Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
14.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

zaščita mraz pozeba vrtnarjenje Vrt Vrt

Četrtek, 20. 4. 2017, 14.57

2 meseca, 1 teden

Ste vrt zaščitili pred pozebo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
slana, pozeba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Meteorologi napovedujejo precej mrzlo petkovo jutro, ohladitve pa so mogoče tudi v prihodnjem tednu, zato je vrtnine, ki jih že imate na prostem, pametno zaščititi.

Pred dolgotrajnimi zelo nizkimi temperaturami vrt težko povsem zaščitite, pri kratkotrajnejših obdobjih mraza, kot so napovedana hladna jutra, pa lahko ukrepamo.

Ne prehitevajte narave

Prvo in najučinkovitejše pravilo zaščite pred pozebo, za katerega je zdaj sicer že prepozno, je, da ne hitite s sajenjem in sejanjem vrtnin na prosto - za fižol, krompir in na primer bučke je zdaj preprosto prezgodaj.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobno svečo

Če imate na vrtu neogrevan rastlinjak, si lahko v njem pomagate z nekoliko nenavadnim, a precej učinkovitim trikom - vanj postavite prižgano nagrobno svečo, če je večji, lahko tudi dve.

Prekrivanje z zastirko, folijo ali kopreno Vrtna koprena - uporabite debelejšo oziroma v več plasteh - je uporabna tako za zaščito vrtnin kot jagodičevja in sadnega drevja. | Foto: Thinkstock Vrtna koprena - uporabite debelejšo oziroma v več plasteh - je uporabna tako za zaščito vrtnin kot jagodičevja in sadnega drevja. Foto: Thinkstock

Vrtnine na gredicah medtem zaščitite z zastirko iz slame oziroma jih pokrijte z vrtno folijo ali kopreno - če pričakujete zelo nizke temperature, lahko uporabite tudi dve ali tri plasti. Vrtnine lahko s folijo ali kopreno prekrijete neposredno, še bolj priporočljivo pa je s pomočjo lokov, da se izognete neposrednemu stiku z rastlinami.

S kopreno zaščitite tudi jagodičevje - jagode prekrijte prek lokov, grmičke, kot so borovnice in ribez, pa ovijte. Prav tako lahko narahlo, z dvema ali tremi plastemi, ovijete tudi sadno drevje (vsaj tista drevesa, ki niso zelo velika), ki ima v tem času marsikje že mlade in občutljive plodove. Pri tem je bistveno, da koprenasti ovoj na vrhu krošnje nima odprtine.

 

Poznate še kakšen učinkovit način zaščite pred mrazom?
Ne spreglejte