Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
10.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

amarilis sobna rastlina zima zimska rekreacija

Petek, 8. 11. 2013, 10.30

5 let, 5 mesecev

Amarilis, čudovita sobna rastlina za meglene dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Amarilis je ena redkih sobnih rastlin, ki s svojimi velikimi trobentasto oblikovani cvetovi cveti pozimi. Zdaj je zadnji čas, da jo posadite in vzgojite do zimskih praznikov.

Poklicni vrtnarji vedo, da amarilis, ki ga kupujemo v cvetličarnah in vrtnih centrih, v resnici spada v rod Hippeastrum. Več deset predstavnikov tega rodu raste v tropskih predelih Srednje in Južne Amerike, medtem ko pravi amarilis (Amaryllis belladonna) izvira iz Južne Afrike. A za nas laike bo dovolj, če govorimo o viteški zvezdi ali amarilisu.

Na dolgem, votlem, golem steblu, ki je običajno daljše od 30 cm, amarilis nosi dva do šest cvetov, trobentasto oblikovanih. Cvetovi so ognjeno rdeči, rožnati, lososove barve, oranžni in beli, včasih večbarvni ali z obarvanimi žilami. A zanimivi niso le cvetovi, z zanimanjem si lahko ogledujemo tudi iz čebulice prodirajoče cvetno steblo s cvetnimi zasnovami, ki požene tik pred listi ali sočasno z njimi.

Sajenje Amarilis je za vzgojo doma precej preprost. Čebulo kupimo jeseni v vrtnem centru in jo posadimo tako, da jo je v zemlji le polovica ali največ dve tretjini. Pred samim sajenjem lahko čebulico za kakšno uro namočimo v mlačno vodo, s čimer spodbudimo prehod iz mirovanja. Lonček naj bo v premeru za dva centimetra večji od čebulice. Posajeno čebulico nato prenesemo v svetel prostor, v katerem je temperatura okrog 15ºC. Takoj po sajenju čebulico zalivamo le, ko opazimo, da se je zemlja nekoliko izsušila. Šele ko bo rastlina začela poganjati prve liste, začnimo z rednejšim zalivanjem. Pri tem pazimo, da substrat nikoli ne bo povsem izsušen.

melania trump, vrt, vrtnarjenje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sadimo od oktobra do marca. Za cvetenje v času božiča in novega leta kupimo siljene čebulnice.

Čas cvetenja Zacveti osem tednov po sajenju, od druge polovice decembra do pozne pomladi. Med cvetenjem vitezovo zvezdo prenesemo v hladen prostor s temperaturami pod 18ºC, kar bo podaljšalo čas cvetenja. Ko rastlina odcveti, cvetni poganjek odrežemo, a še vedno zalivamo in gnojimo. Šele ko začnejo listi rumeneti, prenehamo zalivati in gnojiti. Pustimo, da se čebulice posušijo in jih hranimo v hladnem prostoru.

Ko je mirovanja konec, je v drugih mesecih amarilis, po mnenju strokovnjakov, predvsem uspešen varuh mikroklime. To pomeni, da požira strupe in škodljive substance ter jih posledično tudi nevtralizira.

Niso pa amarilisi lepi samo kot okrasne lončnice. Čudoviti so tudi kot rezano cvetje, vseeno, ali vazo krasi samo en cvet ali pa je vanjo postavljen košat šopek.

Naj vam meglene dni obarva živa cvetlica!

Ne spreglejte