Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2018,
14.17

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Vrt Vrt vrtnarjenje metulj cvetje

Nedelja, 25. 3. 2018, 14.17

2 meseca, 1 teden

Kako v vrt privabiti metulje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
metulj, vrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sanjate o vrtu, polnem pisanih metuljev? Jasno - metulje boste privabili s cvetjem, nekatere rastline pa so zanje še posebej vabljive.

Preden začnete saditi rastline, ki bodo privabljale metulje, izberite pravo lokacijo - metulji obožujejo sončne vrtove, ki so obenem zaščiteni pred vetrom, zato izberite osončen prostor, ki ga ščitijo zid, ograja ali živa meja. Ker metulji za letenje potrebujejo toploto, jim lahko pomagate tudi z nekaj temnimi kamni, na katerih se bodo sončili.

In verjetno ni treba posebej poudarjati, ne škodi pa omeniti - če želite privabiti metulje, v svojem vrtu nikar ne uporabljajte insekticidov.

Rastline, ki jih metulji obožujejo:

metuljnik, budleja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Metuljnik je, kot že njegovo ime pove, med metulji izjemno priljubljen. Grmovnica, ki ji pravimo tudi davidova budleja, cveti od julija do septembra, če njena grozdasta socvetja odrežemo takoj, ko odcvetijo, pa včasih zacveti še enkrat. Barve cvetov so od bele prek rožnate do vijoličaste, pojavljajo pa se tudi druge barve, denimo oranžna.


astre | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Astre so rod cvetočih rastlin, ki obsega več kot sto vrst, s tem, ko zasadimo vrste z različnimi sezonami cvetenja, pa zagotovimo cvetoč in metuljev poln vrt vse od pomladi pa do jeseni.


ameriški slamnik, ehinaceja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ameriški slamnik je ena najbolj znanih zdravilnih rastlin, slovi po tem, da krepi imunski sistem. Pogosto ga vključujemo tudi na okrasne vrtove, ki jih popestri s svojimi škrlatnimi cvetovi, obožujejo pa ga tudi metulji.


drobnjak, cvet | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Drobnjak sicer bolj spada na zelenjavni oziroma zeliščni kot pa cvetlični vrt, po drugi strani pa so njegovi okrogli vijoličasti cvetovi prav lep okras. Pa še metulji jih zelo radi obiskujejo.


mačja meta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Znano je, da mačja meta na večino mačk deluje kot nekakšna droga in se ji preprosto ne morejo upreti, to rastlino pa obožujejo tudi metulji in čebele. Zato lahko tudi to zel vključite v svoj metuljni vrt, res pa je, da ga bodo potem rade obiskovale tudi mačke.


sivka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Grmički sivke bodo v vaš vrt pritegnili celo žuželčje kraljestvo, seveda tudi metulje, ki se z veseljem pasejo na drobnih cvetovih, polnih nektarja. Da bo v vrtu res živahno, pa tudi omamno dišeče, s sivko zasadite nekoliko večjo površino, ne le enega grmička.


žametnica, tagetes | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Žametnica oziroma tagetes je pogosta prebivalka vrtov, ker je izjemno nezahtevna rastlina, ob tem pa s svojim močnim vonjem odganja nekatere škodljivce, denimo uši. Po drugi strani pa jo imajo metulji prav radi.

Ne spreglejte