Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
14.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Ustvarimo boljši svet semena vrtnarjenje advertorial Lidl Slovenija

Petek, 24. 4. 2015, 14.40

2 meseca, 1 teden

Že zdaj se pripravite na spravilo semen

Siol.net

Foto: Thinkstock

Semena raznih cvetnic in zelenjave lahko pridelamo kar sami, vendar moramo že zdaj opazovati rastline, da bomo ohranili najboljše.

Ljubitelji sonaravnega vrtnarjenja so pri pridelovanju semen morda na boljšem kot ljubitelji konvencionalnega vrtnarjenja. Sonaravno vrtnarjenje namreč pomeni, da rastlino pustimo na gredi, da njena semena dozorijo in vse drugo prepustimo naravi.

Če smo kot vrtnarji manj spontani, pa si svojo zalogo semen lahko pridelamo sami. Vsaj tisto, kar se da.

Za pridelavo lastnih semen so najbolj primerne rastline z lepimi in zdravimi plodovi, ki bogato obrodijo. Zato že kmalu začnite opazovati, kako rastejo vaše prve vrtnine.

Primerno posadite vrtnine

 | Foto:

Semena rastlin, ki se oplodijo same, bomo najlažje pridelali. Vseeno posameznih sort ne sadimo preblizu. To so fižol, solata, bob, soja, leča, paradižnik in jajčevec ter paprike, vendar pri paprikah pazimo. Pekoča in sladka paprika se tako lahko pomešata med seboj in ne bomo nikoli vedeli, kaj bo zraslo iz določenega semena.

Pri tujeprašnih rastlinah (oprašijo jih veter ali žuželke) pazimo, da skupaj posadimo večje število rastlin iste sorte, da se med seboj uspešno oprašijo. To so sončnice, redkvice, rukola, bučke, buče, kumare in lubenice.

Nekatere vrtnine nam bodo semena dale šele drugo leto po sajenju. Med te spadajo čebula, ohrovt, repa, zelje, blitva, peteršilj in korenje. Za uspešno pobiranje semen teh vrtnin mora rastlina prezimiti.

Nekatere rastline lahko razmnožujemo vegetativno. Pri česnu vzamemo najlepše in največje stroke, jih posadimo in delo je opravljeno. Podobno se razmnožuje tudi šalotka.

Kdaj so semena zrela za pobiranje?

Semena v mesnatih plodovih, kot so buče, lubenice in melone, so zrela takrat, ko njihova lupina otrdi, pecelj na plodu pa oleseni. Semena pri paradižniku poberemo, ko postane precej mehak, pri papriki takrat, ko dobi značilno močno barvo.

Kako sušimo semena?

 | Foto:

Semena buč in paprik posušimo na soncu. Nekatera semena je dobro prej fermentirati, na primer paradižnikova semena in semena jajčevcev.

Postopek je preprost, z njim si zagotovimo dobro kaljivost semen in klice. Semena stisnemo v stekleničko, dolijemo nekaj vode in pustimo tri dni stati. Potem odstranimo zgornjo plast sluzi in speremo semena skozi zelo gosto sito ter jih posušimo na keramičnem krožniku.

Po enem tednu semena spravimo v papirnate vrečke. Fermentiramo samo tri dni, da semena ne začnejo kliti.

Svoj hobi bomo s pridelavo lastnih semen lepo dopolnili, pridelek iz lastnega semena bo tako še posebej slasten.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte