Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
17.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet Vrt Vrt vrtnarjenje zelenjava česen

Petek, 26. 4. 2013, 17.43

2 meseca, 1 teden

Kako pravilno posaditi česen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Da bo česen lepo uspeval, je pomembno, kako in kakšnega ga sadimo.

Ko imamo gredice pripravljene za setev, glavice česna najprej razdelimo na stroke. Te lahko pripravite že prej, a ne prej kot 12 dni pred sajenjem, saj lahko stroki dehidrirajo ali pa začno celo poganjati, posledica pa je zmanjšanje pridelka.

Česen sadite z okoli desetcentimetrskim razmikom tako v vrstici kot v vrsti. Zakaj? Pri večjih medvrstnih razdaljah se lahko namreč pojavi več plevela, ki lahko brez nege "zaduši" česen. Globina sajenja česna je od dva do pet centimetrov pod površino, odvisno od velikosti česna.

Izbirajte lepe in zdrave stroke česna

Pomembna je tudi prava izbira strokov, saj morajo biti ti zdravi, celi, veliki in čvrsti. Bogato letino si boste zagotovili, če boste uporabili le zunanje, močnejše in lepše stroke česna. Posebno pozornost morate nameniti steblu stroka (ploščati del), saj bo,če je poškodovan, zraslo manj korenin, kar posledično pomeni manjši pridelek. Sadimo lahko aprila ali oktobra Čeprav se nam čas sajenja ne zdi pomemben, pa ni tako. Če česen posadimo prezgodaj, obstaja večja možnost izpada pridelka zaradi bolezni, če ga posadimo prepozno, pa lahko stroka dehidrira in izgubi energijo. Izbira pravega časa sajenja omogoča koreninskemu sistemu, da se dobro in pravilno razvije.

 | Foto:

Česen lahko sadimo spomladi (april, maj) ali pa jeseni (oktober, november). Optimalen čas sajenja jeseni je od štiri do šest tednov pred zamrznitvijo tal, spomladi pa takrat, ko temperatura zemlje doseže okoli 15 stopinj Celzija. Pri spomladanskem sajenju česna dobimo nekoliko manjši pridelek kot pri jesenskem, pri katerem je priporočljivo tudi prekrivanje tal (mulčenje).

Zalivanje in gnojenje

Načeloma česna, če je padavin dovolj – razen po sajenju, ko mora biti zalivanje zaradi zagotovitve dobrega razvoja koreninskega sistema obilno –, ni treba dodatno zalivati. Če ga že moramo zalivati, ga zalivamo zjutraj ali dopoldne, tako da se do večera listi osušijo – s tem zmanjšamo možnost okužbe listov.

Tudi gnojenje, če želimo imeti čim bolj naraven pridelek, ni potrebno. Če želite, lahko gredico pred sajenjem pognojite s fosfornimi in kalijevimi gnojili, med rastjo pa z dušikovim gnojilom. Gnojenje s hlevskim gnojem ni priporočljivo, saj lahko povzroči gnitje strokov. Če boste z gnojenjem pretiravali, boste imeli na koncu obilen pridelek listja in zelo majhne glavice.

Škodljivci in bolezni

Med najpogostejšimi škodljivci česna so poleg česnove muhe porova zavrtalka, tripsi, nematode in pršice. Česen velikokrat napade tudi gniloba, ki jo preprečimo s širokim kolobarjem, zdravim semenom in zmernim zalivanje. Medtem ko za večji in lepši pridelek priporočajo, da na isto gredo česna, pora, čebule ali šalotke ne posadite vsaj štiri leta, pa je na gredo za temi vrtninami priporočljivo posaditi solato ali paradižnik.

Ne spreglejte