Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 2. 2014,
12.59

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tulipani pomlad dom cvetje rože

Sobota, 1. 2. 2014, 12.59

6 let, 1 mesec

Polepšajte si zimo s tulipani, ciklamami in hijacintami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Zemljo je prekril sneg, a to še ne pomeni, da morajo brez cvetja ostati naši domovi. Predstavljamo nekaj rožic in zelenja, s katerimi boste lažje dočakali cvetočo pomlad.

Ciklame Ljubke in čudovito obarvane ciklame so zelo priljubljena vrsta, ki nas ob pravilni negi razveseljuje skozi vse leto, najbolj razkošno pa cvetijo od septembra do marca. Ker ljubijo malce nižje temperature, odlično uspevajo tudi pozimi. Pazimo, da jih ne izpostavljamo neposredni vročini ali preveč ogrevanim kotičkom in jih raje postavimo blizu oken. Ko cveti, mora imeti na razpolago dovolj vode, zato jo redno zalivajmo, odvečno vodo pa sproti odlivamo, da gomolj ne začne gniti.

Hijacinte V teh dneh v cvetličarnah in prodajalnah pogosto naletimo tudi na hijacinte, ki pa še ne cvetijo. Čebulice, ki kukajo iz lončkov, in mesnati zeleni listi morda na pogled niso najbolj privlačni, a le počakajte teden ali dva in hijacinte vas bodo razveselile v vsem svojem razkošju barv in vonjev. Rade imajo nižjo temperaturo (okoli 15 stopinj Celzija) in zmerno vlago. Ko odcvetijo, lahko čebulice shranimo in jih na pomlad posadimo na vrtu ali v balkonske lonce.

Narcise Narcise na prostem zacvetijo okoli velike noči, cvetličarne pa jih v loncih ponujajo že zdaj. In kdo bi se jim lahko uprl, ko pa z živahno rumeno v mračne zimske dneve prinesejo vsaj malce sonca. Njihova slabost je, da cvetijo bolj kratek čas, prednost pa je tako kot pri hijacintah ta, da lahko odcvetele rože presadimo na vrt. Rade imajo hladnejše temperature in zrak, zato jih postavimo na okenske police, a stran od radiatorjev.

Tulipani Kaj pa šopek tulipanov? Rezano cvetje je lahko krasen dodatek prostoru, saj ga poživi in polepša. Privoščite si šopek tulipanov (najbolj ugodno jih boste dobili na tržnicah), ki vas bo ob primerni negi razveseljeval tudi do dva tedna. Pomembno je, da tulipanom takoj prirežete stebelca in jih postavite v visoko vazo, le za nekaj centimetrov napolnjeno z vodo. Vodo menjajte vsak drugi dan, stebelca pa lahko spet prirežete, ko opazite, da so porjavela.

Pšenična trava Če imate raje zelenje, lahko "posejete" pšenico in nato opazujete, kako bo vzklila in pognala svetlo zelene ozke liste. Posejete jo lahko v tanko plast zemlje, razprostrte po pladnju, ali pa semena razporedite na mokro vato. Pladenj postavite na svetel in topel prostor in po potrebi semena vsak dan narahlo popršite z vodo.

Ne spreglejte