Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2015,
15.06

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 29. 6. 2015, 15.06

3 mesece, 3 tedne

Ste že prekršili zlata pravila sončenja?

Siol.net

O škodljivosti čezmernega sončenja ne gre dvomiti, to ve že vsak. Kako se sončiti, da preprečimo zdravstvene težave in izkoristimo pozitivne učinke sonca?

Pred odhodom na plažo obnovite pravila zdravega sončenja

Nihče ni rekel, da ne smemo uživati na soncu, saj smo ga vendarle čakali vse leto. A da bomo to počeli brez skrbi in brez zdravstvenih posledic, se na plaži vedimo odgovorno. Čezmerno sončenje namreč povzroči opekline in druge poškodbe kože, tega si pa zagotovo ne želimo. Katera pravila torej upoštevati?

Ali ste vedeli?

Če koža porjavi, to pomeni, da se je obrambno odzvala na preveč sonca. A kljub vsem kožnim obrambnim mehanizmom lahko prenesemo le določeno količino sončnih žarkov, zato koža potrebuje pomoč v obliki zaščitne kreme.

Kdaj se ne sončimo?

 | Foto:

Neposrednemu izpostavljanju sonca se izogibajmo med deseto in 16. uro. Takrat se raje umaknimo v senco in počakajmo na pravo uro. V tem času je – na soncu ali v sencu – nujen nanos kakovostne zaščitne kreme z visokim faktorjem. Če koža ne bo zaščitena, nam lahko UVB-žarki povzročijo veliko škode, kot so opekline in predčasno staranje. Tega pa nihče noče, mar ne?

Kako uporabljati zaščitno kremo?

Krema z zaščitnim faktorjem je obvezna. Veliko ljudi se moti, ko misli, da če na kožo nanesejo visok zaščitni faktor, bo učinek kar trajal in trajal. Že res, da naj bi bil faktor vsaj 20 ali bolje še več, a treba je tudi pravilno nanesti kremo. Pomembno je, da to storimo vsaj pol ure pred sončenjem in jo obnovimo po vsakem kopanju. Pazite, da bo količina kreme zadostna. Izberite kremo, ki vsebuje tako UVA- kot UVB-filter. Faktor lahko po nekaj tednih znižate, a začnite z zelo visokim.

Kateri deli telesa so najbolj občutljivi?

Še posebej skrbno zaščitite nos, ramena, ličnice, dekolte, stegna, kolena, podplate … Ne pozabite na kožo ob robu kopalk.

Poleg kreme na plažo vzemite še:

 | Foto:

- veliko tekočine, najbolje vodo, obogateno z limono, da kožo zaščitite tudi od znotraj,

- pokrivalo, kot so slamnik, kapa ali klobuček iz blaga …, saj premočno sonce lahko povzroči močan glavobol,

- lahka oblačila, če boste dlje izpostavljeni soncu in krema ne bo več dovolj,

- sončna očala, ker je zelo pomembno, da zaščitite tudi oči,

- prav tako potrebujete zaščito za ustnice.

Sonce ni nevarno samo na dopustu

Velika zmota je tudi, da se moramo pred soncem zaščititi le na plaži. Tudi če letos ne greste na dopust in boste čas preživljali v domačem kraju, morate vedeti, da se tako ne boste izognili UV-žarkom. Ti vas lahko dosežejo celo v senci. Zato tudi takrat uporabite kremo.

Izkoristite tudi pozitivne učinke sonca

 | Foto:

Če boste upoštevali zgornje nasvete, boste lahko uživali tudi v pozitivnih učinkih sonca. Zmerno in premišljeno izpostavljanje soncu namreč zelo dobro vpliva tako na naše telo kot na naše počutje. Ultravijoličasti žarki pospešujejo dihanje, dobro vplivajo na krvni obtok, presnovo in delovanje žlez. Sončna svetloba poskrbi za nastajanje vitamina D, s pomočjo katerega lahko telo koristi kalcij v hrani, ki krepi mišice in kosti.

Na splošno se ljudje poleti počutimo bolje in imamo več energije, saj sonce ugodno vpliva na naše razpoloženje.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte