Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
4.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Lidl Slovenija prazniki prazniki božič slaščice Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 4.44

6 let, 6 mesecev

V kuhinji naj zavlada pravi božični nered

Siol.net

Foto: Thinkstock

Kuhinja nikoli ni bolj popackana kot takrat, ko otroci pečejo piškote. In vendar nobena slaščica ni tako dobra kot tista, ki jo spečemo skupaj z otroki. Poskusite nekaj naših receptov.

Za vas smo izbrali nekaj slastnih, vendar preprostih receptov, da bo v kuhinji zadišalo po praznikih in da bo v kuhinji zavladal pravi božični nered.

Skupaj z malimi slaščičarji si pričarajte čarobno praznično vzdušje. Majhni in slastni prigrizki bodo razveselili male nadebudneže in seveda tudi kakšnega odraslega!

Legendarni navadni piškotki

 | Foto: Sestavine: 65 dag moke 30 dag masla 30 dag sladkorja v prahu pecilni prašek 3 jajca vaniljev sladkor 3 žlice kisle smetane

Priprava: Vse sestavine zmešajte skupaj v enakomerno testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku.

Izberite čim več različnih modelčkov, saj bo zabava potem še boljša. Testo razvaljajte na mizi in pustite, da si vaši otroci dajo duška.

Piškote pečemo približno 10 do 12 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Ko se piškoti ohladijo, jih lahko otroci okrasijo z različnimi barvnimi ali čokoladnimi glazurami, lahko jih premažejo z najljubšo marmelado in jih iz njih naredijo slasten sendvič.

Snežaki

 | Foto: Čeprav je sneg še zelo daleč stran, naj v kuhinji vseeno zasneži. Izdelava slastnih snežakov iz čokolade in kokosa je čisto preprosta.

Sestavine: čokoladni bomboni, mandeljni ali lešniki 200 g bele čokolade 75 gramov sladke smetane 35 g masla kokosova moka

Priprava: Posodo z maslom in smetano potopimo v posodo z vodo in ju na nizki temperaturi segrevamo do vretja. Posodo nato odstranimo, vsebino pa zlijemo po zdrobljeni beli čokoladi. Zmes dobro premešamo, dokler ne postane enakomerna, nato jo za nekaj ur pustimo počivati v hladilniku.

Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice poljubne velikosti, v katere lahko po želji skrijemo kakšen lešnik ali čokoladni jajček.

Oblikovane kroglice povaljamo v kokosovi moki in začnemo oblikovati našega snežaka.

Namig: oči in usta lahko naredimo iz majhnih pisanih ali čokoladnih bombončkov, nos lahko naredimo iz klinčka ali iz koščka čokoladne palčke. Klobuček in šal lahko naredimo iz kosa blaga ali dekorativnega traku.

Cimetove zvezdice

 | Foto: Sestavine: 3 beljaki 250 g sladkorja v prahu žlička limoninega soka in limonina lupinica 500 g zmletih mandljev 1,5 žličke mletega cimeta

Priprava: Iz beljakov in sladkorja naredimo čvrst sneg in ga malo prihranimo za glazuro. V sneg vmešamo limonin sok in lupinico, cimet in mandlje ter maso za eno uro postavimo v hladilnik.

Pripravimo si dva peki papirja. Prvega posujemo z nekaj sladkorja v prahu in stresemo nanj ohlajeno maso.

Pokrijemo z drugim papirjem in maso razvaljamo na približno 1 centimeter debelo. Papir odstranimo in iz razvaljane mase izrežemo zvezdice. Modelček med izrezovanjem sproti namakamo v mleti sladkor. Zvezdice preložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. S čopičem jih premažemo s prihranjenim snegom in pustimo, da se vsaj dve uri sušijo na zraku (najbolje jih je sušiti kar čez noč), nato pa jih 10 minut pečemo na 160 °C.

Počakamo, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih previdno preložimo na rešetko. Pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Večni domači prijatelj

 | Foto: Sestavine: 2 jajci 140 g sladkorja 1 vaniljev sladkor 180 g moke 100 g orehov 100 g rozin ščep soli žlička pecilnega praška

Priprava: Zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, nato pa mešanici dodamo še moko s pecilnim praškom. Na koncu vmešamo še orehova jedrca, ki smo jih grobo nasekljali. Dodamo rozine, suho ali kandirano sadje, lešnike ali mandlje.

Maso na pekaču oblikujemo v podolgovate štručke, ki jih na 180 stopinj Celzija pečemo od 10 do 15 minut. Še tople z nožem razrežemo.

Slano testo za okraske

 | Foto: To slano testo je sicer neužitno, a je za izdelavo okraskov zelo primerno. Otroci bodo navdušeno izrezovali razne okraske, ki jih bodo potem lahko po svoje pobarvali.

Sestavine: 300 g moke 300 g soli 200 ml vode 1 žlica olja

Priprava: Zmešajte vse sestavine v voljno testo, ga razvaljajte in iz njega oblikujte okraske za novoletno jelko, božični venček ali pisane kroglice, iz katerih lahko naredite ogrlice. Ne pozabite v okraske narediti luknjic za vrvice.

Izdelke pecite v pečici na 200 stopinj Celzija, kako dolgo, pa je odvisno od velikosti izdelkov. Ko dobijo bledo rumeno barvo, so že dovolj pečeni. Otroci naj jih pobarvajo in posujejo z bleščicami!

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte