Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
12.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet zelišča Vrt Vrt prehrana

Sobota, 18. 5. 2013, 12.30

2 meseca, 1 teden

Koper – zelišče proti kolcanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
koper, zelišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Koper je enoletnica z blagim okusom po kumini in janežu. Zelišče, ki ga uporabljajo tudi v indijski kuhinji in medicini, učinkuje proti kolcanju, nespečnosti in slabi prebavi.

Koper, pravijo mu tudi dilj, koprc ali sladki janež, je enoletnica, ki zahteva sonce in humusno vlažno zemljo. Zasadite ga spomladi po zadnji zmrzali, tako da semena 45 centimetrov drug od drugega položite neposredno v zemljo in jih z njo rahlo prekrijte. Dokler semena ne skalijo, jih ohranjajte vlažna. Lahko pa na vrt presadite tudi sadike. Visoke vrste kopra morate podpreti z oporniki. Lističe lahko trgamo celo poletje in na začetku jeseni, za uporabo pa bodo najboljši tik pred cvetenjem.

Zelišče ima dolgo zgodovino. V starem Rimu so verjeli, da povzroča impotenco. Stari Grki in Rimljani so ga označevali kot simbol bogastva, s koprovim oljem pa so si rimski gladiatorji natirali telo, da bi preprečili krče mišic. V srednjem veku so dekleta zato, da bo v zakonu več pogovorov, na dan poroke v čevelj skrile vejico kopra.

Koper tako v kulinariki kot v zdravilstvu uporabljajo že tisočletja. Njegovo ime izvira iz stare norveške besede dilla, ki pomeni umiriti. Zelišče ima pomirjevalne učinke in ga zato uporabljajo pri nespečnosti, dober pa je tudi za zdravljenje težav s prebavo. Eterično olje kopra je osnova za pripravo koprove vode, ki je zdravilo proti vetrovom in črevesnim krčem pri dojenčkih in otrocih. Koprova semena so uporabljali tudi za pospeševanja izločanja mleka pri doječih materah. Zelišče pa naj bi pomagalo tudi pri kolcanju. Pomirjevalno deluje tudi pri slabosti in bruhanju, pospešuje odvajanje seča in ublaži glavobol.

Koper vsebuje kalij, kalcij in magnezij, pa tudi veliko vitamina C.

Iz zelišča naredite ledene kocke

Liste kopra lahko posušite na soncu ali v mikrovalovni pečici, da ohranijo barvo in vonj. Hranite jih na hladnem in suhem mestu. Lahko pa jih nasekljate in shranite v obliki ledenih kock, tako bodo zdržali tri mesece. Semena naberite, ko se glavice rastline posušijo. Seveda imajo največ arome sveži listi, čeprav hitro ovenejo, pa imajo kljub temu še vedno izrazit okus. Lahko jih hranite v hladilniku ali pa postavite v kozarec z vodo.

Ne spreglejte