Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
8.48

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

božič okraski pomaranče Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija

Četrtek, 11. 12. 2014, 8.48

4 leta, 1 mesec

Za pojest dobri okraski za dom

Siol.net

Foto: Thinkstock

Po čem dišijo božični prazniki? Medu, cimetu, klinčkih, vanilji, pomaranči ... Nepogrešljive so arome adventa, ki jih letos lahko prenesete tudi v svojo dekoracijo.

S krožnika na drevesce ali venček – naj bo dekoracija vašega doma letos naravna, praznično nostalgična in da, tudi užitna!

Da bi v svojem domu pričarali pravo decembrsko vzdušje, ne potrebujete veliko: nekaj pomaranč, posušenih sadnih krhljev, cimetovih palčk, klinčkov, smrekovih vej in nekaj malega pekarskega znanja.

Brez medenih možičkov ne gre

 | Foto:

Možički iz medenega testa so glavni junaki praznikov, ki razveseljujejo najmlajše, tiste malo starejše pa vrnejo v mladost.

Medeni možički so izvrstno orodje za otroško ustvarjanje, lahko so pa ljubka popestritev novoletne jelke ali namizne dekoracije. Simpatični možički sladkega okusa bodo lahko tudi prisrčno darilo.

Recept za medene možičke

350 g moke

1 čajna žlička sode bikarbone

2 čajni žlički suhega ingverja

1 čajna žlička cimeta

125 g masla

175 g rjavega sladkorja

1 jajce

4 jedilne žlice medu

Postopek:

V skledi najprej premešajte moko, sodo bikarbono, ingver in cimet. Mešanici dodajte maslo in dobro premešajte, šele nato dodajte sladkor.

Jajce in med najprej posebej premešajte v manjši skledi in ju nato dodajte v testo, ki ga zavijte v folijo in za najmanj pol ure shranite v hladilniku.

Testo nato razvaljajte na pol centimetra debeline in iz njega oblikujte možičke.

Pecite od 12 do 15 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Ohlajene okrasite po želji in dovolite, da vas pri tem vodi otroška domišljija.

 | Foto:

Naj zadiši po pomarančah

Oranžno in okroglo kot pomaranče, aromatično kot cimet! Da, to naj bo rdeča nit vašega decembrskega ustvarjanja, kjer bo imela glavno vlogo kraljica zimskih vitaminov. Kombinacija klinčkov, cimeta in drugih začimb, ki jih boste našli na policah, bo ustvarila pravo adventno vzdušje.

Za božič strogih pravil okraševanja ni, saj je to čas, ko ima glavno besedo vaša domišljija. Pomaranče lahko narežete na kolobarje in jih posušite – ti lahko krasijo vašo jelko ali venček za na vrata. Cele pomaranče lahko preluknjate s klinčki in jih postavite v središče vaše namizne dekoracije, v katero lahko vključite kakšno vejico smreke, cimetove palčke in drugo suho sadje.

Okraski, ki so več kot samo to

 | Foto:

Včasih smo na jelko poleg barvitih in steklenih kroglic različnih velikosti obešali tudi čokoladne bombone ali lizike. Letos lahko poleg medenih možičkov, ki jih boste izdelali po našem receptu, dodate krhlje posušenega sadja, naravni videz pa lahko pričarate s storži različnih velikosti, ki jim lahko najmlajši nalepijo doma narejene božične kapice iz blaga.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte