenih plaž in čistega morja od svojih počitnic želijo tudi malce zgodovine in nekaj akcije.

300 dni sonca na leto Pravijo, da je Sardinija kar 300 dni na leto obsijana s soncem, temperature pa le redko padejo pod 10 stopinj Celzija. Podnebje je milo in tipično sredozemsko, veter mistral pa športni navdušenci s pridom izkoriščajo za jadranje in kajtanje. Čeprav Sardinijo letno obišče prek 10 milijonov turistov, lahko predvsem v jesenskih in zgodnjepomladnih mesecih tam uživate v samoti.

Zabave željni v prestolnico Cagliari Prestolnica Cagliari ni le upravno središče dežele, temveč tudi živahno mesto z bogato zgodovino in kulturno ponudbo. Čez dan lahko uživate v umetnosti, si ogledate muzeje in galerije, se sprehodite po arhitekturno zanimivih ulicah, ponoči pa oživijo številni klubi.

Na Sardiniji se še vedno čuti pridih Rimskega imperija, če ne drugače, nas nanj opozarjajo arheloške ostaline in razbitine. Templji, amfiteatri, toplice ... Vse kaže na to, da so že stari Rimljani Sardinijo cenili kot kraj uživanja in oddiha.

Dih jemajoči razgledi s pečin Sardinija je zanimiv konglomerat kamnitih pečin, divje in skoraj nenaseljene notranjosti ter peščenih plaž. Eno najbolj turistično opevanih mest je Cala Gonnone, do katerega se spustite po strmi cesti s pečine. V bližini so slovite jame, ki jih je v skale izdolblo morje in med katerimi lahko zaveslate tudi z gumijastim čolnom.

Čeprav je obkrožena z morjem, se Sardinija ne more pohvaliti z obiljem sladkih voda. Pitno vodo pridobivajo drugače, z jezovi in zbiralniki. Je pa ena od rek, Piscinas, ustvarila čudovite sipine, ki si jih prav tako velja ogledati.

Kaj pravite na oddih v Sredozemlju? Sodelujte in osvojite petdnevne počitnice na Sardiniji:

Ne spreglejte