Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
14.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

grmovnice nasvet jagode

Nedelja, 28. 4. 2013, 14.09

6 let, 1 mesec

Vzgojite lepe in zdrave jagode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

To rdeče bogastvo vitaminov, ki velja tudi za naravni afrodiziak, ne potrebuje posebne nege. A kljub temu je dobro poznati nekaj trikov.

Jagode, ki jih praviloma sadimo aprila ali julija, imajo rade sončno lego in peščena ilovnata, dobro odcedna tla. Pred sajenjem je priporočljivo, da tla dobro obdelamo, saj se tako znebimo nedobrodošlega plevela, ter jih obogatimo z zemljo iz kompostnika ali mineralnimi gnojili, bogatimi s fosforjem in kalijem.

Kako sadimo? Sadike na razdalji vsaj 20 centimetrov sadimo v nekoliko povzdignjene vrste. Zakaj povzdignjene vrste? Ker naj bi na njih jagode uspevale bolj, poleg tega pa se nam pri obdelovanju in obiranju ni treba toliko sklanjati.

Pri sajenju jagod pazimo, da so korenine obrnjene navzdol in posajene na pravo globino. Posadite jih tako, da iz zemlje gleda le zgornja tretjina koreninskega vratu (glavni brst). Če dež spere zemljo s koreninskega vratu, jo morate nadomestiti, sicer se bo sadika posušila. Najbolje je, da jagode presajate s koreninsko grudo, saj se rastline tako po sajenju hitreje in bolj zanesljivo vkoreninijo – ne doživijo šoka.

Jagode zalivamo takoj po sajenju in redno v rastni dobi. Zalivanje je pomembno predvsem v času cvetenja in dozorevanja.

jagode | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Drobni triki za lepe in zdrave jagode Že pred samim sajenjem pa moramo pomisliti tudi na možne okužbe jagod, ki izhajajo iz tal. Jagod zato ne sadimo na gredice, kjer so predhodno rasle paprike, jajčevci, paradižnik, krompir in detelja. Prav tako pa jih ne smemo posaditi na mesto, kjer smo prej že gojili jagode. Dober predhoden posevek sta fižol in soja.

Da bodo jagode tudi med rastjo zdrave, pa mednje lahko posadimo česen, ki jih bo varoval pred plesnijo.Velikokrat pa so razlog za manjši pridelek prestare sadike, zato jih je priporočljivo obnoviti po dveh ali treh letih. S tem bomo zmanjšali tudi nevarnost različnih obolenj.

Da bo med jagodami čim manj plevela, površino okrog jagod prekrijte z naravno zastirko – to so lahko slama, lubje ali pokošena trava. Zastirka bo poleg preprečevanja rasti plevela in zadrževanje vlage poskrbela tudi za nekoliko bolj čiste plodove. S prekrivanjem se bomo izognili tudi rahljanju, ker tla ne bodo zaskorjena.

Ne spreglejte