Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
12.03

Osveženo pred

2 meseca

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija advertorial

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 12.03

2 meseca

Zelenjava raste tudi brez vrta

Siol.net

Foto: Thinkstock

Neverjetno, koliko možnosti imamo, da si sami pridelamo nekaj svoje zelenjave. Dovolj je majhna terasa ali balkon ter nekaj iznajdljivosti.

Priprava hrane brez domače zelenjave je lahko preteklost tudi za tiste, ki nimajo svojega vrta in so prepuščeni samo svoji iznajdljivosti, kako bodo najbolje izkoristili svoj kotiček zemlje – na balkonu oziroma terasi.

Za vzgojo v posodah bomo izbrali vrste vrtnin z nizko grmičasto rastjo, majhnimi glavicami in drobnimi plodovi.

Na vašem balkonskem vrtu lahko rastejo:

- češnjevi paradižniki,
- sladki feferoni,
- korenček z majhnimi koreni,
- solate, ki ne naredijo velikih glav,
- kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne potrebujejo opore.

Od preostale zelenjave lahko sadimo tudi nizek fižol, nizek grah, čebulo, česen, papriko, redkvice, rukolo, radič in še številne druge. Seveda ne smemo pozabiti na zelišča, za posode so najbolj primerni peteršilj, bazilika, drobnjak, timijan, rožmarin, meta, melisa in origano.

Primerna posoda

 | Foto:

Za vzgojo zelenjave bomo nabavili večje lonce in korita. Zeliščem nižje grmičaste rasti bomo namenili manjše lončke, korenasta zelenjava bo zahtevala globlje posode, precej velike posode so primerne tudi za paradižnike.

Preden nasujemo zemljo, moramo na odprtino za odtekanje vode postaviti nekaj glinenih črepinj, da bo voda lahko neovirano odtekala, sicer lahko korenine zgnijejo. Pri glinenih posodah bomo morali biti zelo previdni, ker se prst v glinenih posodah hitreje suši. Glinena posoda je sicer lepša, vendar je morda tudi zaradi teže in lažjega premikanja primernejša posoda iz kakovostne plastike.

Nekateri se znajdejo še malce drugače – izdelajo si namreč sadilne vreče, ki so pravzaprav večje plastične vreče, ki jih na dni naluknjajo, da lahko odvečna voda odteka, nato pa vanje posadijo različno zelenjavo.

 

Izberite vrtno zemljo, čeprav nimate vrta

Za zelenjavo v loncih in koritih izberemo univerzalno zemljo za rastline, še boljša pa je zemlja za vrt. Pogosto je kupljeni zemlji že dodano gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Če gnojila ni, ga dodamo ob sajenju. Vsekakor pa za zelenjavo ni primerna zemlja za lončnice, ker je premočna.

Za dognojevanje zelenjave v posodah uporabljamo tekoče gnojilo za zelenjavo, poskrbeti pa moramo tudi za plevel in rastline redno pleti.

Začetniki bodo za svoj prvi domači pridelek morda najprej izbrali dišeča zelišča. Ta jih gotovo ne bodo razočarala. Ko bodo izkušnje že malo bogatejše, pa se bodo lahko odločili za svoj prvi pravi pridelek. Izkoristite vsak prosti kotiček na balkonu. Obesite korita po ograji, pritrdite nosilce za lonce na stene in si omislite viseče košare, s katerih bodo bingljali sočni rdeči paradižnički. Tako bo vaš svet in s tem tudi naš veliko lepši.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija

Ne spreglejte