Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

oceanorchids tropski vrt Vrt Vrt orhideje

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 7.00

2 meseca

Kako do lepih orhidej

Oglasno sporočilo

Preberite si najpomembnejše informacije za gojenje orhidej.

orhideja | Foto:

Kdaj cvetijo falenopsisi?

Falenopsisi cvetijo, če imajo zdrave, nove liste, v katerih je dovolj energije. K cvetenju jih spodbudimo z znižanjem temperature za od tri do pet stopinj Celzija. Ta ohladitev mora trajati vsaj nekaj tednov. Ponavadi zacvetijo spomladi, ker temperatura v naših stanovanjih med zimo nekoliko pade.

Kako dolgo cvetijo falenopsisi?

To je odvisno od sorte, večina pa cveti od tri do pet mesecev.

Zakaj moj falenopsis ne cveti?

Ponavadi je vzrok slaba rast novih listov. Preverite korenine, ki naj bi imele veliko zdravih zelenih vršičkov. Če jih ne vidite, so korenine verjetno v slabem stanju, kar je posledica čezmernega zalivanja (korenine so zgnile) ali pomanjkanja vode (korenine so se posušile). Če je razlog čezmerno zalivanje, rastlino takoj presadite v svež substrat za orhideje.

orhideja | Foto: Kdaj je treba falenopsis presaditi?

Presajanje je potrebno dve leti oz. tri leta po nakupu, ko substrat v lončku izgubi svojo strukturo - veliki kosi lubja razpadejo, kar koreninam preprečuje normalno izmenjavo plinov. Presaditev je prav tako potrebna, če ste rastlino dalj časa čezmerno zalivali ter tako povzročili gnitje korenin in substrata.

Kako je najbolje zalivati falenopsise?

Najpreprosteje je v okrasni lonček naliti toliko vode, da je ves lonček oziroma substrat, ki je v njem, potopljen. Alternativa je namakanje v vedru vode ali prhanje v kopalnici. V vsakem primeru je treba celotno vsebino lončka popolnoma premočiti, da postanejo korenine zelene. Nato ne zalivamo, dokler korenine v lončku ne postanejo srebrno sive, kar se lepo vidi prek prozornega lončka. Interval med zalivanji je poleti od sedem do deset dni, pozimi, ko je dan krajši, pa traja do 14 ali 21 dni.

Zakaj listi porjavijo?

Listi porjavijo zaradi neposrednega sonca, ki ožge nežno mesnato tkivo. Škoda je vidna šele dan ali dva po ožigu. Porjavitev je mogoča tudi zaradi prenizkih temperatur (12 ur pod petimi stopinjami Celzija) ali vročine (dve uri nad 45 stopinjami Celzija). Oboje se lahko zgodi, če rastlino za nekaj ur pozabite v avtu pozimi ali poleti.

Kaj naj naredim, ko falenopsis odcveti?

Ko odpade zadnji cvet, se nadaljuje rast zelenih listov, ki bodo rasli in kopičili energijo za naslednje cvetenje. Odcvetelega cvetnega stebla nikar ne izrezujte! Na njem se pogosto pojavijo nove vejice s popki. Odrežite ga šele, ko se popolnoma posuši.

orhideje | Foto: Na cvetovih so črne pike. Kaj se je zgodilo?

Če ste orhideje pršili z vodo po cvetovih, je mogoče, da se je zgodila okužba z glivo Botrytis. To ni nič hujšega in se omeji takoj, ko orhideje nehate pršiti po cvetovih. Cvetovi s pikami bodo na žalost ostali poškodovani. Pršenje odsvetujemo, saj s tem le za kratek čas dvignemo vlago v okolici rastline. Falenopsisi na splošno dobro prenašajo suh zrak zaradi svojih mesnatih listov, izogibajte se le gojenju v bližini grelnih teles, kjer je zrak res presuh.

Rastlina ima zgubane/povešene liste. Kaj pa zdaj?

Razlog za uvelost je pomanjkanje vode v rastlini, kar lahko izvira iz preskromnega (izsušitev) ali čezmernega zalivanja (gnitje korenin). Posledično rastlina nima s čim črpati vode za svojo rast in se ob vsej vodi ironično posuši. Več uspeha imajo tisti, ki falenopsise kdaj pozabijo zaliti.

Zakaj odpadajo cvetni popki?

V večini primerov je razlog temperatura, ki je bila pod 15 stopinjami Celzija več kot 12 ur. Kratkotrajna izpostavitev nizkim temperaturam (npr. čas, ki ga na mrzel zimski dan porabite, da rastlino prinesete iz trgovine do avta) ni problematična. Popki odpadajo tudi, če se jih ves čas dotikamo (npr. z zaveso, domače živali ipd.) ali če jih izpostavimo bližini zorečega sadja, ki izloča etilen.

Korenine štrlijo iz lončka, kaj naj naredim?

Takšen je naraven način rasti korenin epifitskih orhidej, ki iščejo vlago in oporo. Če so korenine, ki rastejo zunaj lončka, pravzaprav edine žive korenine na rastlini, je to signal za presaditev, med katero odstranite vse mrtve korenine (v lončku) in zamenjate star substrat s svežim. Zdrave korenine, ki so prej rasle zunaj lončka, poskusite spraviti v lonček in nežno obsuti s svežim substratom. Pri tem pazite na nežne koreninske vršičke!

Fotogalerija
1 / 3
Ali je orhideje težko gojiti?

Ko osvojite nekaj osnovnih trikov, je njihovo gojenje preprosto. Med najpreprostejše orhideje za gojenje v razmerah povprečnega stanovanja zagotovo spadajo falenopsisi, ki jim ustrezajo enake temperature kot nam - med 18 in 30 stopinjami Celzija. Preostali rodovi orhidej potrebujejo nekoliko več skrbi in razumevanja njihovega letnega cikla.

Ali orhideje dišijo?

Le redki falenopsisi dišijo (P. violacea), obstaja pa kar nekaj drugih vrst orhidej, ki pa so pravzaprav znane zaradi svojega vonja (Miltonia, Zygopetalum, Neofinetia, Stanhopea itn.).

Ali so orhideje zajedavci?

Med ljudmi je dolgo časa veljalo prepričanje, da so orhideje zaradi svojega epifitskega načina rasti zajedavci, kot na primer bela omela. To ne drži, saj se s svojimi koreninami samo oprijemajo površine vej in debla dreves, na katerih rastejo. V gost preplet svojih korenin in listov ujamejo odpadle liste in vejice drevesa ter si tako sčasoma same "ustvarijo" svoj substrat v krošnji.

Ali orhideje rastejo tudi v Sloveniji?

Orhideje rastejo na vseh celinah z izjemo Antarktike. Tudi v Sloveniji raste okoli 80 vrst in podvrst orhidej, ki jih večina ljudi bolje pozna pod imenom kukavice. Med najbolj znanimi slovenskimi orhidejami sta lepi čeveljc (Cypripedium calceolus) in kamniška murka (Nigritella lithopolitanica).

Je za gojenje orhidej treba imeti rastlinjak?

Za gojenje falenopsisov, dendrobijev in čeveljčkov vsekakor ne potrebujete rastlinjaka. S premišljeno izbiro pravega kotička v stanovanju bodo omenjeni rodovi orhidej uspevali brez težav. Če imate zimski vrt ali ogrevan rastlinjak, pa je gojenje orhidej še nekoliko preprostejše, saj boste imeli vse leto dovolj svetlobe za njihovo optimalno rast.

Fotogalerija
1 / 3



Vas zanima, kakšne so najnovejše sorte? Obiščite profil podjetja Ocean Orchids na Facebooku.

 

Ne spreglejte