Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 7. 2010,
14.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasvet urbani vrtički posoda gojenje

Sreda, 28. 7. 2010, 14.24

6 let, 1 mesec

Gojenje vrtnin v posodah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Če imamo malo prostora, lahko vrtnine gojimo kar v posodah na terasi. Te naj bodo dovolj velike, da bo življenjski prostor, sicer bolj utesnjen, kljub vsemu zadoščal za zadovoljivo rast.

Zakaj vrt na terasi? Preprosto zato, ker nam je sveža zelenjava takoj pri roki in nam ni treba za vsako malenkost hoditi ponjo na vrt. Že s samim kuhanjem in pečenjem je dosti dela, medtem pa lahko naberemo sveže solatne glavice ali plodove paradižnika, ki ga narežemo v solato ali dodamo omaki. Izbor vrtnin. Seveda vseh vrtnin ne bomo mogli pridelati v posodah, vendar pa je seznam tistih, ki jih lahko, še vedno tako dolg in zanimiv, da bo upravičil takšno postavitev. Najprimernejše so hitro rastoče rastline, kot so redkvica, solate, blitva, rdeča pesa in celo nekatere plodovke. Paradižnik, predvsem drobno ploden, bo poskrbel za dekoracijo tako jedi kot prostora, ki mu ga bomo namenili. Seveda pa lahko posadimo tudi takšne z debelejšimi in bolj mesnatimi plodovi, kot so marmande, novosadski jabučar in drugi. Poleg paradižnika nam bodo v posodah lepo uspevali tudi jajčevci in paprike, od majhnih pekočih do velikih babur.

Živo obarvani feferoni, čiliji in podobni plodovi bodo lepo popestrili prostor, paziti pa moramo na majhne otroke, da se jih ne dotikajo. Pekoče snovi lahko hitro zanesejo v nos in oči, kar zna biti zelo neprijetno. Med različnimi sortami znotraj vrst vrtnin izbirajmo takšne, za katere je značilna nižja ali celo pritlikava rast. Tako nam ne bo treba postavljati opore. Pastinak, zelena in kapusnice, kot so zelje, cvetača in druge vrtnine z globokimi koreninami, niso primerne za sajenje v posode. Poleg tega jih rade obiskujejo gosenice kapusovega belina in drugi škodljivci.

Izbira in priprava posod. Velikost posode je pomembna, vendar je z velikostjo povezana tudi večja teža. Paradižnike, krompir in druge plodovke moramo saditi v vsaj 25 centimetrov globoke posode in najmanj toliko naj bodo tudi široke. Pomembna je tudi stabilnost, da nam jih močnejši veter ne prekucne.

Priprava rastišča. Sadilno posodo pripravimo tako, da damo na dno nekaj centimetrov debelo drenažo iz peščenega drobirja. Prst v posodi mora biti rodovitna, lahka in dobro odcedna, obenem pa naj ima sposobnost vezanja vode. Uporabimo lahko vrtno prst, ki ji primešamo dobro preperel kompost, nekaj šote, peska ipd. V vročini bomo predvsem z zalivanjem skrbeli, da nam rastline ne propadejo. Zaradi omejenega prostora so te popolnoma odvisne od naše oskrbe, v najbolj vročih dneh pa jih bomo morali zaliti tudi dvakrat na dan. Ob tem lahko na 7 do 10 dni dodamo tudi tekoča organska ali druga gnojila za dobro prehranjenost rastlin.

Z zelenjavnim vrtom na terasi bomo pridelali okusno zelenjavo na dosegu roke, obenem pa bo takšen mini vrtiček obogatil prostor in preplavil zrak s prijetnimi vonjavami.

Ne spreglejte