Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
29. 5. 2015,
15.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zelišča urbano vrtnarjenje London Ljubljana

Petek, 29. 5. 2015, 15.57

6 let, 1 mesec

Čebele in zeliščni vrtovi v Ljubljani

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Tudi v Ljubljani je v polnem zagonu Chelsea Fringe, alternativni vrtni festival. Nastal je v Veliki Britaniji, zdaj pa se širi po Evropi. Kakšne poudarke ponuja ljubljanska različica?

Glas o pomenu vrtov z vidika iskanja možnosti za kakovostno življenje v mestih se v zadnjem času širi. Različne prakse in cilji urbanega vrtnarjenja, ki v mestih zasedajo različne prostore, so vse številčnejše. Prav k popularizaciji vrtnarjenja različnih oblik, okusov in motivov pa med drugimi prispeva tudi mednarodni vrtni festival, ki ima svojo različico tudi v Ljubljani.

Njegov brezplačni program, namenjen druženju, predvsem pa ozaveščanju o pomenih javnega prostora in zelenih površin v mestu ter popularizaciji urbanega vrtnarjenja, se je začel 16. maja, s svojimi dogodki pa bo mestni program polnil še do 7. junija.

Zanj sta pri nas zaslužni docentka z oddelka za prevajalstvo z ljubljanske filozofske fakultete in pobudnica iniciative Zelemenjave, v okviru katere menjavajo sadike, pridelke, vrtnarsko znanje in vse, kar spada zraven, Darja Fišer ter krajinska arhitekta in urbanistka z Inštituta za politike prostora Maja Simoneti. Festivalski dogodki pa nastajajo pod okriljem različnih posameznikov in organizacij. "Cilj vseh je, da pokažemo, kako lepi so ljubljanski vrtovi in parki ter kako prijetno je z njimi živeti in se v njih družiti in ustvarjati," so zapisali snovalci ljubljanskega Chelsea Fringea.

Ozadje vrtnarskega festivala Chelsea Fringe je mednarodni vrtni festival, katerega začetki segajo v London kot alternativa prestižnemu vrtnarskemu festivalu Chelsea Flower Show. Po Londonu je zaokrožil še po drugih britanskih mestih, svoje podružnice pa je dobil tudi po Evropi in svetu.

Značilnosti festivala so brezplačni in netekmovalni odprti dogodki z družabnim in družbenim vidikom. Ustanovil ga je avtor številnih vrtnarskih knjig in angleški zgodovinar Tim Richardson.

Ne spreglejte