Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
14.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Klemen Aber

Natisni članek

advertorial Simbioza Perica Jerković Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Torek, 10. 11. 2015, 14.33

2 meseca, 1 teden

Strokovnjak za selfieje na učni uri računalništva

Siol.net

Foto: Bor Slana

Video: Klemen Aber

Komik Perica Jerković je obiskal skupino starejših v Simbiozi in jim predstavil svoje delo ter predvsem poskrbel za sprostitev po naporni uri računalništva.

VIP-štafeta z Boštjanom Gorencem – Pižamo je minila v gledališkem duhu, s skupino nadobudnih mladih igralcev, ki vsak četrtek s Fajn Teatrom vadijo različne odrske veščine. Veščine stand-up komika so tako široko uporabne, da smo se prav razveselili, ko je Pižama štafeto predal še enemu stand-up umetniku – Perici Jerkoviću, ki te dni navdušuje s svojo monokomedijo Zgodovina selfi butla.

Perica se je odločil za obisk medgeneracijskega centra Simbioza in v njihove prostore na Dunajski 22 v Ljubljani je prispel ravno, ko so udeleženci začetniškega računalniškega tečaja izklapljali računalnike in se odpravljali domov.

Skupaj z udeleženci so vzeli lekcijo izklapljanja računalnika. "Tukaj je gumb na ohišju računalnika, tukaj je digitalni gumb na zaslonu. Vedno pa obstaja še ena možnost – lahko ga vržete tudi skozi okno," se je pošalil Perica in tečajnike povabil iz učilnice v predprostor, kjer smo sproščeno klepetali o poklicu komika.

"Simbioza je zgodba medgeneracijskega sodelovanja. Pripravljamo računalniške dejavnosti, ustvarjalne delavnice, organiziramo počitniško varstvo. Pri nas vsakdo najde kaj zase," je povedala direktorica Simbioze Ana Pleško.

Smeh je pol zdravja

Po naporni uri računalništva, ki se je udeležilo 12 obiskovalcev, se močno prileže dobra merica smeha, zato so z veseljem ostali še eno uro in se družili z enim najizkušenejših stand-up komikov pri nas.

"Takšnih obiskov smo vedno zelo veseli, saj je smeh pol zdravja," se je sproščujočega razveselila Ana Pleško.

Po kratkem stand-up nastopu jim je Perica Jerković zaupal, kakšno je življenje stand-up komika in kakšna so pravila dobrega nastopa: "Stand-up komik nastopa samo s tistim, kar ima v glavi. Prvo pravilo je, da nikoli ne kopiramo drugih šal. Največkrat izhajamo iz lastnega življenja, zato so stand-up nastopi pogosto avtobiografski."

Perica Jerković - že 12 let na odru.  | Foto: Perica Jerković - že 12 let na odru.

Ljudje govorijo o komiku, ki si na odru privošči malo več

Stand-up nastop sicer traja uro in pol, včasih tudi dve, če so se ljudje pripravljeni smejati šalam, kar komik ocenjuje med samim nastopom.

Poslušalci so Perici zaupali, da jih včasih moti, če je komik preveč žaljiv. "S komercialnega vidika je to priporočljivo. Lahko si povsem korekten komik, ki nasmeje ljudi, a ljudje govorijo o komiku, ki si na odru privošči malo več. S tem dobi več gledalcev," je pojasnil Perica, ki mu režijski pristop do komedije: "Nečesa se spomnim, izpilim, povadim in nekako izpeljem."

Idealno za delo komika je gledališče, kjer gledalci plačajo za to, da se bodo nasmejali. "Komiki za to živimo. Ljudje plačajo zabavo in so se pripravljeni tudi malo potruditi za to, da se bodo imeli lepo," je dodal. Obstajajo tudi nastopi v raznih klubih, kjer lahko nastop tudi propade. To je doživel tudi na lastni koži. "Lahko sem samo pobral svoj plašč in odšel. Gostje lokala me niso poslušali in od lastnika res nisem mogel pričakovati, da bo utišal svoje redne stranke."

Posebna veščina, ki jo morajo komiki obvladati, pa je, da svoje osebne težave nekako skrijejo pred občinstvom: "Včasih se spreš s partnerjem ali pa imaš gripo oziroma celo zlomljeno roko. V Kopru sem nekoč nastopal z zlomljeno roko." Komiki so navsezadnje samo ljudje.

Komik mora speljati nastop, pa čeprav bi ob gripi najraje obležal s čajem v postelji. | Foto: Komik mora speljati nastop, pa čeprav bi ob gripi najraje obležal s čajem v postelji.

Namesto študija prometa v komedijo

Sam je kot stand-up komik začel nastopati pred 12 leti, potem ko je spoznal, da ga študij prometa ne zanima, kaj šele, da bi ga zabaval.

Ko je ugotovil, da si želi nastopati kot komik, pa se je zelo študijsko lotil novega hobija, ki je kmalu prerastel v resen posel. Tako se lahko zdaj z njim smejimo v monokomediji Zgodovina selfi butla, pred časom pa nas je zabaval s predstavo Rojen v Jugi.

Simbioza se je razvila iz projekta v pravo socialno podjetje, ki skrbi za vse generacije. | Foto: Simbioza se je razvila iz projekta v pravo socialno podjetje, ki skrbi za vse generacije.

Niste vešči računalnika? Potem vas vabi Simbioza.

Računalniško opismenjevanje je eden od glavnih ciljev socialnega podjetja Simbioza, ki za vse uporabnike pripravlja različne delavnice in tečaje. Med bolj priljubljenimi je vedno tudi tečaj računalništva, ki se je začel prejšnji teden.

Lidl Slovenija se zaveda, kako pomembno je biti v koraku z digitalnim časom, zato je z vrednostnimi boni podprl delovanje Simbioze.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija 

Ne spreglejte