Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 3. 2014,
11.41

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt pomlad Vrt Vrt

Nedelja, 2. 3. 2014, 11.41

2 meseca, 2 tedna

Čas je za delo na vrtu: pomemben je načrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Zima se poslavlja, zemlja se počasi segreva. Čas je, da se lotimo načrtovanja letošnje sezone dela na domačem vrtu.

Čas je, da se ponovno (ali na novo) lotimo vrtičkanja. Če vrt že imamo, začnimo pospravljati, če se bomo letos vrtnarjenja lotili prvič, najprej zberimo potrebne informacije in nasvete.

Pospravimo posledice zime

Pograbimo listje, pospravimo morebitne veje, ki so odpadle zaradi žleda, in saniramo škodo na sadnem drevju in grmičevju. Poškodovane veje prirežemo, da imajo čisti rez in jih zaščitimo s posebnim premazom. Z gredic in korit odstranimo zimske zastirke in očistimo posušene rastline.

Pripravimo načrt

Že čez zimo je čas, da razmislimo o tem, kako zadovoljni smo bili z lansko letino. Kaj nam je uspevalo in kaj ne? Si želimo česa novega? Pripravimo seznam in se pozanimamo, kakšno okolje potrebujejo rastline za uspešno rast. Nato pripravimo načrt. Pri zelenjavnih gredicah upoštevamo kolobarjenje, pri cvetju pazimo na to, da različne sorte razporedimo tako, da bo vrtiček videti živahen in barvit čez vse leto. Načrt je najbolje narisati na list papirja. Oblikujemo gredice, nanje zapišemo, kaj bomo posejali. Uporabljamo barve, načrt pa shranimo v plastično mapico.

 | Foto:

Pregledamo vrtno orodje in pohištvo

Preden se lotimo dela na vrtu, preglejmo vrtno orodje, ga popravimo ali dokupimo, kar je potrebno. Ker nas bodo topli sončni žarki gnali na prosto, očistimo vrtno pohištvo, ga obnovimo, prebarvamo ali osvežimo z novim slojem laka. Na prosto spet postavimo otroška igrala, gugalnice, tobogane in peskovnike. Te napolnimo s svežim peskom ali mivko.

Lotimo se dela!

Ko se zemlja dovolj segreje, je čas, da pljunemo v dlani in začnemo delo. Zemljo prelopatamo, pognojimo in zrahljamo. Tako pripravimo teren za oblikovanje gredic. Upoštevamo navodila za setev – nekatere gredice bodo morda prazne vse do aprila. Vrtove po potrebi ogradimo in jih tako zaščitimo pred živalmi.

Kaj pa balkonsko cvetje?

S pomladjo bodo oživeli tudi naši balkoni, terase in okenske police. Če ste balkonsko cvetje čez zimo shranili noter, rastline preglejte, jih presadite, zasujte s svežo zemljo in kančkom gnojila. Če smo si zaželeli spremembe, je zdaj pravi čas za nove barvne kombinacije. Posvetujemo se s strokovnjaki v vrtnarijah in že čez mesec ali dva se bomo lahko pohvalili z novim cvetočim okrasjem našega doma.

Ne spreglejte