Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
9.46

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

drevesa drevo sadjarstvo sadje

Petek, 10. 5. 2013, 9.46

6 let, 1 mesec

Kako pravilno posaditi sadna drevesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Če želite, da je vaš domači sadovnjak obilen, morate za to poskrbeti s pravilnim sajenjem sadne rastline.

Pri sajenju morate začeti na začetku, kar pomeni, da si morate najprej zagotoviti primerne pripomočke. Poleg zdrave sadike si tako pred sajenjem priskrbite primerno gnojilo, hlevski gnoj ali mineralno gnojilo z majhno vsebnostjo dušika, orodje, vsaj dva metra visok kol, s katerim boste stabilizirali sadiko, in mrežo proti voluharjem in preostalim morebitnim škodljivcem.

Najprej izkopljite sadilno jamo, ki naj bo približno pol metra globoka in od 60 do 80 centimetrov široka. Velikost sadilne jame prilagajajte glede na velikost sadne sadike. Preden sadiko posadite, jo je priporočljivo, sploh če je izčrpana, predhodno vsaj za pol ure namočiti v enakomerno mešanico vode, ilovice in preperelega hlevskega gnoja.

Pazite, da korenine ne izpostavite gnoju Na dno jame najprej položite na glavo obrnjeno rušo, ki je ostala od izkopa, nanjo položite nekaj gnoja, ki ga nato zasujte s plastjo zemlje. Tako boste preprečili, da bi se koreninski sistem sadike dotikal gnoja. Nato sadiko pred škodljivci, kot je voluhar, zaščitite s posebno mrežo, ki jo lahko kupite v vseh vrtnih centrih. Mrežo morate postaviti vsaj deset centimetrov nad ravnino tal. Če gre za večjo vrsto sadnega drevesa, pa ne smete pozabiti na kol, ki bo rastlini omogočal potrebno podporo. Pri tem bodite pozorni, da je med kolom in rastlino približno deset centimetrov razmika.

V sadilno jamo nato postavite sadiko, pod katero predhodno posujte nekaj kakovostne in rahle prsti, s katero nato tudi dokončno zasujte sadilno jamo. Rahlo prst, ki se prileže koreninam, le blago pritisnite z nogo, medtem ko jo ob robu sadilne jame dobro zahodite. Po potrebi dodajte še nekoliko zemlje.

Za konec pa še pika na i Ko boste sadiko posadili, bodo sledila samo še končna dela. Jamo obilno zalijte, saj boste s tem rastlini dovedli vodo, poleg tega pa boste z zalivanjem naravno poteptali zemljo. Zalivanje je pomembno, saj boste s tem iz jame iztisnili odvečen zrak ter tako vzpostavili tesen stik korenin z zemljo. Na koncu sadiko za večjo stabilnost s vrvico samo še privežite ob kol.

Napake pri sajenju Če pri sajenju ne boste pozorni, če boste na primer preveč gnojili, hlevski gnoj izpostavili koreninskemu sistemu, na koncu premalo zalili ali sadiko pretesno privezali, bo ves vaš trud zaman, saj sadika ne bo obrodila. Po vsej verjetnosti jo boste morali celo zamenjati z drugo.

Ne spreglejte