Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
8.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Substral

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Vrt Vrt trata advertorial Substral

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 8.53

2 meseca, 1 teden

Da bo vaša zelenica lepša od sosedove

Vsebino omogoča Substral

Foto: Thinkstock

Trava, vrt

Če želite, da bi bila vaša trava vse poletje ponos vašega doma, morate poskrbeti za ustrezno nego in vzdrževanje. Prav zdaj je pravi čas, da se lotite ustrezne nege, ki se vam bom obrestovala.

April je pravi čas, da se osredotočite na nego svoje zelenice, ki je v zimskem času nekoliko oslabela. Najprej morate odstraniti plevel, mah in druge ostanke zimskega časa. Nato morate zemljo še malo dohraniti, tako da bodo korenine dobile potrebno moč za novo rast. Na predelih, kjer je trata nekoliko opustošena, se lotite dosejevanja.

#Prvi korak: stran s plevelom

S pahljačastimi grabljami odstranite jesensko listje, odmrlo travo in druge vrtne ostanke. Preverite tudi, ali se je na trati čez zimo razvila snežna ali kakšna podobna plesen.

#Drugi korak: prezračevanje in česanje

Ko boste trato dobro prečistili, se lotite še česanja in prezračevanja, s čimer odstranimo odmrlo travo (polst), mah in plevel ter razrežemo površino tal in tako koreninam ponovno omogočimo dostop do vode, zraka in hranilnih snovi.

Substral | Foto:

Kdaj je potrebno prezračevanje?
Prezračevanje je nujno, če je plast odmrle trave debelejša kot en centimeter.
 

Če je trava previsoka, jo pred prezračevanjem pokosimo, nato jo prezračimo podolgem in počez. Za manjše površine bodo zadoščale grablje za česanje in prezračevanje (grablje z rezili za odstranjevanje maha, plevela in suhe, odmrle trave), za večje površine pa bo primernejši električni ali bencinski prezračevalnik, ki si ga je mogoče tudi izposoditi v specializiranih vrtnih centrih.

Trato je priporočljivo prezračiti vsaj enkrat letno, lahko tudi večkrat, vedno ob najbolj intenzivni rasti in zmerno vlažnih tleh. Če v trati nastaja veliko polsti, lahko na prečesano in pograbljeno trato potresemo še en centimeter kremenčevega peska, ki bo poskrbel za boljšo propustnost vode.

Vrt, trava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock #Tretji korak: dosejevanje

Če imamo po česanju in prezračevanju trate veliko zaplat z redko travo, plevelom in mahom, se lotimo dosejevanja. Ker so temperature pri teh opravilih še nizke, je idealna izbira travna mešanica Substral SOS, ki kali že pri nizkih temperaturah in tako prehiti plevel. Kombinacija rastnega substrata, začetnega gnojila in travnih semen je odlična za dosejevanje in zgoščevanje trate po prezračevanju.

#Četrti korak: gnojenje

Trato na koncu še pognojite. Samo močna in zdrava trava lahko uspešno konkurira mahu, zato jo je treba redno gnojiti. Z vsako košnjo odnašamo hranilne snovi, ki jih moramo nadomestiti. Ko opazimo, da je trava svetlejše barve in zastaja v rasti, jo pognojimo, najbolje s specialnim gnojilom, ki vsebujejo počasi delujoč dušik.

Izberite gnojilo glede na stanje in težave zelenice, za enakomeren nanos gnojila pa uporabite trosilnik.

Substral | Foto:

Da si trata po prezračevanju hitreje opomore in se zgosti, uporabimo Substralovo gnojilo START za trato z dolgotrajnim delovanjem (deluje do tri mesece), ki je prijazna do okolja, saj ni izpiranja hranil v podtalnico in s tem onesnaževanja.

V primeru plevela potrebujemo gnojilo Substral 2v1 z dodanim herbicidom, ki uničuje večino širokolistnih plevelov, hkrati pa trati sto dni zagotavlja hranila.

Težave z mahom bo odpravilo specialno gnojilo Substral STOP MAH, ki trato okrepi in zgosti ter preprečuje razvoj maha, z redno uporabo pa bo naša trata intenzivno zelene barve.

Če našo trato napadata oba, plevel in mah, uporabimo gnojilo Substral 3v1 za travo z dodanim herbicidom za uničevanje plevela in sredstvom za zatiranje maha. Da se izognemo ožigom na trati, gnojila posujemo pred dežjem ali po nanosu trato zalijemo.

 Kako se znebiti maha in plevela?

trava, vrt, zalivanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Mah je ena izmed največjih nadlog lepe trate, za katero smo pogosto krivi sami. Mah trave ne uničuje, kot si pogosto napačno predstavljamo, ampak se pojavi tam, kjer trava zaradi neprimernih pogojev ne raste. Če nočemo, da se preveč razraste, ga moramo zatirati pravočasno in sproti, najbolj učinkovito pa bo to spomladi in jeseni. Pri uporabi sredstev za zatiranje maha in uničevanje plevela moramo upoštevati nekaj osnovnih napotkov

• Pri uporabi natančno upoštevamo navodila. Če bomo z doziranjem pretiravali, lahko na trati povzročimo še več škode.
• Sredstev ne uporabljamo na trati, ki je mlajša od pol leta.
• Temperatura mora biti vsaj deset stopinj Celzija.
• Nikoli jih ne uporabljamo na sveže pokošeni trati (vsaj od tri do štiri dni po košnji), po nanosu pa vsaj od tri do štiri dni ne kosimo.
• Če 36 ur po nanosu ne dežuje, trato zalijemo.
• Sredstvo za uničevanju maha vsebuje železo, zato moramo paziti na madeže na okrasnih kamnih, robnikih in tudi na svojih oblačilih. Z omenjenih površin najprej pometemo ostanke uporabljenega sredstva, šele nato zalijemo.
• Sredstvo za zatiranje plevelov uporabimo pred cvetenjem plevela.
• Na golih mestih, ki nastanejo po uporabi sredstva za zatiranje maha in plevela, ni priporočljivo takoj sejati trave. Odstraniti moramo vrhnjo plast zemlje in jo nadomestiti z novo.
Ne spreglejte